Σαλάτες

Σαλάτα με χαλούμι και γλυκά σταφύλια

Δέσποινα Βαϊοπούλου
1 λεπτό να διαβαστεί
salata me haloumi kai stafilia
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Κάνετε τη σάλτσα: Αναμιγνύετε το ελαιόλαδο με το λεμόνι και την ζάχαρη, προσθέτετε αλάτι, πιπέρι και τον άνηθο. Ανακατεύετε τα σαλατικά με τα σταφύλια και τη σάλτσα σε ένα μεγάλο μπολ.
  2. Ψήνετε το τυρί: Σε ευρύχωρο τηγάνι και μέτρια φωτιά βάζετε το λάδι να ζεσταθεί και προσθέτετε τις φέτες από το χαλούμι. Τις ψήνετε 1 λεπτό περίπου από κάθε πλευρά, γυρίζοντάς τες με σπάτουλα, ώστε να ροδίσουν ωραία.
  3. Σερβίρισμα: Μεταφέρετε τη σαλάτα με τα σταφύλια σε πιατέλα σερβιρίσματος ή πιάτα. Προσθέτετε τις φέτες από το χαλούμι και τα φυλλαράκια άνηθου. H σαλάτα με χαλούμι και γλυκά σταφύλια είναι έτοιμη!
servings
Για 4 μερίδες
cook
ΥΛΙΚΑ

150 γραμ. ανάμεικτα φύλλα σαλατικών (της αρεσκείας σας)

150 γραμ. ρόγες σταφύλι

250 γραμ. χαλούμι, κομμένο σε σχετικά λεπτές φέτες –θα πρέπει να σας βγουν 12-14 συνολικά

2 κ.σ. ελαιόλαδο μερικά φύλλα άνηθου για το γαρνίρισμα

για τη σάλτσα

4 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.σ. χυμό λεμόνι

½ κ.γ. ζάχαρη

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο

Mια μερίδα περιέχει:
Θερμίδεςkcal
434
21,7%
Λιπαρά
38g
54,3%
Κορεσμένα λιπαρά
3g
16,3%
Σάκχαρα
0g
0%
Νάτριο
0,3g
12,4%
Φυτικές Ίνες
1g
3,6%
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ
Ιωάννα Μασούρα
Ιωάννα Μασούρα Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc.

Η σαλάτα είναι απαραίτητη ως συνοδευτικό σε κάθε κύριο γεύμα αλλά πολλές φορές μπορεί να την καταναλώσουμε ως κύριο γεύμα. Συγκεκριμένα, η σαλάτα με χαλούμι είναι μια τέλεια επιλογή για μεσημεριανό γεύμα ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.

Πηγή πρωτεΐνης

Η παρουσία του τυριού (χαλούμι) κάνει τη σαλάτα μας μια καλή πηγή υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνης.

Η σαλάτα μας κρατάει χορτάτους

Πολλές φορές παραπονιόμαστε ότι οι σαλάτες δεν είναι αρκετά χορταστικές, όμως η σαλάτα αυτή είναι φτωχή σε σάκχαρα, επομένως διατηρεί τα επίπεδα γλυκόζης σταθερά στο αίμα και είμαστε χορτάτοι για περίπου 3 με 4 ώρες που είναι το πιο ιδανικό. Σημαντικό να πούμε ότι το πιάτο μας είναι μειωμένο σε αλάτι πράγμα που θα πρέπει να προσέχουμε μιας και το αλάτι κρύβεται σε πολλά τρόφιμα.

Η αντιοξειδωτική δράση στο πιάτο μας

Η παρουσία των σταφυλιών στην σαλάτα καθιστά το πιάτο αυτό πλούσια πηγή πολυφαινόλων, oι οποίες είναι ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Ακόμη, η βάση για το dressing της σαλάτας δεν είναι άλλο από το ελαιόλαδο γνωστό για τα καλά (μονοακόρεστα) λιπαρά του και τις αντιοξειδωτικές ουσίες που μας προστατεύουν από διάφορες ασθένειες.

Τέλος, η συνταγή αυτή μπορεί να αποτελέσει αναμφισβήτητα ένα θρεπτικό μεσημεριανό και μπορούν να την καταναλώσουν και μικροί και μεγάλοι.

Χρήσιμες συμβουλές

  • Προσωπικά θα πρόσθετα στο πιάτο μου ένα μικρό κριθαρένιο παξιμάδι ή μια φέτα πολύσπορο ψωμί για να ενισχύσω τις φυτικές ίνες του πιάτου και το πιάτο μου να περιέχει από όλες τις ομάδες τροφίμων.
  • Όταν θα επιλέξετε το χαλούμι, διαβάστε την διατροφική επισήμανση συγκεκριμένα αγοράστε ένα προϊόν με μειωμένα λιπαρά (≤17.5%) και αλάτι (≤1.5%).
  • Θα σας συμβούλευα να το ελαιόλαδο να το καταναλώνεται ωμό, όπως στην σαλάτα και όχι να το μαγειρεύτε, γιατί σε ψηλές θερμοκρασίες χάνει τα πολύτιμα θρεπτικά του συστατικά.
Δέσποινα Βαϊοπούλου
Δέσποινα Βαϊοπούλου Food blogger

Η Δέσποινα Βαϊοπούλου είναι η δημιουργός του pandespani.com, Νο1 Gourmet blog στην Ελλάδα, με έμφαση στο κείμενο, στην ιστορία πίσω από τη συνταγή, στην τεχνική, στην γαστρονομική κουλτούρα και στην αισθητική. Πρώην εκδότρια περιοδικού τέχνης (The Art Magazine), έχει εργαστεί για χρόνια στις εκδόσεις (Status, 7 μέρες TV, Κόσμος του Video κ.α.), συμμετείχε σε εταιρίες και συναφή, στην ΜΚΟ Νηφάλιοι – στην υγειά μας και σε εκθέσεις, κι έχει ταξιδέψει δοκιμάζοντας πολλές αυθεντικές γεύσεις στον τόπο τους. Στοιχεία εμπειρίας κι ένα σοβαρό χόμπι διαμόρφωσαν το pandespani, δίνοντάς του αυθεντικό χαρακτήρα.

Το pandespani.com φημίζεται για την εγκυρότητα και την αξιοπιστία του, και προωθεί την γαστρονομία ως κομμάτι του πολιτισμού.

Ιωάννα Μασούρα
Ιωάννα Μασούρα Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc.