Όταν η επιστήμη της Διατροφής συνεργάζεται με την τέχνη της μαγειρικής, το αποτέλεσμα είναι αυτό που όλοι ζητάμε: κάτι θρεπτικό/υγιεινό που θα μπορούμε να το καταναλώσουμε χωρίς “τύψεις” που θα είναι ταυτόχρονα και γευστικό.
Σε συνεργασία λοιπόν με τον μάγειρα Παντελή Καπνόπουλο σάς προτείνουμε αυτή την παραλλαγή για high protein cheesecake χωρίς ζάχαρη και.. καλή σας απόλαυση!
Μπορεί ένα cheesecake να αποτελέσει high protein σνακ; Η απάντηση είναι πως ναι! Τα υλικά που έχουμε χρησιμοποιήσει σε αυτή τη συνταγή όχι μόνο καθιστούν το cheesecake πλούσιο σε πρωτεΐνη φυσικά (χωρίς σκόνη πρωτεΐνης) αλλά παράλληλα είναι σημαντικά χαμηλότερο σε λιπαρά.
Ας το συγκρίνουμε με το κλασσικό cheesecake για να εντοπίσουμε τις διαφορές..
Το κλασσικό cheesecake στη βάση του έχει μπισκότα τύπου digestive και βούτυρο. Το βούτυρο αποτελεί ένα θερμιδικά πυκνό τρόφιμο, καθώς σε μικρή ποσότητα αποδίδει αρκετές θερμίδες ενώ παράλληλα είναι και πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν ενοχοποιηθεί για καρδιαγγειακές, νευρολογικές και πνευμονολογικές παθήσεις.
Στο high protein cheesecake έχουμε αντικαταστήσει τα υλικά αυτά με ρυζογκοφρέτες που έχουν σαφώς λιγότερες θερμίδες και λιπαρά, προσδίδοντας και ωραία υφή στη βάση μας λόγω της μορφής τους, φιστικοβούτυρο, σιρόπι σφενδάμου ή μέλι και λίγο γάλα αμυγδάλου.
Μιλώντας με αριθμούς, η βάση ενός κομματιού κλασσικού cheesecake έχει 210 kcal και 15 γρ. λιπαρών ενώ η αντίστοιχη ποσότητα βάσης από το high protein cheesecake αποδίδει μόλις 87 kcal και 5,7 γρ. λιπαρών, που σημαίνει κάτι περισσότερο από τις μισές θερμίδες και το 1/3 των λιπαρών!
Το κλασσικό cheesecake χρησιμοποιεί κρέμα γάλακτος 35% λιπαρών, τυρί κρέμα, άχνη ζάχαρη, βανίλια, ξύσμα και χυμό λεμονιού. Διατροφικά τα υλικά αυτά είναι πλούσια σε λιπαρά και πιο συγκεκριμένα αποδίδουν:
Tο high protein cheesecake έχει επίσης τυρί κρέμα light και στραγγιστό γιαούρτι 5% λιπαρών, αντί για 2% που θα ήταν το αναμενόμενο για καλύτερη υφή. Για να αυξήσουμε την γλυκιά γεύση της κρέμας μας αντί για ζάχαρη, επιλέξαμε να προσθέσουμε μικρή ποσότητα από την μαρμελάδα μας και λίγο μέλι, ενώ η βανίλιες και το ξύσμα λάιμ θα απογειώσουν γευστικά την κρέμα μας. Η διατροφική της αξία ανά κομμάτι είναι:
Στην εύκολη συνταγή για σπιτική μαρμελάδα που συμπεριλάβαμε στην συνταγή, τα υλικά της είναι φτωχά σε θερμίδες και δίνουν μόλις 63 θερμίδες ανά 100 γρ. και μπορείτε να την καταναλώσετε και εκτός της συνταγής πχ σε μία φέτα ψωμί για πρωινό αντί για τις μαρμελάδες του εμπορίου που στην ίδια ποσότητα έχουν περίπου 230 kcal λόγω της προστιθέμενης ζάχαρης.
Μπορείς να φυλάξεις το high protein cheesecake σου στο ψυγείο για έως και 4 ημέρες.
Η Ελένη Χατζηλαζαρίδου είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, απόφοιτη του Τμήματος Επιστημών Διατροφής & Διαιτολογίας του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στην Κλινική Διατροφή στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Παράλληλα έχει παρακολουθήσει την μετεκπαίδευση Culinary Health Education Fundamentals Coaching της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Harvard.
Η Ελένη Χατζηλαζαρίδου είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, απόφοιτη του Τμήματος Επιστημών Διατροφής & Διαιτολογίας του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στην Κλινική Διατροφή στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Παράλληλα έχει παρακολουθήσει την μετεκπαίδευση Culinary Health Education Fundamentals Coaching της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Harvard.