Σούπες

Γκασπάτσο: Ισπανική σούπα

Ευγενία Μακρογιαννέλη
1 λεπτό να διαβαστεί
gaspatso se pothri
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Σε ένα μεγάλο μπολ τοποθετούμε τα λαχανικά μας κομμένα: τομάτες, αγγούρι, κρεμμύδι, πιπεριά, σκόρδο πιεσμένο και τα αλατίζουμε.
  2. Τα μεταφέρουμε στην κατάψυξη για 30 περίπου λεπτά, τα βγάζουμε και μόλις μαλακώσουν λίγο μεταφέρουμε σε μπλέντερ μαζί με όλα τους τα υγρά.
  3. Χτυπάμε σε γρήγορη ταχύτητα ώστε να ομογενοποιηθούν, έπειτα χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε σιγά σιγά το ελαιόλαδο και το ξύδι. Μόλις έχουμε την επιθυμητή σύσταση, διατηρούμε στο ψυγείο ή σερβίρουμε κατευθείαν με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

tip: Η αυθεντική συνταγή χρησιμοποιεί και 1-2 φέτες ψωμί που τραβάει τα πολλά υγρά και δίνει σώμα. Σαν καλοκαιρινή σούπα όμως μπορείτε άνετα να το παραλείψετε. Καθώς επίσης και να προσθέσετε κάποιο άλλο λαχανικό, πολύ αγαπημένο και ταιριαστό είναι το σέλερι

servings
Για 4 μερίδες
cook
ΥΛΙΚΑ
  • 4 μεγάλες ώριμες ντομάτες
  • 1 μικρό αγγουράκι
  • 1 μικρό ξερό κρεμμύδι
  • 1 κόκκινη ή πράσινη πιπεριά, κομμένη και ξεσποριασμένη
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 2 κουτ. σούπας ξύδι
  • 200 ml ελαιόλαδο
Mια μερίδα περιέχει:
Θερμίδεςkcal
505
25,2%
Λιπαρά
51g
72,5%
Κορεσμένα λιπαρά
7g
36,3%
Σάκχαρα
0g
0%
Νάτριο
0,89g
37,1%
Φυτικές Ίνες
3g
11%
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ
Κατερίνα Φαντούση
Κατερίνα Φαντούση Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Η συγκεκριμένη καλοκαιρινή δροσιστική σούπα αποτελεί μια πολυ καλή λύση για ένα ελαφρύ γεύμα.

Πλούσιο σε φυτικές ίνες

Έχει επίσης ως βάση τα λαχανικά, οπότε μπορεί να λειτουργήσει ως πηγή φυτικών ινών αν δεν έχετε όρεξη για σαλάτα. Η πρόσληψη φυτικών ινών είναι πολύ σημαντική για την υγεία του πεπτικού και πολλές φορές η σαλάτα στο τραπέζι μπορεί να απουσιάζει, η σούπα αυτή είναι μια καλή λύση εάν έχετε βαρεθεί τις σαλάτες.

Χαμηλή σε θερμίδες

Eπίσης, μπορείτε να μειώσετε το λάδι, το οποίο και ουσιαστικά ανεβάζει τις θερμίδες της και να εκμεταλλευτείτε τις λίγες θερμίδες, ώστε να ισορροπήσετε “ατασθαλίες” που κάνατε ή σκοπεύετε να κάνετε.

Εντάσσεται σε μια ισορροπημένη διατροφή

Είναι ένα ωραίο κολπάκι όταν σχεδιάζετε για παράδειγμα να βγείτε έξω για φαγητό ή να πάτε κάπου που οι πειρασμοί θα είναι πολλοί, τότε μπορείτε να φάτε τη σούπα αυτή για μεσημεριανό γεύμα και να ικανοποιηθείτε σα να έχετε φάει ένα κανονικό γέυμα, ενώ θα έχετε περιθώριο για το βράδυ να υποκύψετε σε διατροφικούς πειρασμούς.

Όλα αυτά εφόσον βρίσκεστε σε κάποιο πρόγραμμα απώλειας βάρους ώστε να ισορροπήσετε τιςς ημερήσιες θερμίδες σας.

Ευγενία Μακρογιαννέλη
Ευγενία Μακρογιαννέλη Food blogger

H Ευγενία Μακρογιαννέλη είναι συλλέκτης οικογενειακών συνταγών. Ξεκίνησε το ιστολόγιο μαγειρικής Eat Yourself Greek, το καλοκαίρι του 2014 επιστρέφοντας από το Λονδίνο όπου ζούσε και εργαζότανε ως μεταφράστρια. Το Εat Yourself Greek είναι ένα ιστολόγιο αγαπημένων μεσογειακών γεύσεων, τόσο αλμυρών όσο και γλυκών. Η μαγειρική και η φωτογραφία είναι δύο πολύ αγαπημένα χόμπι που αναπτύσσονται συνέχεια μέσα από το Eat Yourself Greek. Τον Ιανουάριο του 2016 απέσπασε το βραβείο κοινού και κριτικής επιτροπής στα food blog awards που διοργανώθηκαν από το ΒΗΜΑ gourmet για την κατηγορία Best Greek Cooking in English. To γευστικό ταξίδι συνεχίζεται, μαγειρεύοντας με εποχικά υλικά, ανακαλύπτοντας τοπικές ελληνικές συνταγές και περιστασιακά επισκέψεις σε μέρη για να γνωρίσουμε καλύτερα τόσο τους τόπους όσο και τις ιδιαίτερες γεύσεις τους.

Κατερίνα Φαντούση
Κατερίνα Φαντούση Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος