Γλυκά

Ζελέ καρπούζι

Γιάννης Λουκάκος
1 λεπτό να διαβαστεί
Ζελέ καρπούζι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Φτιάχνουμε ένα σιρόπι, βράζοντας το νερό μαζί με τη ζάχαρη, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη, και το κρυώνουμε.
  2. Μουλιάζουμε τη ζελατίνη σε νερό, μέχρι να μαλακώσει και να γίνει εύκαμπτη.
  3. Ρίχνουμε το σιρόπι στο μπλέντερ, μαζί με το καρπούζι και αλέθουμε.
  4. Σουρώνουμε το μείγμα στο σινουά. Τοποθετούμε το μείγμα σε μια κατσαρόλα και το ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά, σε σημείο λίγο πριν τον βρασμό.
  5. Το αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τη ζελατίνη (αφού την έχουμε στύψει με το χέρι μας καλά) και τον χυμό λάιμ, ομογενοποιούμε το μείγμα και το σουρώνουμε στο σινουά.
  6. Κρυώνουμε στους 30° C περίπου, το μοιράζουμε ανά 150 γρ. σε σκεύη της αρεσκείας μας και τα τοποθετούμε στο ψυγείο ώσπου να πήξει το ζελέ.
  7. Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά για το γαρνίρισμα και τα σερβίρουμε με το ζελέ.
servings
Για 7 μερίδες
cook
ΥΛΙΚΑ

750 γρ. καρπούζι, καθαρισμένο από φλούδες και σπόρια
115 γρ. νερό
85 γρ. ζάχαρη
15 γρ. χυμός λάιμ
15 γρ. ζελατίνη

Για το γαρνίρισμα:

καρπούζι, κομμένο μπρουνουάζ
νεκταρίνι, κομμένο μπρουνουάζ
ξύσμα λάιμ
δυόσμος, μικρά φύλλα

Mια μερίδα περιέχει:
Θερμίδεςkcal
86,7
4%
Λιπαρά
0,6g
1%
Κορεσμένα λιπαρά
0g
0%
Σάκχαρα
0g
0%
Νάτριο
0g
0%
Φυτικές Ίνες
0,8g
3%
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ
Μαρία Βησαροπούλου
Μαρία Βησαροπούλου Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Η παραπάνω συνταγή αποτελεί ένα απολαυστικό και δροσερό επιδόρπιο φρούτων. Το ζελέ καρπουζιού σερβιρισμένο μαζί με το γαρνίρισμα (καρπούζι, νεκταρίνι, λάιμ, δυόσμος), είναι ένας πολύ καλός συνδυασμός που προσφέρει νοστιμιά.

Ποια είναι η διατροφική αξία της συνταγής;

Θερμιδική αξία

Η θερμιδική αξία της συνταγής είναι αρκετά μικρή, καθώς περιέχει μόνο 87 kcal / μερίδα. Οι θερμίδες της προέρχονται, κυρίως, από υδατάνθρακες (21 γρ. ανά μερίδα) και στο ελάχιστο από πρωτεΐνες (0.9 γρ. ανά μερίδα) και λιπαρά (0.6 γρ. ανά μερίδα). Γι’ αυτό, είναι μια καλή επιλογή γλυκού για να το καταναλώσει κάποιος που προσέχει την διατροφή του ή ακολουθεί πρόγραμμα διατροφής για απώλεια κιλών.

Βιταμίνες 

Επιπλέον, το γλυκό περιέχει σε υψηλά ποσοστά βιταμίνη C, η οποία βοηθά το αμυντικό σύστημα του οργανισμού ενάντια στις μολύνσεις, προστατεύοντάς το παράλληλα από το οξειδωτικό στρες και τα προϊόντα του μεταβολισμού που επιταχύνουν τη διαδικασία της γήρανσης. Επίσης, περιέχει βιταμίνη Α, η οποία είναι σημαντική για καλύτερη όραση και αποτελεσματικότερη άμυνα σε μολύνσεις, καθώς ενδυναμώνει τα λεμφοκύτταρα του οργανισμού. Περιέχει ακόμη βιταμίνη B6, η οποία συμβάλλει στην σύνθεση των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου, καθώς συντελεί στην καλύτερη πνευματική και ψυχολογική υγεία.

Φυτικές ίνες

Επιπρόσθετα, το γλυκό προσφέρει ποσότητα φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν την κινητικότητα του εντέρου, δρουν εναντίον της δυσκοιλιότητας, ενώ συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Γιάννης Λουκάκος
Γιάννης Λουκάκος Σεφ

O Γιάννης Λουκάκος είναι διάσημος, βραβευμένος chef, με πολυετή τηλεοπτική παρουσία ('Master Chef', 'Junior Master Chef', 'Dr Cook'), το δικό του εστιατόριο στο Χαλάνδρι («Ψωμί και αλάτι»), αλλά και τον δικό του χώρο σεμιναρίων μαγειρικής (TheSeminarProject). Από το καλοκαίρι του 2014 έχει την επιμέλεια λειτουργίας και του εστιατορίου «Ραμπαγάς» στη Σίφνο.

Έχει γράψει δύο βιβλία μαγειρικής, το «Ψωμί & Αλάτι – Τhe Cookbook» (βραβείο Gourmet ως το καλύτερο βιβλίο μαγειρικής της χρονιάς), και το «Chef από την αρχή», που απευθύνεται σε αρχάριους μάγειρες όλων των ηλικιών.

Μαρία Βησαροπούλου
Μαρία Βησαροπούλου Διαιτολόγος - Διατροφολόγος