Λεξικό Διατροφής

Βασιλικός πολτός

20 Μαΐου 2016
10773 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Βασιλικός πολτός

Photo source: www.bigstockphoto.com

Ο βασιλικός πολτός είναι η φυσική παχύρρευστη, βιολογική ουσία η οποία εκκρίνεται από ειδικούς αδένες του φάρυγγα των εργατριών μελισσών. Με το βασιλικό πολτό τρέφονται οι προνύμφες μελισσών, οι οποίες ως τέλεια έντομα θα γίνουν βασίλισσες. Οι βασίλισσες μέλισσες ζουν αποκλειστικά από τον βασιλικό πολτό και σε αυτόν οφείλουν το μεγάλο μέγεθος, τη γονιμότητα και τη μακροβιότητά τους.

Θρεπτική σύσταση

Ο βασιλικός πολτός αποτελεί μία πλούσια πηγή πρωτεϊνών, αμινοξέων, λιπιδίων, βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων και θεωρείται ότι έχει ευεργετική δράση για τον ανθρώπινο οργανισμό. Πιο συγκεκριμένα, αποτελείται από 67% νερό, 15,5% πρωτεΐνες και αμινοξέα, 12,5% σάκχαρα και 4% λιπαρές ουσίες.
Οι εκπληκτικές ιδιότητες του βασιλικού πολτού οφείλονται στην αφθονία του σε βιταμίνες και κυρίως βιταμίνες του συμπλέγματος Β οι οποίες είναι καθοριστικές τόσο για την ομαλή λειτουργία του νευρικού μας συστήματος όσο και τη λειτουργία ολόκληρου του οργανισμού. Επίσης, όλα τα απαραίτητα αμινοξέα για τον άνθρωπο υπάρχουν στον βασιλικό πολτό και μάλιστα σε επαρκείς ποσότητες.

Εξαιτίας της σύνθεσής του ο βασιλικός πολτός έχει συσχετιστεί με μία πλειάδα ευεργετικών δράσεων για τον οργανισμό. Ο βασιλικός πολτός δεν δρα συγκεκριμένα σε ένα σύστημα του οργανισμού, παρέχει όμως αφθονία θρεπτικών συστατικών τα οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει ο οργανισμός για να καλύψει τις ελλείψεις του και επομένως να βελτιώσει τη λειτουργία του. Ο βασιλικός πολτός είναι ένα φυσικό συμπλήρωμα διατροφής χωρίς παρενέργειες πέρα από την πιθανότητα να δημιουργήσει αλλεργίες. Ανάλογα την καθαρότητα της συγκέντρωσης σε βασιλικό πολτό, η δοσολογία μπορεί να ποικίλει από συμπλήρωμα σε συμπλήρωμα, οπότε θα χρειαστεί να ακολουθήσετε τις οδηγίες χρήσης της συσκευασίας.

  • Δέσποινα Γκακνή
    Δέσποινα Γκακνή Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

    Η Δέσποινα Γκακνή είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος απόφοιτη Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (M.Sc. – MΜedSci) με εξειδίκευση στην παχυσαρκία και τη διαχείριση βάρους. Διατηρεί δικό της διαιτολογικό γραφείο στο Βόλο και είναι επιστημονικός συνεργάτης του medNutrition.