Ψάρι

Ψητές ντομάτες με γαύρο

Ευγενία Μακρογιαννέλη
1 λεπτό να διαβαστεί
psites ntomates me gayro se piato
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Κόβουμε τις ντομάτες στα δυο, αλατίζουμε και πασπαλίζουμε με καπνιστή πάπρικα.
  2. Τοποθετούμε τις τομάτες στο γκριλ, σε πολύ ψηλή θερμοκρασία για 5 λεπτά.
  3. Αν προτιμήσετε να ψήσετε φρέσκο γαύρο, αφαιρέστε τα κεφάλια και ανοίξτε τα ψαράκια στα δύο. Αλατοπιπερώνουμε, λαδώνουμε και τα ψήνουμε στο γκριλ στους 180 C για περίπου 10 λεπτά.
  4. Σερβίρουμε με γαύρο που μόλις ψήσαμε ή με γαύρο από κονσέρβα που τον έχουμε αφαιρέσει από το λάδι
servings
Για 4 μερίδες
cook
ΥΛΙΚΑ
  • 4 μεγάλες τομάτες
  • 1 κονσέρβα γαύρο σε ελαιόλαδο ή 500 γρ φρέσκο
  • 2-3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • λίγο χοντρό αλάτι
  • καπνιστή πάπρικα
Mια μερίδα περιέχει:
Θερμίδεςkcal
143
7,2%
Λιπαρά
34g
12,1%
Κορεσμένα λιπαρά
5g
6,3%
Σάκχαρα
0g
0%
Νάτριο
1,97g
20,5%
Φυτικές Ίνες
7g
7,3%
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ
Κατερίνα Φαντούση
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Διατροφική αξία γαύρου

Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες διατροφικές αναλύσεις για αυτή τη συνταγή, μόνο που περιέχει τα πλούσια σε ω3 γαυράκια αρκεί. Ο γαύρος σα μικρό και ταπεινό ψαράκι δεν έχει φόβο να έχει βαρέα μέταλλα και μπορεί άφοβα να καταναλωθεί από παιδιά και εγκύους. Αποτελεί επίσης πολύ πλούσια πηγή ασβεστίου και φωσφόρου.

Πώς μπορείτε να καταναλώσετε το γαύρο;

Μπορείτε να καταναλώσετε το γαύρο μαγειρεμένο στο γκριλ μεσημέρι και βράδυ σε συνδασμό με βραστή ή ωμή σαλάτα. Αν προσθέσετε μια βραστή πατάτα ή 2 φέτες ψωμί θα αποτελεί ένα πλήρες γεύμα.

  • Ευγενία Μακρογιαννέλη
    Ευγενία Μακρογιαννέλη Food blogger

    H Ευγενία Μακρογιαννέλη είναι συλλέκτης οικογενειακών συνταγών. Ξεκίνησε το ιστολόγιο μαγειρικής Eat Yourself Greek, το καλοκαίρι του 2014 επιστρέφοντας από το Λονδίνο όπου ζούσε και εργαζότανε ως μεταφράστρια. Το Εat Yourself Greek είναι ένα ιστολόγιο αγαπημένων μεσογειακών γεύσεων, τόσο αλμυρών όσο και γλυκών. Η μαγειρική και η φωτογραφία είναι δύο πολύ αγαπημένα χόμπι που αναπτύσσονται συνέχεια μέσα από το Eat Yourself Greek. Τον Ιανουάριο του 2016 απέσπασε το βραβείο κοινού και κριτικής επιτροπής στα food blog awards που διοργανώθηκαν από το ΒΗΜΑ gourmet για την κατηγορία Best Greek Cooking in English. To γευστικό ταξίδι συνεχίζεται, μαγειρεύοντας με εποχικά υλικά, ανακαλύπτοντας τοπικές ελληνικές συνταγές και περιστασιακά επισκέψεις σε μέρη για να γνωρίσουμε καλύτερα τόσο τους τόπους όσο και τις ιδιαίτερες γεύσεις τους.

  • Κατερίνα Φαντούση
    Κατερίνα Φαντούση Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

    Η Κατερίνα Φαντούση είναι Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος και Τεχνολόγος Ιατρικών Εργαστηρίων. Σπούδασε στο τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων από όπου αποφοίτησε τον Ιούνιο του 2001. Εκπόνησε πτυχιακή εργασία με θέμα « Αυτοάνοσα Νοσήματα και Γονιδιακή θεραπεία» με βαθμό 10. Συνέχισε της σπουδές της στο τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου όπου εισήχθηκε με κατατακτήριες εξετάσεις.

     

Σας ενδιαφέρει επίσης: