Πρωινό

Τορτίγιες γεμιστές με κοτόπουλο, γραβιέρα και μπέικον

Γιάννης Λουκάκος
1 λεπτό να διαβαστεί
tortigies gemistes me kotopoulo graviera kai beikon
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Για τις τορτίγιες:Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε 40 γρ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το μπέικον μέχρι να αποβάλει το λίπος του.
  2. Προσθέτουμε τα μανιτάρια, αλατίζουμε και σοτάρουμε μέχρι να πάρουν χρώμα και να μαλακώσουν.
  3. Βγάζουμε από το τηγάνι και αφήνουμε να κρυώσουν.
  4. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το μείγμα των μανιταριών με τα υπόλοιπα υλικά. Τοποθετούμε μια τορτίγια στην επιφάνεια εργασίας και στο κέντρο απλώνουμε το 1/8 της γέμισης σε μακρόστενο σχήμα.
  5. Διπλώνουμε την τορτίγια πάνω από τη γέμιση και τυλίγουμε σε σφιχτό ρολό.
  6. Τοποθετούμε σε ένα ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος με την πλευρά της ένωσης προς τα κάτω.
  7. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τις υπόλοιπες τορτίγιες.
  8. Λαδώνουμε τις τορτίγιες με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C μέχρι να ζεσταθούν και να λιώσει το τυρί.
  9. Για τις πιπεριές ψητές:Λαδώνουμε τις πιπεριές και ψήνουμε στη σχάρα ή στο φούρνο ψηλότερη δυνατή θερμοκρασία, μέχρι να μαυρίσουν από όλες τις πλευρές.
  10. Τις αποσύρουμε σε σκεύος και τις διατηρούμε σκεπασμένες για λίγη ώρα. Απομακρύνουμε φλούδα και σπόρους.
  11. Διατηρούμε στο ψυγείο.
servings
Για 4 μερίδες
cook
ΥΛΙΚΑ

8 τορτίγιες των 8 ιντσών
60 γρ. ελαιόλαδο
80 γρ. μπέικον, ψιλοκομμένο
200 γρ. μανιτάρια στρογγυλά, κομμένα σε τέταρτα
400 γρ. κοτόπουλο μαγειρεμένο, ψιλοκομμένο
250 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
300 γρ. ντομάτα κονκασέ
100 γρ. ψητές πιπεριές Φλωρίνης, κομμένες σε μικρά καρέ
60 γρ. σάλτσα bbq
αλάτι

Για τις πιπεριές ψητές (για 200 ΓΡ.):

1/2 κιλό πιπεριές κόκκινες ή κίτρινες
Ελαιόλαδο

Mια μερίδα περιέχει:
Θερμίδεςkcal
902,5
45%
Λιπαρά
51,5g
74%
Κορεσμένα λιπαρά
4,5g
23%
Σάκχαρα
0g
0%
Νάτριο
1,3g
56%
Φυτικές Ίνες
5,9g
24%
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ
Ελένη Βούτου
Ελένη Βούτου Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Η παραπάνω συνταγή αποτελεί μια εύκολη και γρήγορη επιλογή για ένα γεύμα πλούσιο σε μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά.

Βιταμίνη C

Βασικό στοιχείο της συνταγής είναι η βιταμίνη C (ντομάτα, πιπεριές κίτρινες/ Φλωρίνης). Η βιταμίνη C, γνωστή για τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην πρόληψη ενάντια στην εμφάνιση παθήσεων της καρδιάς και ορισμένων καρκίνων.

Επιπλέον, η παρουσία λαχανικών αντισταθμίζει τα ζωικά λίπη που προέρχονται από το κοτόπουλο και το μπέικον.

Bιταμίνες συμπλέγματος Β

Από την άλλη πλευρά, η υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β προσφέρει προστασία ενάντια στον σχηματισμό ελευθέρων ριζών. Η βιταμίνη Β1 σε συνδυασμό με τα οφέλη του ελαιολάδου συμβάλλει στην καλή υγεία των ματιών, της καρδιάς και του νευρικού συστήματος.

Ενώ οι βιταμίνες Β2 και Β3 παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και στην αναπαραγωγή.

Χρήση ελαιόλαδου στη συνταγή

Η χρήση ελαιόλαδου ως πηγής ακόρεστων λιπαρών οξέων έχει καρδιοπροστατευτική δράση, αντιγηραντικές ιδιότητες, ενώ προστατεύει τον οργανισμό από χρόνιες παθήσεις.

Διατροφική αξία μανιταριών

Πολύ σημαντικό στοιχείο της συνταγής είναι επίσης τα μανιτάρια, τα οποία προσφέροντας αμελητέα ποσότητα λίπους και σακχάρων, αποτελούν εξαιρετική πηγή φυτικών ινών (μαζί με τα υπόλοιπα λαχανικά προσδίδουν 23% της ΣΗΠ φυτικών ινών), ενώ αποτελούν πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, ισοδύναμης με αυτήν του κρέατος.

Εναλλακτικές για τη συνταγή

Τα δύο πιο επιβαρυντικά στοιχεία της συνταγής θα λέγαμε ότι είναι η υψηλή σχετικά περιεκτικότητά της σε αλάτι (μπέικον, γραβιέρα και BBQ σος), καθώς και τα κορεσμένα λιπαρά που περιέχονται στο μπέικον και στο τυρί τύπου γραβιέρας, που εναλλακτικά θα μπορούσε να αντικατασταθεί με ένα χαμηλότερο σε λιπαρά τυρί, όπως π.χ. το ανθότυρο.

Γιάννης Λουκάκος
Γιάννης Λουκάκος Σεφ

O Γιάννης Λουκάκος είναι διάσημος, βραβευμένος chef, με πολυετή τηλεοπτική παρουσία ('Master Chef', 'Junior Master Chef', 'Dr Cook'), το δικό του εστιατόριο στο Χαλάνδρι («Ψωμί και αλάτι»), αλλά και τον δικό του χώρο σεμιναρίων μαγειρικής (TheSeminarProject). Από το καλοκαίρι του 2014 έχει την επιμέλεια λειτουργίας και του εστιατορίου «Ραμπαγάς» στη Σίφνο.

Έχει γράψει δύο βιβλία μαγειρικής, το «Ψωμί & Αλάτι – Τhe Cookbook» (βραβείο Gourmet ως το καλύτερο βιβλίο μαγειρικής της χρονιάς), και το «Chef από την αρχή», που απευθύνεται σε αρχάριους μάγειρες όλων των ηλικιών.

Ελένη Βούτου
Ελένη Βούτου Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος