Ορεκτικά

Ανοιχτή πίτα με γέμιση γαλοπούλας

Αλέξης Επιθυμιάδης
1 λεπτό να διαβαστεί
anoixti-pita-me-gemisi-galopoylas
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε ελαφρά την πίτα και σε μία μικρή κατσαρόλα ή ένα τηγανάκι την γέμιση.
  2. Τοποθετούμε την πίτα σε ένα πιάτο, από πάνω απλώνουμε το γιαούρτι, ρίχνουμε τη ζεστή γέμιση και φέτες από τη ντομάτα.
  3. Ένα πολύ απλό και απολαυστικό πιάτο.
servings
Για 1 πίτα
cook
ΥΛΙΚΑ

2 κουταλιές γέμισης γαλοπούλας

3 κουταλιές στραγγιστό γιαούρτι

λίγα ντοματίνια ή καρέ ντομάτας

1 πίτα για σουβλάκια

Mια μερίδα περιέχει:
Θερμίδεςkcal
468
23,4%
Λιπαρά
15g
21,4%
Κορεσμένα λιπαρά
3g
15,0%
Σάκχαρα
0g
0,0%
Νάτριο
0.569g
23,7%
Φυτικές Ίνες
10g
41,7%
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ
Τόνια Καραγιάννη
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Ph.D.c.

Η ανοιχτή πίτα με γέμιση γαλοπούλας είναι μια έξυπνη ιδέα για ένα ελαφρύ και ταυτόχρονα θρεπτικό γεύμα.

Διατροφική αξία των συστατικών της συνταγής

Η γαλοπούλα 

Είναι πλούσια σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο, φώσφορο και λίγες θερμίδες. Προσοχή απλά στην ποσότητα καθώς, η γαλοπούλα προέρχεται από τη γέμιση η οποία, περιέχει κι άλλα συστατικά που αυξάνουν το θερμιδικό φορτίο της συνταγής.

Το γιαούρτι

Το γιαούρτι με τις πολλές ευεργετικές του ιδιότητες είναι πλούσιο σε ασβέστιο, φώσφορο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και πρωτεϊνες.

Τα ντοματίνια 

Είναι φτωχά σε θερμίδες ωστόσο, η κατανάλωσή τους είναι ευεργετική για την ανθρώπινη υγεία. Πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία και κυρίως στο αντιοξειδωτικό λυκοπένιο το οποίο, έχει αποδειχθεί πολύ ωφέλιμο για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Εναλλακτικά για μια πιο θρεπτική εκδοχή

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πίτα ολικής για μια πιο θρεπτική εκδοχή (μεγαλύτερη ποσότητα φυτικών ινών) και τα οφέλη των προϊόντων ολικής.

Πώς μπορώ να εμπλουτίσω την συνταγή;

Προσθέτοντας μανιτάρια, η συνταγή εμπλουτίζεται με μεγαλύτερη ποσότητα πρωτεϊνης, φυτικής προέλευσης.

Αντί για γιαούρτι μπορείτε να προσθέσετε κίτρινο τυρί χαμηλών λιπαρών.

Προσθέτοντας ακόμη, μερικά μυρωδικά π.χ. ρίγανη που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά κι ενώσεις με ισχυρές αντιβακτηριακές ιδιότητες.

Μπορώ να τα συμπεριλάβω στο διατροφικό μου πλάνο;

Το μυστικό αποτελεί πάντα το μέγεθος της μερίδας καθώς και η συχνότητα κατανάλωσης. Η τήρηση ενός ισορροπημένου διατροφικού πλάνου σε συνδυασμό με φυσική δραστηριότητα, επιτρέπει στον καθένα μας την απόλαυση διάφορων ΄΄νόστιμων΄΄και ταυτόχρονα θρεπτικών συνταγών!!

  • Αλέξης Επιθυμιάδης
    Αλέξης Επιθυμιάδης Food blogger

    Ο Αλέξης Επιθυμίαδης είναι το πρόσωπο πίσω από το food blog Always Hungry. Η μεγάλη του αγάπη για το φαγητό και τις ξεχωριστές γεύσεις τον οδήγησαν στη δημιουργία ενός διαφορετικού blog μαγειρικής με ιδιαίτερο χαρακτήρα. Αν θέλετε να βρείτε συνταγές που θα σας κάνουν να ξεχωρίσετε ή παραδοσιακές συνταγές με δημιουργική εκτέλεση, αρκεί να επισκεφτείτε το alwayshungry.gr.

  • Τόνια Καραγιάννη
    Τόνια Καραγιάννη Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Ph.D.c.

    H Τόνια Καραγιάννη είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, υποψήφια διδάκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με μεταπτυχιακή εξειδίκευση (M.Sc.) στην κλινική διατροφή. Είναι επιστημονική συνεργάτης της medΝutrition και παρέχει διαιτολογικές υπηρεσίες στο γραφείο της στο Βόλο.