Κρέας

Λεμονάτο μοσχαράκι με κριθαράκι

Ευαγγελία Βλασσοπούλου
3 λεπτά λεπτά να διαβαστεί
lemonato-mosxaraki-me-kritharaki
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Το μοσχαράκι σε ένα μπολ και το ραντίζουμε με αρκετό ξύδι. Αφήνουμε για 10 λεπτά ή περισσότερο αν έχετε χρόνο. 
  2. Τοποθετούμε ελαιόλαδο στον πάτο μιας πλατιάς κατσαρόλας. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και περνάμε το σκόρδο από την πρέσα.
  3. Ξεπλένουμε το κρέας, το σκουπίζουμε καλά με απορροφητικό χαρτί και το τοποθετούμε μέσα στην κατσαρόλα. 
  4. Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα να λαδωθούν καλά όλα τα κομμάτια. 
  5. Ανάβουμε το μάτι στη μέγιστη θερμοκρασία (9) και ξεκινάμε να σοτάρουμε το κρέας. 
  6. Αφού έχει σοταριστεί αρκετά, περίπου 3-4 λεπτά, προσθέτουμε το κρεμμύδι, μετά από 2-3 λεπτά το σκόρδο και μετά από 1 λεπτό σβήνουμε με κρασί. 
  7. Αφήνουμε να εξατμιστεί το κρασί και προσθέτουμε τη μουστάρδα, βραστό νερό και σκεπάζουμε. Μόλις ξεκινήσει ο βρασμός χαμηλώνουμε το μάτι στο 7 και μαγειρεύουμε για μια ώρα. 
  8. Περίπου στα 40 λεπτά προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, θυμάρι, το ξύσμα από τα λεμόνια και κοιτάμε αν χρειάζεται βραστό νερό. 
  9. Εν τω μεταξύ βράζουμε σε άλλη κατσαρόλα το ζυμαρικό με το οποίο θα συνοδεύσουμε το φαγητό μας.
servings
Για 6 μερίδες
cook
ΥΛΙΚΑ

1 κιλό άπαχο μοσχαράκι κομμένο σε μπουκιές

500 γρ κριθαράκι ψιλό

5 κ.σ ξύδι

ελαιόλαδο

2 μεγάλα κρεμμύδια

3 σκελίδες σκόρδο

3 κ.σ μουστάρδα πικάντικη

αλάτι, πιπέρι

150 ml λευκό κρασί (προαιρετικά)

θυμάρι

2 λεμόνια χυμό και ξύσμα (προτιμήστε βιολογικά και ακέρωτα )

Mια μερίδα περιέχει:
Θερμίδεςkcal
779
39.0%
Λιπαρά
53g
76.1%
Κορεσμένα λιπαρά
5g
23.8%
Σάκχαρα
2g
1.7%
Νάτριο
0g
17.6%
Φυτικές Ίνες
2g
8.5%
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ
Εβίτα Σιατίτσα
Εβίτα Σιατίτσα Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, MSc.

Μεθυσμένο λεμονάτο μοσχαράκι

Με την θερμοκρασία να δείχνει ξεκάθαρα τις προθέσεις της για πτώση δεν μπορώ να φανταστώ ένα πιο δυναμωτικό και νόστιμο μεσημεριανό φαγητό από το αγαπημένο λεμονάτο μοσχαράκι… πόσο μάλλον όταν είναι και «μεθυσμένο».

Μοσχάρι… ο βασιλιάς του κόκκινου κρέατος

Κρέας με πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας το μοσχάρι αποτελεί μία πολύ θρεπτική τροφή καθώς περιέχει και σημαντική ποσότητα σιδήρου, και έτσι συνιστάται σε άτομα με έλειψη σιδήρου ή με αυξημένες απαιτήσεις σε σίδηρο όπως για παράδειγμα η εγκυμοσύνη και η γαλουχία. Η επιλογή ενός άπαχου μέρους του μοσχαριού μας γλιτώνει και από τα κορεσμένα λιπαρά οξέα που καλό είναι να καταναλώνονται με προσοχή και μέτρο.  

Σκόρδο και καλή καρδιά

Αν και το σκόρδο χρησιμοποιούνταν ευρέως σαν αντιμικροβιακό και σαν προστατευτικό ενάντια στη γρίπη η πιο διαδεδομένη του ίσως ευεργετική ιδιότητα είναι αυτή που αφορά την αρτηριακή πίεση.  Συγκεκριμένα συστατικά που συναντάμε στο σκόρδο έχουν φανεί ότι μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση σε υπερτασικά άτομα, προστατεύοντας έτσι και την υγεία της καρδιάς.  Σημαντική επίσης είναι η υπολιπιδαιμική και υποχοληστερολαιμική δράση που φαίνεται να έχει το σκόρδο μειώνοντας τα  τριγλυκερίδια και την ολική χοληστερόλη αντίστοιχα.

Θερμιδικό περιεχόμενο συνταγής

Το μεθυσμένο μοσχαράκι περιέχει 779 ανά μερίδα και έτσι αποτελεί σίγουρα ένα πλήρες γεύμα.  «Κρατήστε» λίγο παραπάνω το λάδι αν θέλετε να περιορίσετε λίγο το θερμιδικό του περιεχόμενο.  Εναλλακτικά συνοδεύσετε το μοσχάρι σας με βραστά λαχανικά όπως καρότο, κολοκυθάκια, λαχανάκια Βρυξελών αντί για κριθαράκι και αυξήστε έτσι τις φυτικές ίνες στο πιάτο σας.  Αν πάλι δεν μπορείτε χωρίς το ζυμαρικό σας, προτείνω άγριο ρύζι για περισσότερες φυτικές ίνες και άρα μεγαλύτερο κορεσμό!

Εσείς ακόμη να «μεθύσετε» το μοσχαράκι σας; Περιμένουμε τις εντυπώσεις και τα σχόλιά σας!

Ευαγγελία Βλασσοπούλου
Ευαγγελία Βλασσοπούλου Food blogger

Η Ευαγγελία Βλασσοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά. Είναι προγραμματίστρια και δουλεύει στον τραπεζικό τομέα. Είναι η μαμά δύο υπέροχων μικρών κοριτσιών. Ο ερχομός του πρώτου της παιδιού την έκανε να θέλει να προσφέρει στην οικογένειά της ό,τι το καλύτερο. Αυτό ανάμεσα σε άλλους τομείς, έχει να κάνει και με τη διατροφή καθώς πάντα ήταν οπαδός του υγιεινού τρόπου ζωής. Η μαγειρική υπήρχε στη ζωή της από πολύ νωρίς. Θυμάται πως όταν δοκίμαζε κάτι και της άρεσε πάντα ρωτούσε «πώς το έκανες;». Οι συνταγές που παρουσιάζει είναι δικές της και όχι παραλλαγές άλλων. Στόχος της εκτός από το εξαιρετικό γευστικό αποτέλεσμα, είναι η ορθή χρήση υλικών, ο εύκολος και γρήγορος τρόπος μαγειρέματος καθώς και ο σωστός συνδυασμός των τροφικών ομάδων. Τέλος, θεωρεί ότι το φαγητό είναι απόλαυση. Τα υγιεινά φαγητά μπορούν να είναι και πολύ νόστιμα!

Εβίτα Σιατίτσα
Εβίτα Σιατίτσα Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, MSc.