Fitness

Σπόροι μάραθου για αύξηση της αθλητικής επίδοσης!

του Μιχάλη Κάβδα
09 Μαρτίου 2016
25995 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
sporoi marathou kai athlisi

Photo source: www.bigstockphoto.com

Αρκετές έρευνες τα τελευταία χρόνια υποδεικνύουν πως τα νιτρικά άλατα που προέρχονται από τα λαχανικά μπορούν να βοηθήσουν άτομα με διάφορες ασθένειες όπως η υπέρταση. Επιπλέον, μπορούν όμως να βοηθήσουν και υγιείς ανθρώπους όπως αθλητές να βελτιώσουν τις αθλητικές τους επιδώσεις. Ένα από τα λαχανικά με μεγάλη περιεκτικότητα νιτρικών αλάτων και ευεργετική επίδραση στα παραπάνω είναι οι σπόροι μάραθου.

Τι έδειξαν οι μελέτες για τους σπόρους μάραθου;

Μελετητές που εξέτασαν το προσδόκιμο επιβίωσης των ευρωπαίων και των Ιαπώνων κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι Ιάπωνες ζουν περισσότερο και αυτό οφείλεται εν μέρει και στη διατροφή τους η οποία στηρίζεται κυρίως σε λαχανικά. Πολλά από αυτά τα λαχανικά δεν υπάρχουν καν στο ευρωπαϊκό εμπόριο. Μερικά όμως μπορούν να βρεθούν πιο εύκολα!

Μελετώντας τα λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε νιτρικά φάνηκε πως οι σπόροι μάραθου περιέχουν αρκετά μεγάλη ποσότητα νιτρικών και μπορούν να μεταφερθούν εύκολα.

Ενώ η συνήθης χρήση σπόρων μάραθου είναι σαν αρωματικό στόματος, ειδικά στην Ινδία, οι ερευνητές εντόπισαν διεγερτική δράση όταν αυτοί καταναλώνονται μασώμενοι ή σε ροφήματα

Αποτέλεσμα της χρήσης αυτής είναι να αυξάνεται η αθλητική επίδοση χωρίς οι ασκούμενοι να έχουν καταναλώσει κάποιο συμπλήρωμα σε μορφή σκόνης.

Επιδράσεις του μάραθου στη υγεία

Πέραν της αύξησης της αθλητικής επίδοσης οι σπόροι του μάραθου παρουσιάζουν θετικές επιδράσεις και σε άλλους τομείς στην υγεία. πιο συγκεκριμένα, βοηθούν στην νόσο των αναβατών, στην μείωση της γυναικείας τριχοφυΐας, αλλά και αύξηση του γυναικείου στήθους νεαρών γυναικών μέσω της αύξησης των οιστρογόνων.

Οι επιστήμονες εντείνουν την προσοχή όμως στην κατανάλωση των σπόρων από ομάδες που είναι πιο ευάλωτες όπως τα παιδιά, και οι ασθενείς που δεν έχουν τη σύμφωνη γνώμη του ιατρού τους!

Μιχάλης Κάβδας
Μιχάλης Κάβδας Διαιτολόγος - Διατροφολόγος