Νέα - Ειδήσεις

Ανθή Καραμπελιά- Ευάγγελος Ζουμπανέας: "Η ανορεξία είναι ένα τέρας που κατευθύνει το μυαλό σου"

22 Σεπτεμβρίου 2014
9555 Προβολές
8 λεπτά να διαβαστεί
mezoura anthropino soma

Η συγγραφέας του βιβλίου «Η γνωριμία με το λύκο», κ. Ανθή Καραμπελιά, παραχώρησε συνέντευξη στο medNutrition σχετικά με το βιβλίο. Επίσης, αναφέρθηκε σχετικά με το βιβλίο και ο κ. Ευάγγελος Ζουμπανέας, διευθυντής του Κέντρου Εκπαίδευσης & Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών και εκδότης του βιβλίου της Ανθής Καραμπελιά, μέσω του ΚΕΑΔΔ.

Ονομάζομαι Καραμπελιά Ανθή. Γεννήθηκα στη Λάρισα το 1994 όπου και παρέμεινα μέχρι περίπου τα τέσσερα μου χρόνια. Έπειτα εγκαταστάθηκα μαζί με τους γονείς μου στην Καλαμπάκα Τρικάλων όπου και πέρασα τα παιδικά και τα εφηβικά μου χρόνια. Σπουδάζω στο τμήμα Τεχνολογίας τροφίμων του ΤΕΙ Λάρισας (Παράρτημα Καρδίτσας).

Πώς εμπνεύστηκες τον τίτλο του πρώτου σου βιβλίου: «Η γνωριμία με το λύκο»;

Προσπαθώντας να βρω έναν τίτλο σκληρό, έναν τίτλο που να δηλώνει το γεγονός ότι ήρθα αντιμέτωπη με ένα κακό πλάσμα που ήταν έτοιμο κάθε στιγμή να με κατασπαράξει , ήρθε στο μυαλό μου "ο λύκος". Έπειτα, διαβάζοντας το ποίημα του φίλου και ποιητή Χρήστου Πυθαρά: «Ο κωδικός», κατάλαβα πώς η ανορεξία είναι όντως ένας πολύ κακός λύκος που τρέφεται από τα συναισθήματά σου, από τις ανασφάλειές σου, από τους φόβους σου. Είναι ένα τέρας που κατευθύνει το μυαλό σου, ένα τέρας που δεν το νοιάζει αν πονάς είναι ένα τέρας που όχι μόνο δεν δείχνει έλεος αλλά είναι έτοιμο κάθε ώρα και στιγμή να σε κατασπαράξει. Θέλει να γίνεις η λεία του. Έτσι λοιπόν, ο τίτλος: «Η γνωριμία με το λύκο» φάνταζε ιδανικός στο μυαλό μου.

Ποιο το περιεχόμενο του βιβλίου;

Όλα όσα περιγράφω σε αυτό το βιβλίο, αποτελούν προσωπικές σκέψεις, φόβους, ανασφάλειες και εμπειρίες. Είναι η δική μου προσωπική γνωριμία με «το λύκο», η δική μου μάχη μαζί του. Επομένως, το βιβλίο αυτό, περιγράφει την πορεία της αρρώστιας μου, από την διάγνωσή της μέχρι την αντιμετώπισή της.

Τι διαπραγματεύεται το βιβλίο;

Το βιβλίο αυτό, διαπραγματεύεται το θέμα της Νευρικής Ανορεξίας, μια αρρώστια μάστιγα της εποχής μας. Η ανορεξία είναι ένα τέρας που αναθρέφεις στο μυαλό σου, που κατευθύνει το μυαλό σου, που μιλά στην ψυχή σου. Είναι ένα ύπουλο τέρας που χρησιμοποιεί την ενοχή σου για να σε καταστρέψει. Κάθε φορά λοιπόν που θα νιώθεις ενοχές επειδή έφαγες κάτι «απαγορευμένο» και χάλασες την δίαιτά σου, θα σε κάνει να νομίζεις ότι έκανες κάτι πολύ κακό, κάτι για το οποίο πρέπει να τιμωρήσεις τον εαυτό σου. Σου δείχνει το δρόμο προς την αυτοκαταστροφή, σε αποδυναμώνει για να σε νικήσει. 

