Γλυκά

Χαλβάς σιμιγδαλένιος με μανταρίνι

Αγγελική Καλαμπόκα
3 λεπτά να διαβαστεί
xalvas simigradenios me mantarini
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Βάλτε σε ένα κατσαρολάκι το νερό, τη ζάχαρη, το χυμό μανταρινιού, το ξύσμα και τα μπαχαρικά. Από την στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός, αφήστε το στο μάτι για 10 λεπτά.
  2. Παράλληλα, σε αντικολλητική κατσαρόλα, βάλτε το ηλιέλαιο και τα δύο είδη σιμιγδαλιού και καβουρδίστε τα σε μέτρια φωτιά μέχρι το μείγμα να πάρει ξανθό χρώμα.
  3. Έπειτα ρίξτε τα αμύγδαλα και μετά από 2 λεπτά και τα κουκουνάρια. Ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να πάρουν όλα ξανθό χρώμα.
  4. Αφαιρέστε τους γλυκάνισους και την κανέλα από το σιρόπι και όπως είναι καυτό ρίξτε το σιγά-σιγά στο σιμιγδάλι με προσοχή γιατί το μείγμα πιτσιλάει και καίει απίστευτα.
  5. Ανακατεύετε διαρκώς μέχρι να πήξει ο χαλβάς και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
  6. Κατεβάστε την κατσαρόλα από την φωτιά και μεταφέρετε το χαλβά σε μεταλλικό σκεύος. Αφήστε τον να κρυώσει καλά πριν τον βάλετε στο ψυγείο.
  7. Σερβίρετε τον πασπαλισμένο με κανέλα ή με σποράκια ροδιού για να είναι καλότυχος.
servings
Για 10 μερίδες
cook
ΥΛΙΚΑ

Υλικά για το σιρόπι

  • 1 κούπα νερό
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 1 κούπα χυμό μανταρίνι (περίπου 10 μικρά)
  • ξύσμα από ένα μανταρίνι
  • 2 αστεροειδείς γλυκάνισους
  • 1 ξυλαράκι κανέλας

Υλικά για τον χαλβά

  • 1/2 κούπα σιμιγδάλι χοντρό
  • 1/2 κούπα σιμιγδάλι ψιλό 
  • 1/3 κούπα ηλιέλαιο
  • 30 γρ κουκουνάρι
  • 50 γρ ασπρισμένα αμύγδαλα 
  • Σποράκια ροδιού για διακόσμηση (προαιρετικό)
Mια μερίδα περιέχει:
Θερμίδεςkcal
233
11.6%
Λιπαρά
8g
10.9%
Κορεσμένα λιπαρά
0.8g
4.1%
Σάκχαρα
0.25g
0.3%
Νάτριο
0.09g
3.8%
Φυτικές Ίνες
2g
0%
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ
Ευαγγελία Αυγεράκη
Ευαγγελία Αυγεράκη Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος, M.Sc.

Ώρα για γλυκό! Για όλους εσάς που όταν ακούτε τη λέξη γλυκό δεν σκέφτεστε μόνο τη σοκολάτα, θα λατρέψετε αυτή η ανανεωμένη παραδοσιακή συνταγή του σιμιγδαλένιου χαλβά με μανταρίνι.

Γιατί να προσθέσω το μανταρίνι;

Το μανταρίνι είναι ένα εσπεριδοειδές φρούτο, πλούσιο σε βιταμίνη C, η οποία έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και ενισχύει το ανοσοποιητικό. Επιπλέον, έχει σημαντικές ποσότητες βιταμίνης Α, η οποία βοηθά στην υγεία του δέρματος αλλά και της όρασης.

Τα «καλά» λιπαρά των ξηρών καρπών

Τόσο τα αμύγδαλα όσο και το κουκουνάρι έχουν σημαντικές ποσότητες μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, δηλαδή των «καλών» λιπαρών οξέων, τα οποία συνεισφέρουν στην υγεία της καρδιάς αλλά και στην ενίσχυση της μνήμης. Ακόμη, είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα με πολλά οφέλη σε όλο τον οργανισμό σας.

Πως μπορώ να αντισταθμίσω τις θερμίδες του γλυκού;

Μία μερίδα χαλβά περιέχει περίπου 230 θερμίδες. Αν βρίσκεστε σε περίοδο απώλειας βάρους και θέλετε να αντισταθμίσετε τις θερμίδες που καταναλώσατε από το γλυκό, θα μπορούσατε να κάνετε μία ώρα περίπατο παραπάνω εκείνη την ημέρα, ίσως και μισή ώρα χαλαρό τρέξιμο ή ακόμη να βάλετε την αγαπημένη σας μουσική και να χορέψετε στο σπίτι σας. Καλό θα είναι να μην ξεχνάτε ότι ακόμη και αν ξεφύγετε μια ημέρα στην κατανάλωση γλυκών η επόμενη είναι μια καινούργια ημέρα και ξεκινά από την αρχή.

Καλή απόλαυση και αναμένουμε τα σχόλιά σας για το πώς σας φάνηκε το γλυκό!

Αγγελική Καλαμπόκα
Αγγελική Καλαμπόκα Food Blogger

Η Αγγελική Καλαμπόκα, για τους φίλους Κίκα, είναι το άτομο που πειραματίζεται, δοκιμάζει, μαγειρεύει και αποτυπώνει τις εμπειρίες του στο food blog CooKika.

Ευαγγελία Αυγεράκη
Ευαγγελία Αυγεράκη Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος, M.Sc.