Συνταγές

Μοσχάρι λεμονάτο με λαχανικά

Κατερίνα Θεολόγου
1 λεπτό να διαβαστεί
mosxari-lemonato-me-laxanika
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Κόβουμε τα λαχανικά μας σε μικρά κομμάτια, κύβους ή ροδέλες.
  2. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το μοσχάρι μέχρι να ροδίσει καλά από όλες τις πλευρές.
  3. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και τα πράσα και σοτάρουμε για 3 λεπτά ακόμα μέχρι να μαλακώσουν.
  4. Προσθέτουμε τη ρίγανη, το θυμάρι, το μπαχάρι, αλάτι, πιπέρι και ζεστό νερό από το βραστήρα μέχρι που να σκεπάζει σχεδόν τα υλικά μας. Ανακατεύουμε ελαφρά.
  5. Μόλις το νερό πιάσει βρασμό, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το κρέας να σιγοβράσει για 45 λεπτά. Εντωμεταξύ ελέγχουμε αν χρειαστεί να προσθέσουμε επιπλέον νερό.
  6. Μετά τα 45 λεπτά προσθέτουμε τα καρότα, τις πατάτες, τα κολοκυθάκια και το σέλερι και μαγειρεύουμε για άλλα 45 λεπτά σε μέτρια φωτιά, ώσπου να μαλακώσουν και να χυλώσει η σάλτσα μας. Ελέγχουμε ξανά αν χρειαστεί να προσθέσουμε επιπλέον νερό.
  7. 5 λεπτά πριν σβήσουμε τη φωτιά, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε.
  8. Αν θέλουμε τη σάλτσα μας ακόμα λίγο πιο πηχτή τη δένουμε με αλεύρι ή κορν φλάουρ.
servings
Για 4 άτομα
cook
ΥΛΙΚΑ
  • 800 γρ. μοσχάρι σπάλα κομμένο σε κύβους
  • 2 πατάτες μετρίου μεγέθους
  • 2 κολοκυθάκια
  • 2 καρότα
  • 2 πράσα
  • 1 κλωναράκι σέλερι
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 1/2 κ. γλυκού θυμάρι ξερό
  • 1/2 κ. γλυκού ρίγανη ξερή
  • 1/2 κ. γλυκού μπαχάρι σε σκόνη
  • 40 ml ελαιόλαδο
  • χυμός από 2 λεμόνια
  • 1 κ. σούπας αλεύρι
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Mια μερίδα περιέχει:
Θερμίδεςkcal
479
23,9%
Λιπαρά
16g
22,9%
Κορεσμένα λιπαρά
3g
15%
Σάκχαρα
0g
0%
Νάτριο
0,54g
22,3%
Φυτικές Ίνες
4g
17,9%
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ
Μαρία Μεντζέλου
Μαρία Μεντζέλου Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, B.Sc., M.Sc. Ph.D.c

Το μοσχαράκι αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι σε πολλά Κυριακάτικα τραπέζια, πιθανότατα και στο δικό σου. Για αυτό είναι μια τεράστια ευκαιρία να δοκιμάσεις κάτι διαφορετικό από τις τετριμμένες εκδοχές με ζυμαρικά και να δώσεις μια ευκαιρία στα λαχανικά να σε εντυπωσιάσουν, τόσο με τη γεύση τους όσο και με το άρωμα τους.

Θερμιδική αξία ανά μερίδα

Το θερμιδικό περιεχόμενο της συνταγής σίγουρα την κάνει μια πιο διαιτητική επιλογή σε σχέση με ένα κλασσικό συνδυασμό, όπως είναι το γιουβέτσι μιας και περιέχει λιγότερες από 500 θερμίδες. Σε αυτό, ρόλο κλειδί έχει η προσθήκη λαχανικών που ρίχνει σημαντικά τις θερμίδες της συνταγής και το κάνει πολύ φιλική επιλογή για κάποιον που προσέχει την πρόσληψη λιπαρών.

Φυτικές Ίνες

Θα γίνουν ο σύμμαχος σου στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και χρόνιων νοσημάτων, όπως τα καρδιαγγειακά. Η προσθήκη λαχανικών στο κύριο γεύμα σου είναι ένας έξυπνος τρόπος να αυξήσεις την πρόσληψη φυτικών ινών. Με το συγκεκριμένο γεύμα καλύπτεις σχεδόν το 20% των ημερήσιων αναγκών σου.

Σέλερι, ένας «απρόσμενος» επισκέπτης στην κουζίνα σου

Είναι ένα όχι και τόσο συνηθισμένο στην κουζίνα σου συστατικό, αλλά πια υπάρχουν πολλοί λόγοι για να το εντάξεις στη διατροφή σου. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, κάλιο, φυλλικό οξύ και βιταμίνη Κ, C και A. Για αυτό καλό είναι λοιπόν, να προτιμήσεις να το μαγειρέψεις στον ατμό για να έχεις τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Τέλος, είναι πολύ καλή ιδέα για σνακ μιας και έχει πολύ λίγες θερμίδες και μπορείς να το καταναλώσεις και ωμό.

Άλλαξε… τις πατάτες

Εάν η ιδέα της πατάτας στη συνταγή δε σε ενθουσιάζει, δοκίμασε τις γλυκοπατάτες. Θα δώσεις ταυτοχρόνως μια πιο γλυκιά γεύση στο φαγητό σου και θα ενισχύσεις την πρόσληψη φυτικών ινών και βιταμίνης Α, κάνοντας τα μάτια και το δέρμα σου να χαμογελάσουν.

Εσύ τελικά ποια εκδοχή διάλεξες; Ανυπομονούμε να μάθουμε τις εντυπώσεις σου!

Κατερίνα Θεολόγου
Κατερίνα Θεολόγου Food blogger

H Κατερίνα Θεολόγου είναι Ιστορικός Τέχνης με Master στη Μουσειολογία και πλέον μαμά δύο αγοριών. Το πάθος της για τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική εξελίχτηκε σιγά-σιγά μέσα από συνεχείς πειραματισμούς με διαφορετικές τεχνικές, ασυνήθιστα και μη υλικά, έρευνα, παρακολούθηση σεμιναρίων μαγειρικής, ενώ τον τελευταίο καιρό έχει δώσει ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στην υγιεινή διατροφή των παιδιών και της οικογένειας.

Τα ενδιαφέροντά της, μαγειρική, ζαχαροπλαστική, φωτογραφία και γράψιμο ενώθηκαν όλα μαζί στη δημιουργία του blog της «Delightful Area» (ο Χώρος της Απόλαυσης) www.delightfularea.com που διατηρεί ανελλιπώς από το Δεκέμβριο του 2010. Μέσω του blog της έχει δώσει ραδιοφωνικές συνεντεύξεις και έχει αποσπάσει διακρίσεις σε μεγάλους διαγωνισμούς (ΒΗΜΑgourmet Food Blog Awards 2015, Βραβείο Ζαχαροπλαστικής ΓΙΩΤΗΣ).

Μαρία Μεντζέλου
Μαρία Μεντζέλου Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, B.Sc., M.Sc. Ph.D.c

Η Μαρία Μεντζέλου είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, απόφοιτη του τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας - Διατροφής με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στην Κλινική Διατροφή (Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο) και υποψήφια διδακτωρ στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Παράλληλα έχει παρακολουθήσει μετεκπαιδεύσεις: στο Life Coaching | NLP και στη Low FODMAP δίαιτα.  Παρέχει τις υπηρεσίες της στο διαιτολογικό γραφείο στα Άνω Πατήσια.