757
Κοτόπουλο

Στήθος κοτόπουλου με μανιτάρια, λευκό κρασί και θυμάρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Αλατίζουμε το κοτόπουλο και από τις 2 πλευρές.
  2. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε 50 γρ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κοτόπουλο μέχρι να πάρει πολύ καλό χρώμα.
  3. Γυρίζουμε πλευρά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σοτάρουμε και από την άλλη πλευρά μέχρι να πάρει και αυτή χρώμα και το κοτόπουλο να είναι σχεδόν μαγειρεμένο.
  4. Αποσύρουμε το κοτόπουλο από το τηγάνι, πετάμε τα λίπη και δυναμώνουμε τη φωτιά.
  5. Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα μανιτάρια μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν έντονο χρώμα.
  6. Προσθέτουμε το σκόρδο και μόλις μυρίσει αλατίζουμε, σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.
  7. Ρίχνουμε τον ζωμό, φέρνουμε σε βρασμό και προσθέτουμε το κοτόπουλο.
  8. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε το κοτόπουλο με μανιτάρια, κλείνουμε το τηγάνι με ένα καπάκι και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να ψηθεί το κοτόπουλο.
  9. Βγάζουμε το κοτόπουλο από το τηγάνι, δυναμώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε μέχρι να συμπυκνωθούν τα υγρά στο μισό.
  10. Προσθέτουμε το θυμάρι, τον μαϊντανό και τη μαργαρίνη και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Για 6 μερίδες
ΥΛΙΚΑ

4 στήθη κοτόπουλο
40 γρ. ελαιόλαδο
250 γρ. μανιτάρια στρογγυλά, κομμένα σε λεπτές φέτες
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
100 γρ. λευκό κρασί
200 γρ. ζωμό κοτόπουλου
60 γρ. μαργαρίνη με βούτυρο, κρύα
10 γρ. θυμάρι, ψιλοκομμένο
5 γρ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
αλάτι

Mια μερίδα 450g περιέχει:
Θερμίδεςkcal
284,7
14%
Λιπαρά
18,3g
26%
Κορεσμένα λιπαρά
3,7g
18%
Σάκχαρα
0,2g
0%
Νάτριο
0,5g
20%
Φυτικές Ίνες
0,8g
3%
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ
Ζωή Πορφύρη
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Μια νόστιμη συνταγή, ιδιαίτερα πλούσια σε πρωτεΐνη, τόσο ζωική (κοτόπουλο) όσο και φυτική (μανιτάρια). Λόγω έλλειψης υδατανθράκων, δεν παρέχει πολλές θερμίδες, ωστόσο, λόγω του κρέατος και του αλατιού περιέχει σημαντικές ποσότητες νατρίου και λιπαρών. Περιέχει επίσης μεγάλες ποσότητες βιταμίνης D, η οποία είναι απαραίτητη για τον σχηματισμό και τη διατήρηση της καλής κατάστασης των οστών και των δοντιών, βιταμίνης B3, που είναι υπεύθυνη για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος και βιταμίνης B6, η οποία συμμετέχει στον μεταβολισμό των αμινοξέων και των λιπών.

Περιέχει επίσης επαρκείς ποσότητες από φωσφόρο, συστατικό του DNA και των κυτταρικών τοιχωμάτων και σελήνιο, το οποίο έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Τα λιπαρά που περιέχει προέρχονται κυρίως από το ελαιόλαδο, τα οποία είναι ευεργετικά και χρήσιμα στον οργανισμό. Λόγω του νατρίου και των πρωτεϊνών, αποτελεί άριστη επιλογή για αθλητές ή άτομα που αθλούνται συστηματικά. Μπορείτε να μειώσετε το αλάτι ή να το αντικαταστήσετε με αλάτι χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο για πιο υγιεινό αποτέλεσμα, ενώ αν το συνδυάσετε με κάποια υδατανθρακούχα τροφή πχ. ψωμί, ρύζι, μακαρόνια κ.λπ. αποτελεί ένα πλήρες γεύμα.

  • Γιάννης Λουκάκος Σεφ

    O Γιάννης Λουκάκος είναι διάσημος, βραβευμένος chef, με πολυετή τηλεοπτική παρουσία ('Master Chef', 'Junior Master Chef', 'Dr Cook'), το δικό του εστιατόριο στο Χαλάνδρι («Ψωμί και αλάτι»), αλλά και τον δικό του χώρο σεμιναρίων μαγειρικής (TheSeminarProject). Από το καλοκαίρι του 2014 έχει την επιμέλεια λειτουργίας και του εστιατορίου «Ραμπαγάς» στη Σίφνο.

    Έχει γράψει δύο βιβλία μαγειρικής, το «Ψωμί & Αλάτι – Τhe Cookbook» (βραβείο Gourmet ως το καλύτερο βιβλίο μαγειρικής της χρονιάς), και το «Chef από την αρχή», που απευθύνεται σε αρχάριους μάγειρες όλων των ηλικιών.

  • Ζωή Πορφύρη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

    Γεννήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 1986 στην Αθήνα. Σπούδασε στο Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης, παράρτημα Σητείας, Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας από όπου και αποφοίτησε στις 03/10/2008.

×

×