Άλλες Παθήσεις

Πώς σχετίζεται η σόγια με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού;

06 Μαρτίου 2017
1751 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
soya beans

Photo source: www.bigstockphoto.com

Μελέτες αποδεικνύουν ότι όσοι καταναλώνουν περισσότερη σόγια ζουν περισσότερο και έχουν χαμηλότερο κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου.

Πηγή: http://nutritionfacts.org

Η σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση σόγιας και των προϊόντων της και την εμφάνιση καρκίνου, ειδικότερα καρκίνου του μαστού αποτελεί ζήτημα που έχει απασχολήσει έντονα την επιστημονική κοινότητα. Αιτία που απέσπασε το ενδιαφέρον των επιστημόνων αποτέλεσαν τα χαμηλά ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του μαστού στην Ασία, όπου η διατροφή είναι πλούσια σε τρόφιμα σόγιας.

Σύμφωνα με μελέτη στην οποία συμμετείχαν 19 χώρες, βρέθηκε ότι η Κίνα είχε τα χαμηλότερα ποσοστά θανάτων από καρκίνο του μαστού και παράλληλα την υψηλότερη πρόσληψη σόγιας.

Πολυάριθμες μελέτες που ακολούθησαν καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν τακτικά σόγια έχουν μικρότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν καταναλώνουν σόγια αποδεικνύοντας πως η πρόσληψη φυτοοιστρογόνων σόγιας είναι αντιστρόφως ανάλογη με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Τι συμβαίνει όμως όταν υπάρχει κληρονομική προδιάθεση;

Λιγότερες από το 10% των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού είναι κληρονομικές. Ωστόσο, στις περιπτώσεις κληρονομικής προδιάθεσης πιθανότατα πρόκειται για μεταλλάξεις σε ένα από τα ογκοκατασταλτικά γονίδια BRCA1 ή BRCA2, που υπερασπίζονται την ακεραιότητα των γονιδίων μας.

Τα ογκοκατασταλτικά γονίδια BRCA1 ή BRCA2, είναι ανθρώπινα γονίδια τα οποία παράγουν πρωτεΐνες που καταστέλλουν τον όγκο. Επιπλέον, συμμετέχουν στην επιδιόρθωση του DNA διαδραματίζοντας διπλό ρόλο. Αφενός, κρατούν τα καρκινικά κύτταρα υπό έλεγχο αφετέρου προστατεύουν τα υγιή κύτταρα από το να μεταβούν σε καρκινικά. Ως εκ τούτου, καταλαβαίνουμε πως αν ένα από αυτά τα γονίδια υποστεί ζημιά, μετάλλαξη, η κάποιες χρωμοσωμικές ανωμαλίες, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση καρκίνου.

Ποιος είναι ο ρόλος της σόγιας σε αυτό;

Μέχρι πρόσφατα, οι διαιτητικές συστάσεις για τα άτομα με γενετική προδιάθεση επικεντρωνόταν στην μείωση της βλάβης του DNA που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες, προτείνοντας την πρόσληψη πολλών αντιοξειδωτικών μέσω της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών. Τί θα γινόταν όμως αν θα μπορούσαμε επίσης να ενισχύσουμε τη λειτουργία των γονιδίων BRCA που μας προστατεύουν;

Πρόσφατες εργαστηριακές μελέτες δείχνουν ότι τα φυτοοιστρογόνα σόγιας θα μπορούν να επαναφέρουν την προστασία των BRCA γονιδίων, τα οποία καταστέλλονται από τον καρκίνο του μαστού, αυξάνοντας την έκφραση τους κατά 1.000% μέσα σε 48 ώρες.

Σε άτομα με φυσιολογικά γονίδια η πρόσληψη σόγιας συνδέθηκε με 27% μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού, αλλά σε άτομα με γενετική προδιάθεση η μείωση του κινδύνου άγγιξε το 73%, αποδεικνύοντας έτσι ότι η υγιεινή διατροφή είναι ακόμη πιο σημαντική σε όσους εμφανίζουν υψηλό γενετικό κίνδυνο.

Συμπερασματικά, μέτριες ποσότητες σόγιας, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής μπορούν αν έχουν θετική επίδραση ενάντια στον καρκίνο του μαστού τόσο σε ασθενείς με ιστορικό καρκίνου όσο και σε γυναίκες με κληρονομική προδιάθεση. Ωστόσο, τα χάπια σόγιας και συμπληρώματα θα πρέπει να αποφεύγονται, καθώς περιέχουν μεγάλες ποσότητες ισοφλαβόνων και απαιτείται περεταίρω έρευνα ώστε να διεξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για τη χρήση τους.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Bosviel R, Dumollard E, Déchelotte P, Bignon YJ, Bernard-Gallon D. Can soy phytoestrogens decrease DNA methylation in BRCA1 and BRCA2 oncosuppressor genes in breast cancer? OMICS. 2012 May;16(5):235-44.

Caan BJ, Natarajan L, Parker B, Gold EB, Thomson C, Newman V, Rock CL, Pu M, Al-Delaimy W, Pierce JP. Soy food consumption and breast cancer prognosis. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2011 May;20(5):854-8.

Chen FP, Chien MH. Phytoestrogens induce differential effects on both normal and malignant human breast cells in vitro. Climacteric. 2014 Dec;17(6):682-91.

Chi F, Wu R, Zeng YC, Xing R, Liu Y, Xu ZG. Post-diagnosis soy food intake and breast cancer survival: a meta-analysis of cohort studies. Asian Pac J Cancer Prev. 2013;14(4):2407-12.

Fan S, Meng Q, Auborn K, Carter T, Rosen EM. BRCA1 and BRCA2 as molecular targets for phytochemicals indole-3-carbinol and genistein in breast and prostate cancer cells. Br J Cancer. 2006 Feb 13;94(3):407-26.

Gargallo Fernández, M., Quiles Izquierdo, J., Basulto Marset, J., Breton Lesmes, I., Formiguera Sala, X., & Salas-Salvadó, J. (2012). Recomendaciones nutricionales basadas en la evidencia para la prevención y el tratamiento del sobrepeso y la obesidad en adultos (Consenso FESNAD-SEEDO): La dieta en la prevención de la obesidad (II/III). Nutrición Hospitalaria, 27(3), 800-832.

Guha N, Kwan ML, Quesenberry CP Jr, Weltzien EK, Castillo AL, Caan BJ. Soy isoflavones and risk of cancer recurrence in a cohort of breast cancer survivors: the Life After Cancer Epidemiology study. Breast Cancer Res Treat. 2009 Nov;118(2):395-405.

Hilakivi‐Clarke, L., Andrade, J. E., & Helferich, W. (2010). Is soy consumption good or bad for the breast?. The Journal of nutrition, 140(12), 2326S-2334S

Kang X, Zhang Q, Wang S, Huang X, Jin S. Effect of soy isoflavones on breast cancer recurrence and death for patients receiving adjuvant endocrine therapy. CMAJ. 2010 Nov 23;182(17):1857-62.

Ko KP, Kim SW, Ma SH, Park B, Ahn Y, Lee JW, Lee MH, Kang E, Kim LS, Jung Y, Cho YU, Lee B, Lin JH, Park SK. Dietary intake and breast cancer among carriers and noncarriers of BRCA mutations in the Korean Hereditary Breast Cancer Study. Am J Clin Nutr. 2013 Dec;98(6):1493-501.

Korde LA, Wu AH, Fears T, Nomura AM, West DW, Kolonel LN, Pike MC, Hoover RN, Ziegler RG. Childhood soy intake and breast cancer risk in Asian American women. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2009 Apr;18(4):1050-9.

Kotsopoulos J, Narod SA. Towards a dietary prevention of hereditary breast cancer. Cancer Causes Control. 2005 Mar;16(2):125-38.

Messina M, Messina, VL. Exploring the Soyfood Controversy. Nutrition Today: March/April 2013 - Volume 48 - Issue 2 - p 68–75.

Messina, M. (2016). Impact of soy foods on the development of breast cancer and the prognosis of breast cancer patients. Forschende Komplementärmedizin/Research in Complementary Medicine, 23(2), 75-80

Oliveira AM, Ross JS, Fletcher JA. Tumor suppressor genes in breast cancer: the gatekeepers and the caretakers. Am J Clin Pathol. 2005 Dec;124 Suppl:S16-28.

Rock CL, Doyle C, Demark-Wahnefried W, Meyerhardt J, Courneya KS, Schwartz AL, Bandera EV, Hamilton KK, Grant B, McCullough M, Byers T, Gansler T. Nutrition and physical activity guidelines for cancer survivors. CA Cancer J Clin. 2012 Jul-Aug;62(4):243-74.

Setchell KD, Brown NM, Zhao X, Lindley SL, Heubi JE, King EC, Messina MJ. Soy isoflavone phase II metabolism differs between rodents and humans: implications for the effect on breast cancer risk. Am J Clin Nutr. 2011 Nov;94(5):1284-94.

Shu XO, Zheng Y, Cai H, Gu K, Chen Z, Zheng W, Lu W. Soy food intake and breast cancer survival. JAMA. 2009 Dec 9;302(22):2437-43.

Venkitaraman AR. Linking the cellular functions of BRCA genes to cancer pathogenesis and treatment. Annu Rev Pathol. 2009;4:461-87.

Wu, A. H., Yu, M. C., Tseng, C. C., & Pike, M. C. (2008). Epidemiology of soy exposures and breast cancer risk. British journal of cancer, 98(1), 9-14

Zhang YF, Kang HB, Li BL, Zhang RM. Positive effects of soy isoflavone food on survival of breast cancer patients in China. Asian Pac J Cancer Prev. 2012;13(2):479-82.

  • Κωνσταντίνος Μπακόπουλος
    Κωνσταντίνος Μπακόπουλος Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

    Ο Κωνσταντίνος Μπακόπουλος είναι απόφοιτος του τμήματος Διαιτολογίας – Διατροφής του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης. Επιπλέον, είναι μέλος και εργάζεται με την επιστημονική ομάδα του medNutrition.

ΣΧΟΛΙΑ
Η medNutrition σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.