Νέα - Ειδήσεις

Η Διαιτολόγος Ζήνα Βαρσάμη στο STAR κεντρικής Ελλάδος για το Καύσωνα και τις Γλυκαντικές Ύλες

26 Ιουλίου 2023
11577 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
aspartami aloi karkinos kausonas

Photo source: www.Canva.com

Προσκεκλημένη στο Δελτίο ειδήσεων του STAR κεντρικής Ελλάδος ήταν η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Ζήνα Βαρσάμη. Η συζήτηση αφορούσε τη Διατροφή κατά την καλοκαιρινή περίοδο αλλά και την ασφάλεια της Ασπαρτάμης και της Αλόης.
 

Πώς μπορείς να προστατευτείς από τις «καυτές» ημέρες του Καλοκαιριού;

 Μην ξεχνάς να ενυδατώνεσαι πίνοντας αρκετό νερό και γενικά πολλά υγρά

  • Κατανάλωσε τροφές πλούσιες σε νερό, όπως φρούτα, λαχανικά, σούπες.
  • Απέφυγε την συστηματική κατανάλωση αλκοόλ και την αυξημένη κατανάλωση καφεΐνης, καθώς λόγω της έντονης διούρησης που προκαλούν θα σε οδηγήσουν σε αφυδάτωση.
  • Απέφυγε τα πολύ βαριά φαγητά με πολλές σάλτσες, έντονα καρυκεύματα και καυτερά.
  • Κάνε μικρά και συχνά γεύματα.
  • Κάνε την σαλάτα σου γεύμα καταναλώνοντας τροφές από όλες τις ομάδες τροφίμων και χρησιμοποιώντας την μέθοδο του πιάτου, π.χ. φακές βρασμένες σουρωμένες με ανάμεικτα φρέσκα λαχανικά και τόνο ή ρύζι με ανάμεικτα βραστά λαχανικά και γιαούρτι ή χωριάτικη σαλάτα με φέτα, ελιές και παξιμάδι.

Το καλοκαίρι και η θάλασσα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους.

Τι είναι καλό να φας και πότε όταν πρόκειται να κολυμπήσεις;

Με την κατανάλωση κάθε γεύματος το αίμα κατευθύνεται προς το στομάχι και τον πεπτικό σωλήνα με σκοπό να συμβάλλει στην ολοκλήρωση της διαδικασίας της πέψης. Εφόσον προσπαθήσεις να κολυμπήσεις με γεμάτο στομάχι είναι πολύ πιθανό να νιώσεις δυσφορία, ναυτία, τάση για εμετό ή και να πάθεις κράμπες. Έτσι εκτός όλων αυτών των άσχημων αισθημάτων κινδυνεύεις ακόμη και από πνιγμό. Γι’ αυτό καλό θα ήταν να καθίσεις 2-3 ώρες μετά από ένα γεύμα να χωνέψεις και ύστερα να κολυμπήσεις πιο άνετα.

Σε περίπτωση που θέλεις κάτι να «τσιμπήσεις» πριν το κολύμπι θα σου πρότεινα να είναι ένα μικρό ελαφρύ σνακ 30-60 λεπτά πριν βουτήξεις. Μπορείς να επιλέξεις φρούτα χωρίς φλούδα, χυμούς φρούτων ή λαχανικών, μπάρα δημητριακών, ξηρούς καρπούς, κράκερς ή κριτσίνια.

Θυμήσου! Εφόσον ιδρώνεις περισσότερο λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας ή εκτίθεσαι περισσότερες ώρες σε θερμό περιβάλλον επέλεξε αλατισμένους ξηρούς καρπούς, κάποιο αλμυρό τυρί ή χρησιμοποίησε λίγο αλάτι παραπάνω στο γεύμα σου ώστε να αποφύγεις τα συμπτώματα της αφυδάτωσης.

Όσο αφορά την ασπαρτάμη και την αλόη βέρα θα λέγαμε να είμαστε ψύχραιμοι και να περιμένουμε τις τελικές αποφάσεις του ΠΟΥ και του Διεθνή Οργανισμού Έρευνας για τον Καρκίνο.

Τι είναι η Ασπαρτάμη;

Η ασπαρτάμη είναι ένα τεχνικό γλυκαντικό απαρτιζόμενο από δύο αμινοξέα (ασπαρτικό οξύ και φαινυλαλανίνη) που αποδίδει τις ίδιες θερμίδες με την ζάχαρη, αλλά είναι 200 φορές πιο γλυκιά από αυτή. Γι‘ αυτό λοιπόν χρησιμοποιείται μικρότερη ποσότητα και έτσι το προϊόν τελικά δεν έχει πολλές θερμίδες. Χρησιμοποιείται ευρέως και νόμιμα από το 1981, συναντάται σε πληθώρα τροφίμων, όπως αναψυκτικά light, τσίχλες, συμπληρώματα διατροφής κ.ά. και έχει οριστεί ως ασφαλής κατανάλωση 40mg ανά κιλό σωματικού βάρους. Για να ξεπεραστεί αυτή η δόση θα πρέπει κάποιος να καταναλώνει καθημερινά πολλά περισσότερα από 12-15 κουτάκια αναψυκτικού light με ασπαρτάμη.

Tι είναι η Αλόη Βέρα;

Σχετικά με την αλόη βέρα παρατηρήθηκε σε μία διετή μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε αρουραίους στους οποίους καθημερινά χορηγούνταν νερό εμπλουτισμένο με αλόη (ολόκληρο το φύλλο) να εμφανίζουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του παχέος εντέρου. Φάνηκε όμως πως αυτό οφείλετε σε μία ουσία που βρίσκεται στο πράσινο μέρος του φύλλου, τις ανθρακινόνες. Ενώ το gel από το εσωτερικό του φυτού αλόη βέρα είναι απόλυτα ασφαλές για δερματική αλλά και πόσιμη χρήση με πληθώρα μελετών να αποδεικνύουν τις θεραπευτικές και επουλωτικές του ιδιότητες.

Αναμένουμε λοιπόν την τελική έκθεση των αρμόδιων φορέων, ενώ μέχρι τότε το μέτρο και η ισορροπία σε όλους τους τομείς θα πρέπει να κυριαρχεί.

Παρακολουθήστε το βίντεο και λάβετε χρήσιμες πληροφορίες παρακάτω:
 
Ζήνα Βαρσάμη
Ζήνα Βαρσάμη Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Η Ζήνα Βαρσάμη είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με επιπλέον εκπαίδευση στις διατροφικές διαταραχές (Master Practitioner in Eating Disorders and Obesity). Είναι επιστημονικός συνεργάτης και αρθρογράφος του πρώτου portal διατροφής medNutrition.gr, μέλος της Ένωσης Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδας και διατηρεί διαιτολογικό γραφείο στην Σπερχειάδα Φθιώτιδας.