Διατροφή

Πόσο ασφαλή είναι τα τρόφιμα των εκπομπών μαγειρικής;

από τη Μέρσυ Κούσκου
17 Νοεμβρίου 2016
13689 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
kamera pou videoskopei andra pou mageireyei

Photo source: www.bigstockphoto.com

Το πλύσιμο των χεριών είναι μια πολύ βασική αρχή της υγιεινής των τροφίμων, ωστόσο κανείς από τους σεφ δεν φάνηκε να πλένει τα χέρια του πριν το μαγείρεμα.

Πηγή: www.eufic.org

Σύμφωνα με το άρθρο, ερευνητές από το Kansas State University (ΗΠΑ) και το Tennessee State University (ΗΠΑ) διαπίστωσαν ότι οι περισσότερες τηλεοπτικές εκπομπές μαγειρικής παρουσιάζουν διάσημους σεφ από όλο τον κόσμο να επιδεικνύουν μη ασφαλείς πρακτικές χειρισμού τροφίμων που μπορεί να οδηγήσουν σε διασταυρούμενη επιμόλυνση και τροφική δηλητηρίαση.

Ως γνωστόν, αυτές οι εκπομπές απευθύνονται σε ένα μεγάλο κοινό και λειτουργούν ως πηγές ψυχαγωγίας αλλά θα μπορούσαν ενδεχομένως να αποτελούν ένα ισχυρό εκπαιδευτικό εργαλείο για τη διδασκαλία πολλών τηλεθεατών σχετικά με τον ασφαλή χειρισμό των τροφίμων στο σπίτι.

Πώς αυξάνουν τον κίνδυνο επιμόλυνσης κάποιες εκπομπές μαγειρικής;

Στη μελέτη εξετάστηκαν 100 επεισόδια εκπομπών μαγειρικής και τα περισσότερα από αυτά επικεντρώθηκαν σε ένα πιάτο κάθε φορά. Υπήρχαν όμως και κάποιοι σεφ που ετοίμαζαν πολλά πιάτα ταυτόχρονα, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα διασταυρούμενης επιμόλυνσης. Πιο συγκεκριμένα:

  • Η τηλεόραση δεν έδειξε κανέναν σεφ να πλένει τα χέρια του πριν την προετοιμασία του φαγητού ενώ μόνο ένας αναφέρθηκε προφορικά σε αυτό.
  • Οι μισοί σεφ ανέφεραν το πλύσιμο μετά την επαφή με το ωμό κρέας.
  • 21 από τους 24 σεφ που επεξεργάστηκαν ωμό κρέας, δεν έπλυναν προηγουμένως τα χέρια τους.
  • Το 79% πρόσθεσε υλικά και το 38% έκανε δειγματοληψία με γυμνά χέρια κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος ή μετά από αυτό.
  • Μόλις το 1/3 των σεφ χρησιμοποίησε ασφαλή επιφάνεια κοπής για τα τρόφιμα ενώ τα 2/3 αυτών επεξεργάστηκαν ωμό κρέας και έτοιμο φαγητό στην ίδια επιφάνεια.
  • Το 96% των σεφ έκρινε οπτικά, από το χρώμα του κρέατος το αν αυτό ήταν έτοιμο και μόνο 6 σεφ χρησιμοποίησαν θερμόμετρο, όπως συνίσταται από τους οργανισμούς της ασφάλειας τροφίμων.
  • Το 88% των σεφ έδωσε συνιστώμενους χρόνους μαγειρέματος και το 58% αυτών σχολίασε την υφή του κρέατος που υποδεικνύει ότι είναι έτοιμο.

Η ασφάλεια των τροφίμων είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα δημόσιας υγείας. Όλες αυτές οι ακατάλληλες συμπεριφορές που αναπαράγονται μέσω της τηλεόρασης θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επιμόλυνση ή δηλητηρίαση.

Στην Ευρώπη κάθε χρόνο περισσότεροι από 23 εκατομμύρια άνθρωποι παθαίνουν τροφική δηλητηρίαση, με αποτέλεσμα 5000 θανάτους

Ποιες είναι οι αιτίες;

Κοινές αιτίες είναι η κακή διαχείριση των τροφίμων και η κακή ασφάλεια στο σπίτι.

Συμπερασματικά

Είναι γεγονός πως οι εκπομπές μαγειρικής φιλοξενούνται πλέον πολύ συχνά από τα τηλεοπτικά μέσα. Επομένως, περνώντας στο κοινό τους σωστά μηνύματα σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων θα μπορούσαν να συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση τέτοιων δυσάρεστων περιστατικών. Θα ήταν καλό να δοθεί περισσότερη προσοχή στις πρακτικές χειρισμού τροφίμων που προβάλλονται καθημερινά.

Έτσι, το κοινό θα ενημερώνεται για τα ασφαλή τρόφιμα από τις εκπομπές μαγειρικής και οι καλές συνήθειες θα προωθούνται από την τηλεόραση στο σπίτι!

Μέρσυ Κούσκου
Μέρσυ Κούσκου Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.