Συνταγές

Λεμονάτη ρεβιθόσουπα

Κατερίνα Θεολόγου
2 λεπτά να διαβαστεί
lemonati-revithosoupa
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Μουλιάζουμε τα ρεβίθια από το προηγούμενο βράδυ (τουλάχιστον για 12 ώρες) σε ένα μπολ με μπόλικο νερό.
  2. Πετάμε το νερό στο οποίο μούλιασαν τα ρεβίθια, τα πλένουμε καλά (χωρίς να τα τρίψουμε με σόδα) και τα βράζουμε σε μια κατσαρόλα με 6-7 κούπες νερό. 
  3. Μόλις βράσει το νερό, τα αφήνουμε για 1-2 λεπτά να βγάλουν τους αφρούς τους και τότε τα ξαφρίζουμε.
  4. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα φύλλα δάφνης και αφήνουμε να βράσουν για 2 ώρες σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά με μισοσκεπασμένη κατσαρόλα για να μαλακώσουν και να χυλώσουν ωραία. Εντωμεταξύ ελέγχουμε αν χρειαστεί να προσθέσουμε επιπλέον ζεστό νερό από το βραστήρα. 
  5. 10-15 λεπτά πριν το τέλος του μαγειρέματος προσθέτουμε το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και λεμόνι.
  6. Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή και προαιρετικά με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό, μαύρες ελιές και φρέσκο ψωμί.
servings
Για 4 άτομα
cook
ΥΛΙΚΑ
  • 250 γρ. ρεβίθια
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • χυμό από 2 λεμόνια
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Mια μερίδα περιέχει:
Θερμίδεςkcal
287
14,4%
Λιπαρά
21g
29,3%
Κορεσμένα λιπαρά
3g
13,8%
Σάκχαρα
0g
0%
Νάτριο
0g
12,5%
Φυτικές Ίνες
1g
4,6%
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ
Νάντια Σκληβάγκου
Νάντια Σκληβάγκου MSc Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Μιας και ο χειμώνας μπήκε για τα καλά, ένα πιάτο σούπα αρχίζει να φαντάζει σαν το τέλειο σνακ ή γεύμα, αφού καταπραΰνει το αίσθημα του κρύου που αισθανόμαστε, είναι νόστιμη και ταυτόχρονα μας γεμίζει με θρεπτικά συστατικά τις χειμωνιάτικες ημέρες και νύχτες.

Ρεβίθια

Εκείνο που ξεχωρίζει το ρεβύθι από τα άλλα όσπρια είναι η ποιότητα των πρωτεϊνών του. Είναι μία από τις καλύτερες φυσικές πηγές πρωτεΐνης μεγάλης βιολογικής αξίας, ισάξιας του κρέατος, του γάλακτος και της σόγιας. Θεωρείται πλήρης τροφή για τον άνθρωπο και μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως το κρέας. Αποτελούν πλούσια πηγή φυτικών ινών και έτσι έχουν την ικανότητα να μειώνουν το επίπεδο της LDL χοληστερόλης (κακή χοληστερόλη) καθώς και να σταθεροποιηούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Ακόμα, βελτιώνουν το ευερέθιστο έντερο και προστατεύουν από τον καρκίνο του παχέος εντέρου.  Θεωρούνται  πιο εύπεπτα από τα υπόλοιπα όσπρια το οποίο τα καθιστά την καλύτερη επιλογή για τους ανθρώπους που υποφέρουν από “φουσκώματα” στο στομάχι μετά την κατανάλωση οσπρίων.

Ελαιόλαδο

Πέρα από τη νοστιμιά του, έχουμε μπόλικους λόγους να αγαπήσουμε το ελαιόλαδο και να το προσθέσουμε – με μέτρο – στη διατροφή μας.  

Η ευεργετική αξία του οφείλεται κυρίως στην περιεκτικότητά του σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία είναι χρήσιμα για τη διατήρηση της υγείας του καρδιαγγειακού συστήματος. Όταν χρησιμοποιούμε το ελαιόλαδο ως βασική πηγή λίπους, καταφέρνουμε να καλύψουμε σημαντικό ποσοστό των ημερήσιων αναγκών μας σε αντιοξειδωτικά. Όντας πλούσιο σε πολυφαινόλες, το ελαιόλαδο προστατεύει από τη φθορά των μορίων και των μεμβρανών των κυττάρων και μειώνει την φλεγμονή στο σώμα.  Η αντιοξειδωτική δράση της βιταμίνης Ε στο ελαιόλαδο, πέρα από τα καρδιαγγειακά οφέλη, σχετίζεται με την πρόληψη της πρόωρης γήρανσης, καθώς φαίνεται πως η επαρκής πρόσληψή της έχει συνδεθεί με την προστασία από εκφυλιστικές παθήσεις όπως η νόσος του Alzheimer.

Μια διατροφική συμβουλή

Τι θα λεγατε, να την περάσετε από το blender και να τη σερβίρετε με πάπρικα και 1 κουταλιά γιαούρτι για να έχετε ένα πιο βελουτέ αποτέλεσμα; Πείτε μας τη γνώμη σας, βελουτέ ή κανονική σούπα;

Κατερίνα Θεολόγου
Κατερίνα Θεολόγου Food blogger

H Κατερίνα Θεολόγου είναι Ιστορικός Τέχνης με Master στη Μουσειολογία και πλέον μαμά δύο αγοριών. Το πάθος της για τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική εξελίχτηκε σιγά-σιγά μέσα από συνεχείς πειραματισμούς με διαφορετικές τεχνικές, ασυνήθιστα και μη υλικά, έρευνα, παρακολούθηση σεμιναρίων μαγειρικής, ενώ τον τελευταίο καιρό έχει δώσει ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στην υγιεινή διατροφή των παιδιών και της οικογένειας.

Τα ενδιαφέροντά της, μαγειρική, ζαχαροπλαστική, φωτογραφία και γράψιμο ενώθηκαν όλα μαζί στη δημιουργία του blog της «Delightful Area» (ο Χώρος της Απόλαυσης) www.delightfularea.com που διατηρεί ανελλιπώς από το Δεκέμβριο του 2010. Μέσω του blog της έχει δώσει ραδιοφωνικές συνεντεύξεις και έχει αποσπάσει διακρίσεις σε μεγάλους διαγωνισμούς (ΒΗΜΑgourmet Food Blog Awards 2015, Βραβείο Ζαχαροπλαστικής ΓΙΩΤΗΣ).

Νάντια Σκληβάγκου
Νάντια Σκληβάγκου MSc Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Η Νάντια Σκληβάγκου είναι Διαιτολόγος - Διατροφολόγος MSc, απόφοιτη του τμήματος Διαιτολογίας - Διατροφής του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Ιδρύματος.
Μετεκπαιδεύτηκε στην Αγγλία, αποκτώντας μεταπτυχιακό τίτλο στην αθλητική διατροφή.

Στις συνεδρίες, παρέχει διατροφική συμβουλευτική και ασχολείται με τη διαχείριση βάρους, την κλινική διατροφή καθώς και την αθλητική διατροφή. Αναλαμβάνει τη διατροφική υποστήριξη παιδιών, ενώ παράλληλα συμμετέχει σε εθελοντική βάση, σε πρόγραμμα διατροφικής στήριξης παιδιών ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Παρέχει τις διαιτολογικές της υπηρεσίες στο νεοσύστατο διαιτολογικό της γραφείο, στο Νέο Ψυχικό.