Σαλάτες

Σαλάτα με Φακές, Κόκκινο Λάχανο και Στίλτον

Εύη Σκούρα
1 λεπτό να διαβαστεί
salata me fakes kokkino laxano kai stilton
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζουμε τις φακές με 500 ml νερό, το μπουκέτο αρωματικών και το αλάτι και αφήνουμε να βράσουν για 20-25 λεπτά, μέχρι να γίνουν αλλά να κρατάνε λίγο. Θα πρέπει να έχουν πιει σχεδόν όλο το υγρό τους.
  2. Εντωμεταξύ ετοιμάζουμε την βινεγκρέτ ανακατεύοντας όλα τα υλικά μαζί.
  3. Όταν βράσουν οι φακές (αλλά να κρατάνε λίγο) αφαιρούμε το μπουκέτο αρωματικών και προσθέτουμε το λάχανο, το κρεμμύδι, τις σταφίδες και την μία πρέζα εστραγκόν.
  4. Προσθέτουμε και την βινεγκρέτ και αφήνουμε να μαριναριστούν για 30 λεπτά περίπου επάνω στο ζεστό μάτι, αλλά με κλειστή την φωτιά.
  5. Προσθέτoυμε το τυρί και σερβίρουμε την σαλάτα με φακές, κόκκινο λάχανο και στίλτον χλιαρή ή κρύα.
  6. Προαιρετικά, γαρνίρουμε με φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό.
servings
Για 4 μερίδες
cook
ΥΛΙΚΑ
  • ¼ κόκκινο λάχανο, κομμένο σε πολύ λεπτές λωρίδες (αφαιρείτε το σκληρό κομμάτι στην μέση του λάχανου)
  • 250 γρ. φακές
  • 40 γρ. σταφίδες ξανθές
  • 1 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές λωρίδες
  • 1 πρέζα ξερό εστραγκόν
  • 100-150 γρ. τυρί στίλτον (ή blue cheese), σε μέτρια κομμάτια
  • 1 μπουκέτο αρωματικών
  • λίγο φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο (προαιρετικά)

Για τη βινεγκρέτ

  • 6 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 2 κουταλιές βαλσαμικό ξύδι
  • 1 κουταλιά μέλι
  • αλάτι, πιπέρι
Mια μερίδα περιέχει:
Θερμίδεςkcal
596
29,8%
Λιπαρά
33g
46,9%
Κορεσμένα λιπαρά
9g
45%
Σάκχαρα
0g
0%
Νάτριο
1g
47,9%
Φυτικές Ίνες
1g
4%
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ
Παρασκευή Κουστουράκη
Παρασκευή Κουστουράκη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, MSc

Εξαιρετικά γευστικός και εύκολος τρόπος κατανάλωσης φακής. Ένα από τα πιο θρεπτικά όσπρια της ελληνικής κουζίνας μπορεί με αυτό το τρόπο να μεταφερθεί εύκολα και να καταναλωθεί ως ένα κυρίως και πλήρες γεύμα.

Θρεπτική αξία φακής

Η θρεπτική αξία της φακής νομίζω ότι είναι γνωστή, σίδηρος, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά προστατεύουν από σιδηροπενική αναιμία, καρδιαγγειακά και βοηθούν στην καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου. Σημαντικό χαρακτηριστικό της συνταγής η ύπαρξη σταφίδας και κόκκινου λάχανου.

Ο συνδυασμός της βιταμίνης C των δύο αυτών τροφίμων με το σίδηρο της φακής ενισχύει την απορρόφησή του. Να θυμάστε ότι ο καλύτερα απορροφήσιμος σίδηρος είναι αυτός που βρίσκεται στο κρέας. Συνδυάζοντας όμως πηγές βιταμίνης C, με τροφές που έχουν λιγότερο καλά απορροφήσιμο σίδηρο, όπως οι φακές, μπορείτε να πετύχετε τη μέγιστη δυνατή απορρόφησή του.

Συνδυασμός με τυρί

Το δεύτερο σημαντικό χαρακτηριστικό της συνταγής είναι η ύπαρξη του τυριού. Οι φακές, όπως και τα περισσότερα όσπρια, περιέχουν μια ποσότητα πρωτεϊνών, όχι όμως αρκετή έτσι ώστε η θρεπτική αξία της να φτάσει αυτή του αβγού και του κρέατος, ο συνδυασμός λοιπόν με το τυρί οδηγεί στη δημιουργία ενός γεύματος με πρωτεΐνη «υψηλής βιολογικής αξίας». Το ίδιο μπορείτε να πετύχετε συνδυάζοντας με κάποιο άλλο τυρί, όπως το ροκφόρ ή το ελληνικότατο κατίκι.

Φυτικές ίνες και αίσθημα κορεσμού

Να θυμάστε ότι οι φυτικές ίνες βοηθούν στη δημιουργία του αισθήματος του κορεσμού. Στο αίσθημα αυτό μπορείτε να συμβάλλετε και εάν τρώτε αργά. Τρώγοντας γρήγορα παρακάμπτονται οι μηχανισμοί του οργανισμού που ενεργοποιούν το αίσθημα του κορεσμού στον εγκέφαλο. Καταναλώστε λοιπόν αυτή τη θρεπτική σαλάτα στο κυρίως σας γεύμα αργά.

Εύη Σκούρα
Εύη Σκούρα Food blogger

Η Εύη Σκούρα, αφού γύρισε σχεδόν όλον τον κόσμο ως υπάλληλος αεροπορικής εταιρείας, αποφάσισε να αλλάξει ασχολία και να ασχοληθεί με την άλλη της μεγάλη αγάπη, την μαγειρική. Αρχικά δημιούργησε την ιστοσελίδα The Healthy Cook μέσω της οποίας μοιράζεται συνταγές με πιο υγιεινά και λιγότερο επεξεργασμένα υλικά. Υποστηρίζει την ισορροπημένη διατροφή και πιστεύει πως η τροφή δεν είναι μόνο απόλαυση, αλλά είναι και ο πλέον φυσικός τρόπος να πάρουμε τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται ο οργανισμός μας. Γι’ αυτό πρέπει να επιλέγουμε έξυπνα αυτά που βάζουμε στο τραπέζι μας. Πρόσφατα άρχισε να σπουδάζει σε σχολή μαγειρικής ώστε να αποκτήσει όσες περισσότερες γνώσεις μπορεί για αυτό που αγαπά.

Παρασκευή Κουστουράκη
Παρασκευή Κουστουράκη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, MSc