Νέα - Ειδήσεις

Κρέας αλόγου ακόμα και σε νοσοκομεία και σχολεία!

18 Φεβρουαρίου 2013
5502 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Κρέας αλόγου ακόμα και σε νοσοκομεία και σχολεία!

Σε τουλάχιστον 2.200 τεστ dna σε προϊόντα κρέατος από όλα τα κράτη – μέλη της θα προχωρήσει άμεσα η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια προσπάθεια να διαπιστώσει το μέγεθος της έκτασης του διατροφικού σκανδάλου με το κρέας αλόγου. Ήδη Γαλλία και Βρετανία έχουν ήδη ξεκινήσει εντατικούς ελέγχους, ενώ ανάλογους πρόκειται να αρχίσουν και άλλες κυβερνήσεις ανεξάρτητα από την απόφαση της Κομισιόν.

Πέντε μέχρι στιγμής είναι οι χώρες που έχει αποδειχθεί ότι πραγματοποιούνταν νόθευση του βαδινού κρέατος με αλογίσιο. Πρόκειται για την Γαλλία, την Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, τη Ρουμανία αλλά και την Κύπρο, οι αρχές της οποίας διαβεβαιώνουν πάντως ότι η ύποπτη εταιρεία δεν διοχέτευε προϊόντα στην κυπριακή ή την ελληνική αγορά.

Για αυτό Ελλάδα και Κύπρος απουσιάζουν από τον χάρτη των χωρών, κάτοικοι των οποίων έχει επιβεβαιωθεί ότι κατανάλωσαν χωρίς να το γνωρίζουν προϊόντα με κρέας αλόγου. Καθημερινά στον κατάλογο προστίθενται νέες χώρες, με τελευταίες εισόδους αυτές της Νορβηγίας και της Σουηδίας.

Σε μια τελευταία εξέλιξη, ανακαλύφθηκαν ποσότητες κρέατος αλόγου σε τορτελίνια που παρασκευάζονταν στην Γερμανία και πωλούνταν στην Αυστρία μέσω γνωστής αλυσίδας σουπερμάρκετ που δραστηριοποιείται σε όλη την Ευρώπη.

Σοκ προκαλεί και η αποκάλυψη ότι βρετανική εταιρεία κέτερινγκ προμήθευε με κρέας αλόγου όχι μόνο εστιατόρια αλλά και …νοσοκομεία καθώς και… σχολεία, με αποτέλεσμα εκατοντάδες βρετανοί μαθητές να τα έχουν καταναλώσει στα σχολικά γεύματα.

Το θέμα απασχολεί πλέον σε ανώτατο επίπεδο την Κομισιόν και τα λοιπά όργανα της ΕΕ, καθώς παρόλο που διευκρινίζεται ότι δεν υπάρχει ζήτημα ως προς την υγεία τον πολιτών από την κατανάλωση κρέατος αλόγου, υπάρχει μείζον θέμα αναφορικά με την ποιότητα των ελέγχων για την ασφάλεια των τροφίμων. Για αυτό οι εξελίξεις στο διατροφικό σκάνδαλο θα βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας της συνάντησης των υπουργών Γεωργίας των “27” που προγραμματίζεται για τις 25 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες…

Πηγή: euronews.com