Κέικ

Κέικ με χουρμάδες και καρύδια

Αγγελική Καλαμπόκα
2 λεπτά να διαβαστεί
keik-me-xourmades-kai-karydia
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Ψιλοκόβουμε τους χουρμάδες και τα καρύδια
  2. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα. Μόλις αρχίσει να αχνίζει, αποσύρουμε από την εστία και ρίχνουμε τον στιγμιαίο καφέ και τους χουρμάδες. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να μουλιάσουν οι χουρμάδες για 20-30 λεπτά.
  3. Στο ενδιάμεσο κοσκινίζουμε, σε ένα βαθύ μπολ, τα αλεύρια μαζί με το baking powder, την σόδα και το αλάτι. 
  4. Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε τα ψιλοκομμένα καρύδια και τα cacao nibs με δυο κουταλιές από το μείγμα με τα αλεύρια. Το κάνουμε αυτό ούτως ώστε να μην "καθίσουν" στον πάτο του κέικ κατά την διάρκεια του ψησίματος.
  5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε την φόρμα. 
  6. Στο μπολ με τα αλεύρια προσθέτουμε την καστανή ζάχαρη, το εκχύλισμα βανίλιας, το νερό και το γάλα με τους χουρμάδες. Ανακατεύουμε καλά, μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά. Τέλος προσθέτουμε τα καρύδια με τα cacao nibs και αναμειγνύουμε ελαφρά.
  7. Αδειάζουμε το μείγμα στην φόρμα και ψήνουμε για 1 ώρα. Ελέγχουμε τοποθετώντας μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κέικ. Εάν βγει καθαρή ή με ελάχιστα ψίχουλα, τότε είναι έτοιμο.
  8. Αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά πριν το ξεφορμάρουμε. 
servings
6-8
cook
ΥΛΙΚΑ
  • Στρογγυλή ψηλή φόρμα κέικ 18cm ή χαμηλή 22cm
  • 1 κούπα χουρμάδες χωρίς κουκούτσι (200 γρ.)
  • 1/2 κούπα καρύδια
  • 1 κούπα γάλα αμυγδάλου
  • 2 κουτ. σούπας στιγμιαίο καφέ
  • 1 1/2 κούπα αλεύρι ολικής άλεσης
  • 1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουτ. σούπας baking powder
  • 1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
  • 1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 3/4 κούπα καστανή ζάχαρη
  • 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 κούπα νερό
  • 1 κουτ. σούπας cacao nibs
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ
Ευαγγελία Μαλακού
Ευαγγελία Μαλακού Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Ένα νόστιμο και θρεπτικό κέικ, ιδανική επιλογή και για την περίοδο της νηστείας. Ταιριάζει υπέροχα με μια κούπα ζεστό κακάο ή τσάι.

Χουρμάδες

Οι χουρμάδες αποτελούν τρόφιμο με πλούσια θρεπτική αξία. Η προσθήκη τους στο κέικ, προσφέρει μέρος από τις φυτικές ίνες και τα μικροθρεπτικα συστατικά (πχ κάλιο, ασβέστιο) που χρειαζόμαστε. Επιπλέον, με την κατανάλωση των χουρμάδων στο κέικ δράττουμε και τα άλλα οφέλη τους στην υγεία μας αφού έχουν αντιμικροβιακή, αντιφλεγμονώδη και καρδιοπροστατευτική δράση.

Γάλα αμυγδάλου

Η χρήση γάλακτος αμυγδάλου αντί για ζωικού γάλακτος μετατρέπει το κέικ αυτό κατάλληλο τόσο για την περίοδο της νηστείας όσο και για μία χορτοφαγική διατροφή. Ακόμη, το γάλα αμυγδάλου περιέχει περισσότερα «καλά» αντί «κακά» λιπαρά (μονοακόρεστα αντί κορεσμένα λιπαρά) γεγονός προστατευτικό για την υγεία της καρδιάς μας! 

Συμπερασματικά

Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το κέικ συνεχίζει να αποτελεί μία επιλογή γλυκού με υψηλή περιεκτικότητα σε ενέργεια οπότε καλό είναι να το καταναλώνουμε συνειδητά. Είναι ωφέλιμο να χρησιμοποιήσουμε ένα μικρό πιατάκι για σερβίρισμα και να δούμε τι ποσότητα από το κέικ έχουμε σερβίρει για να φάμε, έτσι ώστε να μην το παρακάνουμε και να έχουμε και καλύτερη αίσθησης της μερίδας μας.

Καλή επιτυχία στο κέικ και κυρίως καλή απόλαυση!

Αγγελική Καλαμπόκα
Αγγελική Καλαμπόκα Food Blogger

Η Αγγελική Καλαμπόκα, για τους φίλους Κίκα, είναι το άτομο που πειραματίζεται, δοκιμάζει, μαγειρεύει και αποτυπώνει τις εμπειρίες του στο food blog CooKika.

Ευαγγελία Μαλακού
Ευαγγελία Μαλακού Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Η Ευαγγελία Μαλακού είναι κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, απόφοιτος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου με μεταπτυχιακή εκπαίδευση στο τομέα της δημόσιας υγείας (MSc Nutrition, Physical Activity and Public Health) και διατηρεί αυτόνομο Διαιτολογικό Γραφείο στο Χαλάνδρι.