Γλυκά

Εύκολα τρουφάκια σοκολάτας

Γιάννης Λουκάκος
1 λεπτό να διαβαστεί
Εύκολα τρουφάκια σοκολάτας
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Σε μία μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε την κρέμα λίγο πριν το σημείο βρασμού.
  2. Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν-μαρί.
  3. Προσθέτουμε τη μισή κρέμα στη σοκολάτα και ανακατεύουμε με σπάτουλα ζαχαροπλαστικής μέχρι να ενσωματωθεί εντελώς.
  4. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με την υπόλοιπη κρέμα.
  5. Ρίχνουμε το μείγμα σε ένα ταψάκι και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να κρυώσει και μετά το τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι να σφίξει για 5-6 ώρες περίπου.
  6. Με ένα μικρό κουτάλι κόβουμε κομμάτια από την παγωμένη γκανάζ πλάθουμε γρήγορα σε στρόγγυλο σχήμα και τα βουτάμε στο κακάο.
  7. Αφαιρούμε από το κακάο και τα τινάζουμε ελαφρώς ώστε να φύγει η περίσσεια ποσότητα κακάο.
servings
Υλικά για 30 τρουφάκια
cook
ΥΛΙΚΑ

Για τα τρουφάκια

300 γρ κρέμα γάλακτος
275 γρ κουβερτούρα 70%

Για την επικάλυψη

Κακάο, σκόνη

Mια μερίδα περιέχει:
Θερμίδεςkcal
87.3
4%
Λιπαρά
7g
10%
Κορεσμένα λιπαρά
2.1g
11%
Σάκχαρα
4g
4%
Νάτριο
0g
0%
Φυτικές Ίνες
0.9g
4%
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ
Μαρία Νικολιδάκη
Μαρία Νικολιδάκη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Ένα γλύκισμα εύκολο και σχετικά γρήγορο στην παρασκευή του. Η βάση του γλυκού αυτού είναι η κρέμα γάλακτος και η κουβερτούρα. Η κρέμα γάλακτος αποτελεί βασική πηγή υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λιπών. Η σοκολάτα, συμμετέχει στη συνταγή ως πηγή τόσο μακροθρεπτικών συστατικών, δηλαδή υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λιπών, αλλά και ως πηγή μετάλλων, ιχνοστοιχείων και βιταμινών. Με αφορμή τα τρουφάκια μας, είναι καλό να δώσουμε κάποιες ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την σοκολάτα.

Οι δράσεις της σοκολάτας

Η σοκολάτα, περιέχει όλα τα μακροθρεπτικά συστατικά, δηλαδή υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπη, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, σίδηρο, αλλά και ένα πλήθος από βιταμίνες όλων των κατηγοριών και για τον λόγο αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί ένα από τα πιο θρεπτικά φυσικά προϊόντα.

Δίνει ενέργεια, είναι τονωτική και αποτελεί πλούσια πηγή ζωτικότητας για τον ανθρώπινο οργανισμό. Εξαιτίας όλων των θρεπτικών συστατικών που περιέχει, ασκεί προληπτική δράση ενάντια στον καρκίνο, στα καρδιαγγειακά νοσήματα και στις εκφυλιστικές παθήσεις.

Διατροφική αξία σοκολάτας

Τα κυριότερα λιπαρά οξέα της σοκολάτας είναι το ελαϊκό οξύ (35%- μονοακόρεστο), το λινελαϊκό (5%- πολυακόρεστο), το στεατικό (35%- κορεσμένο) και το παλμιτικό (25%- κορεσμένο). Η αναλογία αυτή των λιπαρών οξέων της σοκολάτας δεν επηρεάζει αρνητικά τα λιπίδια του αίματος, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι η σοκολάτα υγείας δεν περιέχει χοληστερόλη.

Το ασβέστιο, ο φώσφορος και το μαγνήσιο που περιέχονται στη σοκολάτα έχει βρεθεί ότι προλαμβάνουν την υπέρταση και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ συμμετέχουν στον μεταβολισμό των οστών και δοντιών (πρόληψη οστεοπόρωσης). Αν την καταναλώνετε με μέτρο και την εντάξετε σ’ ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο, θα επωφεληθείτε από όλες τις ευεργετικές της ιδιότητες…

Tip! Δοκιμάστε να φτιάξετε τη συνταγή με κρέμα γάλακτος μέτριας ή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά!

Προσαρμογή στο διαιτολόγιο

Μικρά και νόστιμα, με σχετικά χαμηλό θερμιδικό φορτίο, μπορούν να αποτελέσουν καλή επιλογή για να συνοδεύσετε τον απογευματινό σας καφέ. Καταναλώστε άφοβα λοιπόν και κυρίως χωρίς τύψεις 1-2 τρουφάκια, απολαύστε τη γεύση τους και καλύψτε την επιθυμία σας για γλυκό χωρίς υπερβολικό θερμιδικό κόστος, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής! Καλή απόλαυση…

Γιάννης Λουκάκος
Γιάννης Λουκάκος Σεφ

O Γιάννης Λουκάκος είναι διάσημος, βραβευμένος chef, με πολυετή τηλεοπτική παρουσία ('Master Chef', 'Junior Master Chef', 'Dr Cook'), το δικό του εστιατόριο στο Χαλάνδρι («Ψωμί και αλάτι»), αλλά και τον δικό του χώρο σεμιναρίων μαγειρικής (TheSeminarProject). Από το καλοκαίρι του 2014 έχει την επιμέλεια λειτουργίας και του εστιατορίου «Ραμπαγάς» στη Σίφνο.

Έχει γράψει δύο βιβλία μαγειρικής, το «Ψωμί & Αλάτι – Τhe Cookbook» (βραβείο Gourmet ως το καλύτερο βιβλίο μαγειρικής της χρονιάς), και το «Chef από την αρχή», που απευθύνεται σε αρχάριους μάγειρες όλων των ηλικιών.

Μαρία Νικολιδάκη
Μαρία Νικολιδάκη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος