Συστάσεις Διατροφής

Τεστοστερόνη, γνωρίζεις ποια τρόφιμα την επηρεάζουν;

της Ειρήνης Χαρτερού
30 Οκτωβρίου 2017
25836 Προβολές
3 λεπτά να διαβαστεί
testosteronh kai diatrofh

Photo source: www.bigstockphoto.com

Η τεστοστερόνη είναι μια ανδρική ορμόνη, η οποία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη σεξουαλική και αναπαραγωγική λειτουργία. Στους άνδρες, η τεστοστερόνη παράγεται κυρίως στους όρχεις και μόνο ένα μικρό ποσό στα επινεφρίδια. Ενώ οι γυναίκες παράγουν τεστοστερόνη, στις ωοθήκες και τα επινεφρίδια, αλλά σε χαμηλότερα επίπεδα από ότι οι άνδρες (περίπου το ένα δέκατο έως το ένα εικοστό των ανδρών).

Ποιος είναι ο ρόλος της τεστοστερόνης στον οργανισμό;

Και στα δυο φύλα η τεστοστερόνη παίζει βασικό ρόλο. Η ικανότητα της μυϊκής ανάπτυξης και της καύσης λίπους στον οργανισμό σας, αλλά και μιας υγιέστερης σεξουαλικής ζωής, είναι θέματα που επηρεάζονται από την τεστοστερόνη. Είναι μεταξύ άλλων υπεύθυνη για την ενίσχυση της λίμπιντο, για αυξημένη ενέργεια και για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Τα επίπεδα της τεστοστερόνης μειώνονται με σταθερό ρυθμό στον οργανισμό σας.

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τα επίπεδα τεστοστερόνης;

Οι παράγοντες που την επηρεάζουν είναι η ηλικία (συνήθως μετά τα 30), το στρες, η έλλειψη σωματικής άσκησης, οι τοξίνες από το περιβάλλον και η αυξημένη πρόσληψη φαγητού φτωχού σε διατροφικά στοιχεία. Τα ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης μπορούν να οδηγήσουν σε μειωμένη σωματική αντοχή και ικανότητα μνήμης, απώλεια λίμπιντο, πτώση του αριθμού σπερματοζωαρίων στους άνδρες, απώλεια οστικής πυκνότητας, παχυσαρκία και κατάθλιψη.

Υπάρχουν τρόφιμα που αυξάνουν τα επίπεδα τεστοστερόνης;

Στο κουίζ που ακολουθεί θα ενημερωθείτε συγκεκριμένα για τα τρόφιμα και τα θρεπτικά τους συστατικά που αυξάνουν τα επίπεδα τεστοστερόνης του οργανισμού.

error messagebox
00:00

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Pilz S, Frisch S, Koertke H, et al. Effect of vitamin D supplementation on testosterone levels in men. Hormone and Metabolic Research. 2011. 43(3):223-5.

Volek J, Kraemer W, et al. Testosterone and cortisol relationship to dietary nutrients and resistance exercise. 1997. J Appl Physiol 82(1): 49-54.

Ειρήνη Χαρτερού
Ειρήνη Χαρτερού Διαιτολόγος - Διατροφολόγος