Νέα - Ειδήσεις

Παιδιά και γυμναστική: Χωρούν κάτω από την ίδια στέγη;

της Μαρίνας Σαουλίδου
21 Ιουλίου 2010
5127 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
koritsaki pou kolumpa se pisina

Photo source: www.bigstockphoto.com

 

Μπορεί να λένε πως τα παιδιά έχουν…τρεχάματα, νέα έρευνα Καναδών επιστημόνων ωστόσο ήρθε για να αποδείξει ότι παρά τα όσα πιστεύαμε έως σήμερα, όσοι μένουν στο ίδιο σπίτι με παιδιά έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να παρουσιάσουν μείωση των επιπέδων φυσικής δραστηριότητάς τους!

Πως πραγματοποιήθηκε η έρευνα;

Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξαν ερευνητές από το Καρδιολογικό Ινστιτούτο του Μόντρεαλ, που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 756 ατόμων και η οποία εστίαζε στις επιδράσεις που ασκεί, σε ό, τι αφορά την άσκηση, το κοινωνικό δίκτυο μέσα στο οποίο εντάσσεται κάποιος.

Πιο συγκεκριμένα, από τα συμπεράσματα της έρευνας- της οποίας ηγήθηκε ο Dr. Simon L. Bacon από το Πανεπιστήμιο Concordia- «μαθαίνουμε» ότι οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν προβλήματα καρδιάς και ζουν με παιδιά τείνουν να εξασκούνται λιγότερο συγκριτικά με εκείνους που… δεν μοιράζονται την ίδια στέγη με αυτά.

Ποια ήταν τα συμπεράσματα της έρευνας;

Τα «κίνητρα» της έρευνας ήταν να διαπιστώσουν οι ειδικοί για ποιο λόγο η πλειονότητα των καρδιοπαθών, ενώ γνωρίζει τα οφέλη της άσκησης, συνήθως δεν καταφέρνει να επιτύχει τους στόχους που έχουν τεθεί από τους γιατρούς. Ποια ήταν τα δύο –αναπάντεχα- βασικά συμπεράσματά της; 

Σύμφωνα, λοιπόν, με τη μελέτη, η συγκατοίκηση με κάποιο άλλο άτομο (πχ σύζυγος) δεν επηρεάζει με κάποιο τρόπο τη συμμετοχή στην άσκηση. Αποκαλύφθηκε όμως ότι μένοντας με παιδιά, οι γονείς έχουν αισθητά μειωμένες πιθανότητες να ακολουθούν ένα σωστό πρόγραμμα γυμναστικής.

«Αυτή η έρευνα μας οδήγησε στο να ξανασκεφτούμε τον τρόπο με τον οποίο κινητοποιούμε τους ασθενείς μας στο να αλλάξουν τις συνήθειες της καθημερινότητάς τους και να στραφούν προς την άσκηση» αναφέρει ο Dr. Bacon, επικεφαλής της έρευνας, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι ίσως ήρθε η ώρα οι γιατροί να εστιάσουν περισσότερο στο οικογενειακό περιβάλλον των ασθενών…

Μαρίνα Σαουλίδου
Μαρίνα Σαουλίδου Δημοσιογράφος