Διαβήτης

Ένας (επιπλέον) καφές τη μέρα… το διαβήτη κάνει πέρα;

07 Οκτωβρίου 2018
30015 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
stigmiaios kafes kai diavitis

Ίσως και 2 με 3 κούπες καφέ στην προκειμένη περίπτωση! Πρόσφατη δημοσίευση, που συμπεριέλαβε μελέτες από το 2002 έως και σήμερα με πάνω από 1.000.000 συμμετέχοντες, συνέδεσε την τακτική κατανάλωση καφέ με έως και 30% χαμηλότερο κίνδυνο για σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ.

Πώς προκύπτει αυτό το συμπέρασμα;

Τα αποτελέσματα της μελέτης έρχονται να υποστηρίξουν δεδομένα ερευνών ανά τον κόσμο, συγκρίνοντας τους «τακτικούς» λάτρεις του καφέ με όσους δεν πίνουν καφέ μέσα στη μέρα τους.

Κάθε έξτρα ποτήρι καφέ την ημέρα οδηγεί σε 6% επιπλέον μείωση κινδύνου για σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ

Οι πιθανές προστατευτικές δράσεις του καφέ αποδίδονται στα πολυάριθμα συστατικά του, όπως η καφεΐνη, τα αντιοξειδωτικά, μέταλλα και βιταμίνες όπως μαγνήσιο, κάλιο, νιασίνη, αλλά και τα λιπίδια. Πάμε να δούμε μερικές από τις δράσεις του:

Υγιές Βάρος, μικρότερος κίνδυνος για Σακχαρώδη Διαβήτη

Καθημερινή κατανάλωση καφέ έχει φανεί να αυξάνει τη θερμογένεση στο σώμα άρα και το μεταβολισμό, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο θετικά στην διαχείριση του βάρους και στη διατήρησή του σε υγιή επίπεδα.  

Αντιοξειδωτικά και πάλι αντιοξειδωτικά!

Το ήξερες ότι ο καφές συμβάλλει στο μεγαλύτερο ποσό αντιοξειδωτικών που λαμβάνεις μέσα στη μέρα σου;

Ειδικά ο στιγμιαίος καφές όπου με 4g καφέ, είτε επιλέξεις έναν παγωμένο φραπέ ή ένα ζεστό νες για τον χειμώνα, θα σου προσφέρει περίπου 860mg αντιοξειδωτικών!

Τα αντιοξειδωτικά του καφέ, λοιπόν, μπορούν να αντιμετωπίσουν το οξειδωτικό στρες που προκαλείται στα κύτταρα του παγκρέατος και πιθανό να δημιουργήσει ανισορροπία στην παραγωγή γλυκόζης και κατ’ επέκταση σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ.

Καφές εναντίον φλεγμονής

Φλεγμονώδεις δείκτες έχουν ενοχοποιηθεί για την εμφάνιση αντίστασης στην ινσουλίνη, κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ. Ο καφές από την άλλη πλευρά, έχει συνδεθεί με χαμηλότερες συγκεντρώσεις αυτών των δεικτών μετά την κατανάλωσή του!

Πόσο καφέ να καταναλώσω μεσα στη μέρα;

Είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι παν μέτρον άριστον! Έτσι και με τον αγαπημένο σου καφέ, είναι καλό να διατηρήσεις την κατανάλωσή του μέσα στις επίσημες συστάσεις κατανάλωσης, έως 400mg ημερησίως δηλαδή.

Πώς μεταφράζεται αυτό;

Γύρω στις 3 κούπες ζεστού στιγμιαίου ή 3 ποτήρια παγωμένου φραπέ, με 2 γεμάτες κουταλιές γλυκού καφέ το καθένα.

Ακόμη, τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν μικρότερη αλλά παρόμοια δράση και για τον ντεκαφεϊνέ, με τη συνήθεια αυτή να συνεχίζει να κερδίζει μία θέση στην καρδιά σου όταν θέλεις να απολαύσεις ένα καφεδάκι παραπάνω μέσα στη μέρα σου.

Πιες τον επόμενο στιγμιαίο καφέ στην υγειά σου και απόλαυσε τα οφέλη του!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Carlström, M. and Larsson, S.C., 2018. Coffee consumption and reduced risk of developing type 2 diabetes: a systematic review with meta-analysis. Nutrition reviews, 76(6), pp.395-417.

Koloverou, E., Panagiotakos, D.B., Pitsavos, C., Chrysohoou, C., Georgousopoulou, E.N., Laskaris, A. and Stefanadis, C., 2015. The evaluation of inflammatory and oxidative stress biomarkers on coffee–diabetes association: results from the 10-year follow-up of the ATTICA Study (2002–2012). European journal of clinical nutrition, 69(11), pp.1220-1225

Μαρία Ζερβού
Μαρία Ζερβού Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

H Μαρία Ζερβού είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με επιπλέον επαγγελματική εξειδίκευση (Master Practitioner) στις διατροφικές διαταραχές. Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Ξεκινάω Διατροφή, Έτοιμοι; Πάμε!» των εκδόσεων medNutrition. Διατηρεί αυτόνομο διαιτολογικό γραφείο στο Λουτράκι και συνεργασία με διαιτολογικό γραφείο στην Αθήνα.