Τι ήταν αυτό που σε οδήγησε στην συγγραφή αυτού του βιβλίου;

Αποφάσισα να γράψω αυτό το βιβλίο, διότι θεωρώ χρέος μου, εφόσον πόνεσα τόσο πολύ, αλλά και πάλεψα πολύ για να βρω το θάρρος να σταθώ μπροστά στο λύκο και χωρίς φόβο να του φωνάξω «Θα σε νικήσω!», να ευαισθητοποιήσω όλα εκείνα τα κορίτσια που παλεύουν καθημερινά και υποφέρουν από τον λύκο, μήπως και καταφέρω να συμβάλω και εγώ ελάχιστα στον αγώνα τους να ξεφύγουν οριστικά από τα δόντια του λύκου. Επίσης πήρα την απόφαση να γράψω αυτό το βιβλίο έχοντας ως απώτερο σκοπό να αποτρέψω όσο το δυνατόν περισσότερα κορίτσια να τον συναντήσουν. Δεν αξίζει να γίνουν η λεία του! Τέλος, έγραψα αυτό το βιβλίο για τους γονείς μου, τους φίλους μου, αλλά και όλους όσους έχουν υποφέρει στο παρελθόν με όλη αυτή την κατάσταση.

Σε ποιους απευθύνεται;

Το βιβλίο μου απευθύνεται σε γονείς και εφήβους που έχουν έρθει αντιμέτωποι με τον Λύκο, αλλά και σε όποιον θέλει να ενημερωθεί για την ΑΡΡΩΣΤΙΑ. 

Τι θα πρέπει να κάνει ένας γονιός όταν συνειδητοποιήσει ότι το παιδί του πάσχει από ανορεξία; 

Πολλοί γονείς, νιώθουν ανίκανοι καθώς δεν ξέρουν τι να κάνουν για να σώσουν το παιδί τους από τη διαδικασία του αργού θανάτου στην οποίαν έχει υποβληθεί ηθελημένα το παιδί τους. Αυτό που δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να κάνει ένας γονιός είναι να κατακρίνει την παράλογη στάση του παιδιού του απέναντι στο φαγητό. Το μόνο που θα καταφέρει είναι να νιώθει το παιδί ότι ο γονιός του είναι εναντίον του. Θα πρέπει να είστε δίπλα του χωρίς να κατακρίνεται τις επιλογές του. Επίσης το γεγονός ότι το παιδί σας αντιδρά με έναν τόσο καταστροφικό τρόπο, θα πρέπει να σας βάλει σε υποψίες, διότι ένα παιδί μπορεί να εκφράζει με τον δικό του τρόπο ένα πρόβλημα που υπάρχει στην οικογένεια για χρόνια.

Για παράδειγμα ένα παιδί του οποίου οι γονείς αποφασίζουν να χωρίσουν, πιστεύει ότι αν σταματήσει να τρώει και τελικά αρρωστήσει, θα κάνει τους γονείς του να ανησυχήσουν και ίσως το κοινό τους ενδιαφέρον τους φέρει πιο κοντά. Έτσι, ένα παιδί αρχικά ξεκινάει με τη θέλησή του, υποβάλει δηλαδή το ίδιο τον εαυτό του σε μια διαδικασία που με βάση τη δική του λογική, πιστεύει ότι θα επιφέρει το «επιθυμητό» αποτέλεσμα. Το κακό όμως είναι ότι μετά «εγκλωβίζεται» σε αυτή του τη σκέψη, με αποτέλεσμα αυτό να γίνεται στόχος ζωής. Γεγονός που το οδηγεί στην καταστροφή. Το σίγουρο είναι ότι η βοήθεια ενός ειδικού καλείται απαραίτητη, πριν να είναι πολύ αργά.  Διότι αυτό που λένε ότι «ποτέ δεν είναι αργά» για την ανορεξία δεν ισχύει! 

Ποιές είναι οι διαφορές των βιβλίων που κυκλοφορούν στα βιβλιοπωλεία και διαπραγματεύονται το ίδιο θέμα με το δικό σου;

Ναι, έχω διαβάσει βιβλία βιωματικά που μιλούν για την ανορεξία. Στο μόνο που μοιάζουν με το δικό μου είναι ως προς το είδος. Εγώ προσπάθησα να τονίσω την ήττα μου και όχι απλά τα γεγονότα και τις δύσκολες στιγμές που έζησα. Δεν κάνω απλά μια καταγραφή των όσων πέρασα. Αυτό που με ενδιέφερε ήταν εκτός από το να αναλύσω τα συμπτώματα της ασθένειας, να προσπαθήσω προβάλλοντας τον δικό μου αγώνα ως παράδειγμα, να πείσω όλα εκείνα τα κορίτσια που παλεύουν, ότι ο λύκος «νικιέται». Δύσκολα και με πραγματική θέληση και προσπάθεια, αλλά νικιέται!!

Δεν δίνει σε κανένα άτομο αξία η αρρώστια. Μόνο εσύ μπορείς να δώσεις αξία και αγάπη στον εαυτό σου. Απέδειξε στο λύκο της Ανορεξίας ότι μπορείς και θες να τον νικήσεις … Κλείσε τον στα μπουντρούμια του μυαλού σου και πέτα το κλειδί. Τον λύκο δεν μπορείς να τον διώξεις για πάντα. Ο λύκος θα είναι πάντα εκεί έτοιμος να σε ξανά πείσει να κάνεις κακό στον εαυτό σου, να σε πείσει ότι δεν αξίζεις για τίποτα. Όμως, εσύ δεν θα φοβάσαι πια γιατί πολύ απλά θα ξέρεις να διαχειρίζεσαι τις σκέψεις που σου δημιουργεί και θα αξιολογείς με βάση την λογική σε τι πρέπει και σε τι δεν πρέπει να ακούσεις τον λύκο. 

Ποια η σχέση σου με το ΚΕΑΔ; 

Η συνεργασία μου με το ΚΕΑΔΔ προέκυψε εντελώς τυχαία. Δεν πίστευα ποτέ στη ζωή μου ότι θα γνώριζα άτομα σαν τον κύριο Ζουμπανέα. Έναν άνθρωπο μορφωμένο, ευγενικό, ανθρώπινο, έναν καταξιωμένο επαγγελματία στον χώρο των Διατροφικών Διαταραχών. Ήταν πραγματικά τιμή μου που τον γνώρισα. Άνοιξα ένα κύκλο γνωριμιών μέσα από αυτό τον άνθρωπο, για τον οποίον πραγματικά αισθάνομαι πολύ περήφανη και τυχερή.

Είναι ωραίο να γνωρίζεις ανθρώπους που σου δίνουν αξία, που είναι εκεί να ακούσουν ότι έχεις να πεις, που είναι εκεί να στηρίξουν τις απόψεις σου, που συμβάλουν στην πραγματοποίηση των ονείρων σου. Γιατί πραγματικά το να καταφέρω να «μπω σε κάθε σπίτι» και να μπορέσω με τις λιγοστές γνώσεις μου, αλλά με την σοφία που μου χάρισε η εμπειρία, να βοηθήσω όσο το δυνατό περισσότερους ανθρώπους, ήταν όνειρο ζωής!

Πιστεύεις ότι θα μπορούσε να υπάρξει συνέχεια αυτού του βιβλίου;

Έχω αρχίσει ήδη να γράφω τη συνέχεια του πρώτου μου βιβλίου, διότι πιστεύω ότι το να καταφέρεις να νικήσεις μια φορά τον λύκο είναι πιο εύκολο από το να χαρείς την νίκη σου και να συνεχίσεις την ζωή σου. Με άλλα λόγια, θέλω να πω ότι ο λύκος θα βρίσκεται πάντα σε ετοιμότητα στο πίσω μέρος του μυαλού σου και θα περιμένει να ξανά υποκύψεις.

