Καρδιαγγειακά

Φέτος τα Χριστούγεννα θα ανέβει πάλι η χοληστερόλη μου;

του Γεράσιμου Κλαουδάτου
25 Δεκεμβρίου 2015
18696 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
xristougenniatika gluka

Photo source: www.shutterstock.com

Οι ημέρες των Χριστουγεννιάτικων εορτών έφτασαν ξανά. Για πολλούς από εμάς, αυτό, πέρα από ξεκούραση, σημαίνει αυξημένη κατανάλωση φαγητού και λιγότερη φυσική δραστηριότητα, συνήθειες που αναπόφευκτα οδηγούν σε αύξηση του σωματικού μας βάρους, αλλά και απορρύθμιση των λιπιδαιμικών δεικτών, σε άτομα που πάσχουν από δυσλιπιδαιμίες.

Η διατήρηση των επιπέδων της χοληστερόλης μας σε φυσιολογικά επίπεδα κατά την περίοδο των εορτών δεν είναι τόσο δύσκολη υπόθεση. Αρκεί να προσέξουμε λίγο παραπάνω και να μείνουμε μακριά από υπερβολές δίνοντας έμφαση στη διατροφή των Χριστουγέννων!


Διαβάστε επίσης: Χοληστερόλη: η καλή, η κακή και η... διατροφή [Δωρεάν EBOOK]


Ποιες αλλαγές μπορούμε να κάνουμε στα εορταστικά μας τραπέζια;

Το δείπνο ξεκινά από τη σαλάτα…

Οι εορταστικές σαλάτες τείνουν να είναι ιδιαίτερες και να μην περιέχουν μόνο λαχανικά. Καμία αντίρρηση! Ωστόσο, θα μπορούσατε να κάνετε την σαλάτα σας ιδιαίτερη και νόστιμη προσθέτοντας, για παράδειγμα, ρόδι, μανταρίνι, καρύδια, ανθότυρο, βρασμένο στήθος κοτόπουλου, λιαστές τομάτες, βαλσάμικο, μέλι ή άλλα παρόμοια υλικά, αποφεύγοντας τα σκληρά τυριά, τα αλλαντικά και άλλα λιπαρά dressings που περιέχουν υψηλές ποσότητες κορεσμένου λίπους.

Καταναλώστε άπαχο κρέας

Σε αντίθεση με το Πάσχα που το αρνί έχει την τιμητική του, τα Χριστούγεννα είθισται, ευτυχώς, να καταναλώνουμε γαλοπούλα, δηλαδή, άπαχο κρέας. Είτε την φάτε γεμιστή, είτε την κάνετε σούπα, θυμηθείτε να αποφύγετε την πέτσα της. Εάν μαγειρέψετε κάποιο κρέας ακόμη, προτιμήστε το κοτόπουλο ή το χοιρινό σε σχέση με το μοσχάρι ή το αρνί! 

Δώστε προσοχή στη γαρνιτούρα

Αποφύγετε να σερβίρετε τηγανητές πατάτες για γαρνιτούρα και προτιμήστε να ψήσετε πατάτες ή να δημιουργήσετε ένα νόστιμο ριζότο με λαχανικά!

Η θέση του τυριού στο εορταστικό τραπέζι

Στο εορταστικό τραπέζι, είθισται να σερβίρεται κάποιο τυρί και ίσως νιώθετε λίγο άβολα να παρουσιάσετε στους καλεσμένους σας τη χαμηλή σε λιπαρά έκδοση του κίτρινου τυριού.

Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν καλές εναλλακτικές επιλογές τυριών με σχετικά χαμηλά λιπαρά, όπως

  • το κατίκι
  • το ανθότυρο
  • το τυρί ricotta
  • το cottage cheese

Αφήστε τη φαντασία σας να δουλέψει, σερβίρετέ τα με διάφορα λαχανικά, μαύρο παξιμάδι, ακόμη και μαρμελάδα φρούτων και αφήστε στην άκρη τα πλούσια σε λιπαρά τυριά, όπως το μανούρι, την παρμεζάνα και τις σκληρές γραβιέρες!

Τι γλυκό να προτιμήσω;

Το φλουρί κάπου πρέπει να χωρέσει –όχι απαραίτητα σε μια βασιλόπιτα πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά. Προτιμήστε να φτιάξετε ένα κέικ χαμηλό σε λιπαρά, χωρίς αγελαδινό βούτυρο αλλά με φυτική μαργαρίνη που μπορεί να βρει κανείς και light, ενώ σίγουρα δεν έχει τα ζωικά λιπαρά που επιβαρύνουν τον οργανισμό.

Αν φτιάξετε κάποιο εορταστικό γλυκό στο σπίτι, προτιμήστε τα μελομακάρονα παρά τους κουραμπιέδες ή τις δίπλες. Η χρήση ελαιολάδου αντί αγελαδινού βουτύρου και το γεγονός πως δεν τηγανίζονται, κάνουν τα μελομακάρονα πιο φιλικά για τη χοληστερόλη σας σε σχέση με τα άλλα δύο!

diatrofh gia xolhsterolh ta xristougenna

 

Στολισμένες βιτρίνες! Ώρα για περίπατο!

Ωραίες οι οικογενειακές συγκεντρώσεις γύρω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο, ωραίοι όμως και οι περίπατοι στους δρόμους των στολισμένων πόλεων. Περάστε χρόνο περπατώντας με τα αγαπημένα σας πρόσωπα και βοηθήστε τη χοληστερόλη σας!

Κι αν δεν κάνω όλα αυτά, θα έχω σοβαρό πρόβλημα;

Όπως και σε όλα τα νοσήματα φθοράς, το μυστικό για να καταφέρουμε να κρατήσουμε τους δείκτες σε καλά επίπεδα είναι η διάρκεια! Συνεχίστε τις καλές συνήθειες, όπως η σωματική δραστηριότητα, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, η αποφυγή ζωικών λιπαρών, το αλκοόλ με μέτρο, τον περιορισμό του καπνίσματος κ.ά.

Αν έχετε ήδη εδραιώσει την κατανάλωση προϊόντων με προσθήκη φυτικών στερολών όπως προΪόντα επάλειψης, ροφήματα και επίδορπια γιαουρτιού και (ημί) αποβουτηρωμένο γάλα, συνεχίστε και αυτή τη συνήθεια (ή καιρός να την αρχίσετε), καθώς οι φυτικές στερόλες είναι αποτελεσματικές για τη μείωση της χοληστερόλης του αίματος, αλλά η ποσότητά τους από τα φρούτα και λαχναικά δεν επαρκεί για αυτή τους τη δράση. Αν, λοιπόν, κάνουμε κάποιες ατασθαλίες στο γιορτινό τραπέζι, ο πιο σημαντικός παράγοντας που θα κρίνει εάν οι τιμές χοληστερόλης θα είναι αυξημένες στον επόμενο έλεγχο είναι το πόσο γρήγορα θα επιστρέψουμε στις υγιεινές μας συνήθειες.

Η νοοτροπία «αφού το χάλασα, δεν βαριέσαι; Ας το πάω έτσι μέχρι τις επόμενες εξετάσεις μου», δεν είναι σοφός οδηγός για όσους ακολουθούν διαιτητικά προγράμματα και χρειάζεται να συμμορφώνονται με τις υγιεινοδιαιτητικές οδηγίες.

Χρόνια πολλά και καλές γιορτές, πάντα με υγεία!

Γεράσιμος Κλαουδάτος
Γεράσιμος Κλαουδάτος Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc.