Νέα - Ειδήσεις

9 τρόποι για να κάνουμε την κουζίνα μας πιο πράσινη

15 Μαΐου 2013
14433 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
9 τρόποι για να κάνουμε την κουζίνα μας πιο πράσινη

Η καθημερινότητά μας, μπορεί να γίνει πιο οικολογική, αλλάζοντας απλά μέρος των συνηθειών μας. Αρχής γενομένης από την κουζίνα, έναν χώρο που μας απασχολεί καθημερινά για το μαγείρεμα και τη διατροφή μας, είναι δυνατόν να γίνουμε ιδιαίτερα φιλικοί στο περιβάλλον.

Με ποιους τρόπους μπορείτε να κάνετε την κουζίνα σας πιο «πράσινη»;

Πετσέτες αντί χαρτιού

Η ζημιά, που κάνουμε με τη χρήση χαρτοπετσέτας και χαρτιού κουζίνας στο περιβάλλον, είναι αφάνταστα μεγάλη. Όλα όμως είναι θέμα συνήθειας. Αντικαταστήστε τα παραπάνω με απορροφητικές πετσέτες, που στεγνώνουν γρήγορα. Τις πετσέτες αυτές, μπορείτε να τις χρησιμοποιείτε καθημερινά και να τις πλένετε συχνά, για να τις επαναχρησιμοποιήσετε.

Πλαστικές vs υφασμάτινες σακούλες

Αποφασίστε πως οι πλαστικές έστω και βιοδιασπώμενες σακούλες από σούπερ μάρκετ δεν είναι περισσότερο βολικές από υφασμάτινες σακούλες για τα σκουπίδια σας. Εξίσου ευρύχωρες και πιο διακριτικές, σας εξυπηρετούν για να τις χρησιμοποιήσετε περισσότερες από μία φορές.

Φυτέψτε!

Γιατί να αγοράσετε συσκευασμένα βότανα από το μανάβικο, όταν μπορείτε να τα καλλιεργήσετε στον πάγκο της κουζίνας ή το περβάζι του παραθύρου σας; Θα μειώσετε τα έξοδα, ενώ η φρεσκάδα τους είναι ασύγκριτη. Μπορείτε να φυτέψετε από δυόσμο και μέντα μέχρι θυμάρι και φασκόμηλο.

Φτιάξτε τα δικά σας καθαριστικά

Απαλλαγείτε από τα χημικά καθαριστικά, που ίσως κρύβουν κινδύνους για την υγεία. Χρησιμοποιήστε φυσικά υλικά ή φτιάξτε τα δικά σας οικολογικά καθαριστικά. Χρησιμοποιήστε υλικά όπως μαγειρική σόδα, βόρακα, λευκό ξύδι και πράσινο σαπούνι για ένα καλό και υγιές αποτέλεσμα.

Λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας

Εξοικονομούν τόσο ενέργεια, όσο και χρήματα. Οι λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας, διαρκούν 10 φορές περισσότερο, ενώ δαπανούν 75% λιγότερο ενέργεια και έχουν 90% λιγότερη θερμότητα από τους συμβατικούς.

Αντικαταστήστε το εμφιαλωμένο νερό

Πολλές οικογένειες προτιμούν το εμφιαλωμένο νερό από το νερό της βρύσης. Ωστόσο τα έξοδα και το περιβαλλοντικό κόστος είναι ιδιαίτερα σημαντικά για ένα είδος πρώτης ανάγκης. Για το λόγο αυτό, δοκιμάστε να τοποθετήσετε φίλτρο στη βρύση σας για να πίνετε οικονομικά καθαρότερο νερό.

Κομποστοποιήστε!

Αντί να πετάτε τα κατακάθια του καφέ και απόβλητα λαχανικών μπορείτε να τα κομποστοποιήσετε. Η διαδικασία, χρειάζεται προσοχή. Ωστόσο εάν το αποφασίσετε και κάνετε τη διαδικασία σωστά, θα επωφεληθείτε στο έπακρο. Πάρτε μέρος στο διαγωνισμό του QNF με δώρο έναν οικιακό κομποστοποιητή μπαλκονιού

Δε χρειάζονται πάντα ηλεκτρικές συσκευές

Γιατί να ανάψεις το μάτι της κουζίνας για να φτιάξεις το καφεδάκι σου; Χρησιμοποίησε ένα γκαζάκι. Γιατί να χρησιμοποιήσεις το πλυντήριο για λίγα πιάτα. Με τα χεράκια σου!

Αγοράζετε φρούτα και λαχανικά εποχής

Σκεφτείτε το. Αν, για παράδειγμα, αγοράσετε μέσα στο καταχείμωνο ένα ροδάκινο, αυτό έχει βρεθεί στο τραπέζι σας από ένα άλλο μέρος, όπου είναι καλοκαίρι- πάει να πει, το φρούτο έχει «ταξιδέψει» μεγάλες αποστάσεις. Αγοράζοντας μόνο φρούτα και λαχανικά εποχής συμβάλλετε στη μείωση ρίπων και διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Πηγή: www.qualitynet.gr