Γι’ αυτό θα πρέπει ένα άτομο να μάθει να διαχειρίζεται τις ενοχικές σκέψεις του, τις ανασφάλειες, τους φόβους του, διότι από αυτά τρέφεται ο λύκος. Επομένως, θα πρέπει να μάθει να «κουμαντάρει» το μυαλό του και να μην το αφήνει να σκέφτεται πάλι τα ίδια πράγματα. Θα πρέπει να μάθει να αξιολογεί τα πράγματα και να διαχειρίζεται καταστάσεις άγχους, φόβου, ντροπής κτλ.

Ερωτήσεις προς τον κύριο Ευάγγελο Ζουμπανέα διευθυντή του Κέντρου Εκπαίδευσης & Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών και εκδότη του βιβλίου της Ανθής Καραμπελιά μέσω του ΚΕΑΔΔ

Πώς γνωριστήκατε με τη συγγραφέα Ανθή Καραμπελιά;

Την Ανθή τη γνώρισα μέσα από τα βιβλία μου και η Ανθή με γνώρισε μέσα από αυτά. Ένα απόγευμα έλαβα ένα μήνυμα στο Facebook από μια άγνωστη κοπέλα η οποία εξομολογούταν ότι είχε συγκλονιστεί από την ιστορία μιας άλλης κοπέλας της Εύης η οποία περιέγραφε την εμπειρία της στο βιβλίο μου Διατροφική Νοημοσύνη. Είναι η πραγματική ιστορία μιας κοπέλας η οποία πάλεψε και νίκησε μια άλλη διατροφική διαταραχή ονόματι ως αδηφαγική ή ψυχαναγκαστική πολυφαγεία στο πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου Διατροφική Νοημοσύνη. Όπως μου εκμυστηρεύθηκε την είχε συνεπάρει η ιστορία της καθώς και ο τρόπος με τον οποίο περιέγραφα μέσα στο βιβλίο για το πώς κατάφερα να τη βοηθήσω μαζί με τους συνεργάτες μου.

Έχοντας βιώσει και η ίδια μια αντίστοιχη ασθένεια εξέφρασε την επιθυμία ότι θα ήθελε να γράψει τη δική της ιστορία για το πώς κατάφερε να νικήσει την ασθένεια της νευρικής ανορεξίας, μέσα από τη βοήθεια που της παρείχαν οι συνεργάτες της Μονάδας Εφηβικής Υγείας του Νοσοκομείου Παίδων Π& Α Κυριακού.

Στην ομάδα των επιστημόνων που τη βοήθησε συμμετείχε και η τωρινή συνεργάτης και εκπαιδεύτρια του ΚΕΑΔΔ η διαιτολόγος Ιωάννα Κοντελέ. Για την ιστορία, η συνάδελφος Ιωάννα Κοντελέ ήταν η διαιτολόγος που αντικατέστησε την δική μου θέση στη ΜΕΥ όταν αποχώρησα λόγω αυξημένων επαγγελματικών υποχρεώσεων. Όταν λοιπόν εξέφρασε την επιθυμία της να καταγράψει την ιστορία της την ενθάρρυνα και της υποσχέθηκα ότι θα ήμουν κοντά της στην περίπτωση που θα ήθελε να την εκδώσει. Πράγματι μέσα σε λίγους μήνες που παρέδωσε ένα εξαιρετικό χειρόγραφο όπου βαθιά μέσα μου πίστεψα ότι άξιζε τον κόπο να μάθει ο κόσμος την ιστορία της.

Πολύ πριν την έκδοση του βιβλίου «Η γνωριμία με το λύκο» έχουν κυκλοφορήσει κι άλλα βιβλία που διαπραγματεύονται το θέμα της ανορεξίας

Τι σας έκανε να προχωρήσετε στην έκδοση του βιβλίου της κυρίας Ανθής Καραμπελιά;

Υπάρχουν πολλά κείµενα που αναφέρονται στην ανορεξία, αλλά για πρώτη φορά µια ιστορία διαπραγµατεύεται και τη θεραπεία της. Αυτό που συνήθως έχουμε διαβάσει είναι απλώς τις δυσκολίες και τις κακουχίες που φέρνει μαζί της η συγκεκριμένη ασθένεια. Η τεράστια διαφορά σε αυτό το βιβλίο είναι ότι η Ανθή Καραµπελιά περιγράφει µε συγκλονιστικό τρόπο τη µάχη της µε την ανορεξία και την επιβίωσή της. Πρόκειται για ένα έργο-σταθµός όχι µόνο για άτοµα που παλεύουν µε οποιαδήποτε µορφή καταστροφικής εξάρτησης αλλά και για κάθε οικογένεια, που θα βρει ένα σηµαντικό βήµα ώστε να ξανακερδίσει το χαµένο έδαφος της επικοινωνίας.

Τι πιστεύετε ότι μπορεί να προσφέρει αυτό το βιβλίο στην επιστημονική κοινότητα;

Πιστεύω ότι το συγκεκριμένο βιβλίο αποτελεί ένα θαυμάσιο εγχειρίδιο προς όλους τους θεραπευτές υγείας ώστε να κατανοήσουν ακόμα πιο βαθειά πόσο σημαντική είναι εκπαίδευση απέναντι στις διατροφικές διαταραχές όπως η εκπαίδευση του ΚΕΑΔΔ, διότι αρκεί μια λάθος αντιμετώπιση ώστε ένα αντίστοιχο περιστατικό να οδηγηθεί προς την πραγματική καταστροφή. Για το λόγο αυτό εμπλουτίσαμε την ιστορία της Ανθής με ένα σημαντικό παράρτημα με οδηγίες τόσο προς τους γονείς ή τους συντρόφους κάθε πάσχοντα όσο και για τους επαγγελματίες υγείας που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν αντίστοιχα περιστατικά.

Τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες της εκπαίδευσης η ψυχολόγος δρ. Μαργαρίτα Αγγελική Σχινά και οι διαιτολόγοι διατροφολόγοι Ιωάννα Κοντελέ και Κυριακή Απέργη έχουν συνεισφέρει με σημαντικά βοηθητικά και ενημερωτικά κείμενα ώστε να παρέχουμε κάποιες σημαντικές πρώτες πληροφορίες που θα βοηθήσουν τον πάσχοντα να ξεκινήσει την αποκατάσταση της υγείας του και την θεραπεία του από τη ασθένεια της ανορεξίας.

Φυσικά η συνέχεια έχει πολύ δρόμο ακόμη και τα εργαλεία για την οριστική θεραπεία όχι μόνο της νευρικής ανορεξίας αλλά και όλων των άλλων μορφών στις διατροφικές διαταραχές διδάσκονται στην εκπαίδευση που δίνεται στην Ελλάδα από το Κέντρο Εκπαίδευσης & Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών. Η εκπαίδευση Master Practitioner on Eating Disorders παρέχεται στην Ελλάδα με την συνεργασία του Βρετανικού Κέντρου National Center of Eating Disorders και την πιστοποίηση του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων BPS ως μια διεθνώς αναγνωρισμένη εκπαίδευση για επαγγελματίες υγείας.

Ως εκδότης του βιβλίου της Ανθής Καραμπελιά μέσω των εκδόσεων του ΚΕΑΔΔ σας ευχόμαστε καλοτάξιδο και αυτό το βιβλίο μαζί με όλα τα προηγούμενα που μας έχετε προσφέρει έως τώρα

Σας ευχαριστώ κι εγώ από καρδιάς κι εύχομαι πραγματικά και το νέο βιβλίο «Η γνωριμία με το λύκο» που εκδόθηκε σε συμπαραγωγή με τον εκδοτικό οίκο Μεταίχμιο, να ανοίξει το δρόμο για ακόμα περισσότερους προβληματισμούς πάνω στο θέμα της θεραπείας των διατροφικών διαταραχών και πολύ σύντομα να πεισθούν όλοι οι επαγγελματίες υγείας ότι τα άτομα με διαταραχές πρόσληψης τροφής είναι μια ειδική κατηγορία ασθενών που χρειάζονται εξειδικευμένη γνώση ώστε να μπορέσουμε να τους βοηθήσουμε να απαλλαγούν από το δικό τους «λύκο» και να ζήσουν ελεύθερα τη ζωή τους.