Λεξικό Διατροφής

Κοιλιοκάκη

17 Φεβρουαρίου 2016
1641 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Κοιλιοκάκη

Photo source: www.bigstockphoto.com

Γνωστή και ως εντεροπάθεια ευαίσθητη στη γλουτένη ή δυσανεξία στη γλουτένη. Η κοιλιοκάκη, είναι μία αυτοάνοση διαταραχή του λεπτού εντέρου, η οποία προκαλείται από την αντίδραση του οργανισμού στη γλουτένη. Η γλουτένη είναι μία φυσική πρωτεΐνη που βρίσκεται κυρίως στο σιτάρι, αλλά και σε άλλα δημητριακά, όπως το κριθάρι, τη σίκαλη και τη βρώμη. Κατά την έκθεση του οργανισμού στη γλουτένη το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά προκαλώντας μία φλεγμονώδη αντίδραση, η οποία έχει σαν αποτέλεσμα την καταστροφή του εσωτερικού τοιχώματος του λεπτού εντέρου και κατ' επέκταση λιγότερα θρεπτικά συστατικά από τα τρόφιμα απορροφώνται.

Η νόσος της κοιλιοκάκης προϋποθέτει την ύπαρξη γενετικής προδιάθεσης, καθώς και την έκθεση του ατόμου σε τρόφιμα με γλουτένη. Συνήθως, εκδηλώνεται για πρώτη φορά σε βρέφη, όταν αρχίζουν και εισάγουν τα σιτηρά στη διατροφή τους. Τα συμπτώματα που μπορεί να εκδηλωθούν είναι ποικίλα και διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία και το άτομο. Τα πιο συχνά όμως είναι οι γαστρεντερικές διαταραχές, η αδυναμία ανάπτυξης (στα παιδιά), καθώς και το αίσθημα της κόπωσης. Στην Ελλάδα, αν και δεν υπάρχουν επαρκή στατιστικά στοιχεία πιθανολογείται ότι η κοιλιοκάκη εμφανίζεται σε 1/2.000-3.000 κατοίκους. Η μόνη αποτελεσματική θεραπεία για την κοιλιοκάκη είναι η διά βίου διατροφή χωρίς γλουτένη.

  • Δέσποινα Γκακνή
    Δέσποινα Γκακνή Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

    Η Δέσποινα Γκακνή είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος απόφοιτη Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (M.Sc. – MΜedSci) με εξειδίκευση στην παχυσαρκία και τη διαχείριση βάρους. Διατηρεί δικό της διαιτολογικό γραφείο στο Βόλο και είναι επιστημονικός συνεργάτης του medNutrition.

ΣΧΟΛΙΑ
Η medNutrition σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.