755
Πίτες

Κοτόπιτα «chicken pot pie»

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Ζεσταίνουμε τον ζωμό ώστε να είναι χλιαρός. Μαδάμε το κοτόπουλο σε μικρά κομμάτια και ψιλοκόβουμε τα λαχανικά. Ανακατεύουμε τα λαχανικά με το κοτόπουλο.
  2. Βάζουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και μόλις λιώσει προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε με μια κουτάλα μέχρι να ενσωματωθεί το βούτυρο στο αλεύρι. Μαγειρεύουμε ανακατεύοντας συχνά για 5 λεπτά.
  3. Προσθέτουμε τον ζωμό και ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Βράζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία για 20 λεπτά. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε ώστε να ομογενοποιηθεί. Αλατίζουμε, σουρώνουμε σε σήτα και ενσωματώνουμε με το μείγμα του κοτόπουλου.
  4. Βάζουμε το μείγμα σε ένα ταψί και καλύπτουμε με τη σφολιάτα. Πιέζουμε τη σφολιάτα περιμετρικά γύρω από τις άκρες του ταψιού ώστε να κολλήσει. Αλείφουμε με το αυγό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220°C μέχρι να ροδίσει καλά η σφολιάτα.
Για 4 μερίδες
ΥΛΙΚΑ

400 γρ. κοτόπουλο
300 γρ. λαχανικά
500 γρ. ζωμό κοτόπουλο
1 φύλλο σφολιάτα
1 αυγό, χτυπημένο
50 γρ. κρέμα γάλακτος
μυρωδικά της αρεσκείας μας
60 γρ. αλεύρι
60 γρ. βούτυρο
αλάτι

Mια μερίδα 330g περιέχει:
Θερμίδεςkcal
702
35%
Λιπαρά
44.3g
63%
Κορεσμένα λιπαρά
17.3g
86%
Σάκχαρα
0.5g
1%
Νάτριο
1.6g
67%
Φυτικές Ίνες
4.6g
19%
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος RD Τεχνολόγος Τροφίμων

Η πιο πάνω συνταγή περιέχει αρκετές θερμίδες ανά μερίδα, γι’αυτό και η κατανάλωσή της πρέπει να γίνεται με μέτρο, ιδιαίτερα από άτομα που ακολουθούν πρόγραμμα απώλειας βάρους. Σημαντικό είναι να αναφερθεί, ότι η ενέργεια η οποία προέρχεται από λιπαρά αντιστοιχεί σε περίπου τις μισές θερμίδες της συνταγής. Γι’αυτό, τα άτομα που ακολουθούν διατροφή μειωμένη σε λιπαρά, είναι καλό να αποφεύγουν μεγάλες ποσότητες αυτής της συνταγής. Επίσης, βάσει της διατροφικής ανάλυσης, το ποσοστό κορεσμένων λιπαρών οξέων είναι υψηλό. Τα κορεσμένα λιπαρά αυξάνουν τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης, γεγονός που δείχνει την ανάγκη για προσεκτική κατανάλωση. Επιπλέον, μια μερίδα προϊόντος καλύπτει το 51% σε χοληστερόλη.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί, ότι μια μερίδα προϊόντος παρέχει το 72% των ημερήσιων αναγκών σε πρωτεΐνη. Αυτό το ποσοστό αξιολογείται ως υψηλό, αφού μια μερίδα καλύπτει μόνο ένα γεύμα ημερησίως. Συνεπώς, αν υπολογίσουμε ότι η υπόλοιπη κατανάλωση φαγητών περιέχει επίσης πρωτεΐνη, τότε συνολικά υπερβαίνουμε την ημερήσια συνιστόμενη πρόσληψη. Άτομα που πάσχουν από χρόνια νεφροπάθεια, δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν την ημερήσια συνιστώμενη πρόσληψη πρωτεΐνης.

Παρ’όλα αυτά, η περιεκτικότητα της συνταγής σε ζάχαρη είναι μηδαμινή, ενώ η περιεκτικότητά της σε αλάτι και νάτριο είναι υψηλή, γι’ αυτό τα άτομα με υπέρταση θα ήταν καλό να αποφεύγουν την κατανάλωσή της.

Είναι ένα πιάτο πλούσιο σε βιταμίνη D, αφού μια μερίδα περιέχει περισσότερο από την ημερήσια συνιστώμενη πρόσληψη, ενώ περιέχει αρκετή ποσότητα βιταμίνης Β3. Η βιταμίνη D βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου και ενισχύει την οστική ανάπτυξη, με αποτέλεσμα να μειώνονται τα περιστατικά οστεοπόρωσης. Συστήνεται όμως προσοχή, γιατί η υπερκατανάλωση βιταμίνης D μπορεί να προκαλέσει τοξικότητα. Η βιταμίνη Β3, γνωστή και ως νιασίνη, ενισχύει τη σύνθεση των σεξουαλικών ορμονών και θεωρείται απαραίτητη για την υγεία του δέρματος και την καλή λειτουργεία του πεπτικού συστήματος και του εγκεφάλου.

Επίσης, περιέχει ικανοποιητικές ποσότητες ψευδαργύρου και σεληνίου. Ο ψευδάργυρος εμπλέκεται στην παραγωγή τεστοστερόνης, ενώ παράλληλα ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου. Το σελήνιο, γνωστό για την αντιοξειδωτική του δράση, θεωρείται σύμμαχος κατά της δημιουργίας καρκινικών κυττάρων.

  • Γιάννης Λουκάκος Σεφ

    O Γιάννης Λουκάκος είναι διάσημος, βραβευμένος chef, με πολυετή τηλεοπτική παρουσία ('Master Chef', 'Junior Master Chef', 'Dr Cook'), το δικό του εστιατόριο στο Χαλάνδρι («Ψωμί και αλάτι»), αλλά και τον δικό του χώρο σεμιναρίων μαγειρικής (TheSeminarProject). Από το καλοκαίρι του 2014 έχει την επιμέλεια λειτουργίας και του εστιατορίου «Ραμπαγάς» στη Σίφνο.

    Έχει γράψει δύο βιβλία μαγειρικής, το «Ψωμί & Αλάτι – Τhe Cookbook» (βραβείο Gourmet ως το καλύτερο βιβλίο μαγειρικής της χρονιάς), και το «Chef από την αρχή», που απευθύνεται σε αρχάριους μάγειρες όλων των ηλικιών.

  • Έλενα Αλετράρη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος RD Τεχνολόγος Τροφίμων

    Η Έλενα Αλετράρη είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος και Τεχνολόγος Τροφίμων. Είναι επιστημονικός συνεργάτης του medNutrition και της Παγκύπριας Σχολής Γονέων, ερευνητικός επιστήμονας του Ερευνητικού και Εκπαιδευτικού Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, και παρέχει διαιτολογικές υπηρεσίες σε ιδιωτικό γραφείο στην Λευκωσία.

×

×
Σας ενδιαφέρει επίσης: