Νέα - Ειδήσεις

Healthy Food & Bio Awards 2023 : ο Θεσμός που αναδεικνύει το Υγιεινό και Βιολογικό Μοντέλο Διατροφής

19 Σεπτεμβρίου 2022
1572 Προβολές
5 λεπτά να διαβαστεί
healthy food awards

Την Πέμπτη 01 Δεκεμβρίου, στο Radisson Blu Park Hotel, πραγματοποιήθηκε η Τελετή Απονομής των Healhty Food Awards 2023 και των Bio Food Awards 23. Με την νέα διευρυμένη τους μορφή τα Healthy Food Awards 2023, τα οποία και διοργανώθηκαν για 4η συνεχόμενη χρονιά από την BOUSSIAS, αποτέλεσαν ταυτόχρονα την σκέπη και για τα Bio Food Awards 2023, με κοινή κατεύθυνση να αναδείξουν και να επιβραβεύσουν τα υψηλής ποιότητας προϊόντα, τις πρωτοποριακές υπηρεσίες, καθώς και τις καινοτόμες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των υγιεινών και βιολογικών προϊόντων και υπηρεσιών στην Ελλάδα. Υποψηφιότητες κατέθεσαν όλες οι εταιρείες που διαθέτουν τρόφιμα και ποτά ή παρέχουν υπηρεσίες, οι οποίες εξυπηρετούν ένα ισορροπημένο υγιεινό ή βιολογικό μοντέλο διατροφής και τα τελευταία χρόνια έχουν να επιδείξουν καινοτόμες πρακτικές.

Περισσότερα από 150 υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων, εκπρόσωποι Φορέων, Πανεπιστημίων, Επαγγελματίες καθώς και εκπρόσωποι Τύπου, βρέθηκαν στην Τελετή Απονομής, επικροτώντας την καινοτομία και την ποιότητα των βραβευμένων υποψηφιοτήτων των εταιρειών που διαθέτουν προϊόντα και υπηρεσίες που προάγουν την ισορροπημένη, υγιεινή και βιολογική διατροφή.

Συνολικά, διακρίθηκαν 35 εταιρείες από ένα ευρύ φάσμα επιχειρηματικής δραστηριότητας πάνω σε όλες τις κατηγορίες των βραβείων.

Πιο συγκεκριμένα, Βραβείο απέσπασαν οι εταιρείες: ABOUTNET – NATURE BLEND, A.H.B GROUP A.E, ARLA FOODS HELLAS, Astarti Co., BARFFOOD, Barilla Hellas, Carpathian Springs Co SA, COFFEE ISLAND, Diodora_διοδώρα - Ολύμπου γεύσεις, EURICOM HELLAS A.E., Fitness Meals, Foodrinco SA, FROMAGERIES BEL HELLAS, HEALTHIER CHOICE & MOOVEAT INTERNATIONAL, Lidl Hellas & Σια Ο.Ε., LOULIS FOOD INGREDIENTS A.E., NetPlanet - The Healthy Bar, Stelvia Hellas, Unismack S.A., Αγρόκτημα Παλαμάρης, Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων ΑΠΣΙ ΠΙΝΔΟΣ, ΑΡΩΜΑ ΦΡΕΣΚΑ ΜΥΡΩΔΙΚΑ, Βιολάντα Α.Ε. Βιομηχανία Μπισκότων και Δημητριακών, «ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΙΟ» Καταστήματα Βιολογικών Προϊόντων, ΒΙΟΛΟΓΟΣ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΖΥΜΑΡΙΚΩΝ ΗΛΙΟΣ, ΒΙΟΥΓΕΙΑ, ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε., ΕΨΑ Α.Ε. Βιομηχανία Αναψυκτικών και Χυμών, ΚΛΙΑΦΑΣ Α.Ε., ΛΟΥΞ ΜΑΡΛΑΦΕΚΑΣ ΑΒΕΕ, Μανιτάρια Δίρφυς, ΟΛΥΜΠΟΣ-ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΕΙΑ Α.Ε., ΠΕΝΤΕ Α.Ε - ΓΑΛΑΞΙΑΣ και ΧΗΤΟΣ ABEE.

Επίσης, οι εταιρείες οι οποίες κατέκτησαν την υψηλότερη βαθμολογία στο σύνολο των υποψηφιοτήτων, αποσπώντας το Platinum Βραβείο ήταν οι: ΧΗΤΟΣ και ΒΙΟΛΟΓΟΣ.

Η βραδιά όπως πάντα κορυφώθηκε με την απονομή των μεγάλων βραβείων της χρονιάς, των Grand Awards, όπου η ΧΗΤΟΣ αναδείχθηκε Healthy Food Company of the Year, η ΔΩΔΩΝΗ αναδείχθηκε Healthy Food Brand of the Year και η ΒΙΟΥΓΕΙΑ αναδείχθηκε Bio Brand of the Year.

Η βραδιά των βραβείων ξεκίνησε με τον χαιρετισμό της Άννας Μαρίας Παπίρη, Wellness Editor – Author, Co-Founder Wellness Project, BOUSSIAS, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε: «Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι αυτά τα βραβεία έχουν παράλληλες διαδρομές και αναπτύχθηκαν μέσα από συγκεκριμένες ανάγκες οι οποίες έγιναν ακόμη πιο έντονες μετά την πανδημία, όπως η αυξημένη ευαισθητοποίηση των καταναλωτών για ηθική κατανάλωση, η προστασία του περιβάλλοντος, η καλύτερη υγεία με πιο υγιεινά καλύτερης ποιότητας τρόφιμα. Ταυτόχρονα η στροφή των καταναλωτών προς τα εναλλακτικά τρόφιμα όπως τα παραδοσιακά, τα τοπικά, τα βιολογικά και σε όσα έχουν υποστεί λιγότερη επεξεργασία ενδυναμώνει την ανάγκη μας να εντάξουμε στην καθημερινότητα μας πιο φυσικά και υγιεινά προϊόντα. Ο κλάδος των βιολογικών προϊόντων είναι από τους πλέον υποσχόμενους στην παγκόσμια αγορά. Οι πωλήσεις στο κανάλι της λιανικής των βιολογικών προϊόντων στην Ευρώπη ανήλθαν συνολικά σε 52 δισ. ευρώ και 44,8 δισ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αξίζει να σημειώσουμε ότι στόχος της ΕΕ είναι το 2030 το 25% των εκτάσεων που καλλιεργούνται να είναι βιολογικές. Στην Ελλάδα τα εγχώρια βιολογικά προϊόντα έχουν υψηλή ποιότητα και έχουν κερδίσει την προτίμηση εκατομμυρίων καταναλωτών σε κάθε μεριά του πλανήτη».

Στην συνέχεια, η Ανδριάνα Καλιώρα, Πρόεδρος της Κριτικής επιτροπής των Healthy Food & Bio Awards 23, Αναπλ. Καθηγήτρια Διατροφής του Ανθρώπου και Τροφίμων, Τμήμα Επ. Διαιτολογίας-Διατροφής, Σχολή Επ. Υγείας και Αγωγής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, άφησε το δικό της ξεχωριστό στίγμα στην βραδιά με το μήνυμά της αναφέροντας: «Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν αξιόλογα προϊόντα. Ανεξάρτητα από τις ειδικές κατηγορίες, οι εταιρείες αυτές έχουν κάτι ουσιαστικά κοινό -φαίνεται να αγαπούν τη δουλειά και να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για το οικοσύστημα των καταναλωτών. Τους ευχαριστούμε θερμά για τις έντονες προσπάθειες και τους ευχόμαστε μεγάλη ανάπτυξη. Οι νικητές επιλέχθηκαν μετά από την αυστηρή κρίση των μελών της επιτροπής των βραβείων οι οποίοι βασίστηκαν σε μια σειρά κριτηρίων συνολικής αξιολόγησης. Θα ήθελα να τονίσω τη σκληρή και ειλικρινή δουλειά των κριτών μας που βοήθησαν να γίνει η δύσκολη επιλογή ανάμεσα στους «καλύτερους από τους καλύτερους».

Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Γεώργιου Μπόσκου, Επίτιμου Προέδρου της Κριτικής Επιτροπής, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε: «Τα υγιεινά τρόφιμα πρέπει να είναι και νόστιμα και θρεπτικά, με πρακτική συσκευασία, με προσιτές τιμές και εύκολα στο μαγείρεμα. Τα τρόφιμα δεν είναι φάρμακα για να έχουν άμεσα οφέλη στην υγεία. Ένα δε φτάνει, ούτε δύο, ούτε τρία. Πρέπει να καταναλώνονται σε τακτική βάση, με ισορροπία και μέτρο, για πολλούς μήνες ώστε να φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αρκεί να ξέρουμε που να τα βρούμε, πότε και πως να τα καταναλώσουμε, αλλά κυρίως πόσο συχνά να τα καταναλώνουμε. Και φυσικά πρέπει να διαβάζουμε τις διατροφικές πληροφορίες στις συσκευασίες και να συγκρίνουμε. Να μην ξεγελιόμαστε από πομπώδη σύμβολα και δηλώσεις. Εύχομαι λοιπόν σε αυτούς που θα βραβευτούν σήμερα να χρησιμοποιήσουν το βραβείο που θα λάβουν σήμερα συνετά, αναδεικνύοντας την πραγματική αξία των προϊόντων τους».

Επίσης, χαιρετισμό στη βραδιά της τελετής απονομής απεύθυνε ο Ιωάννης Σμαρνάκης, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Τεχνολόγων Επιστημόνων Τροφίμων (Π.Ε.Τ.Ε.Τ.), o οποίος μεταξύ άλλων επισήμανε: «Οι συστάσεις του ΠΟΥ, για μείωση περιεκτικότητας σε αλάτι, κορεσμένα λίπη, πρόσθετα σάκχαρα και ενεργειακή αξία, καθώς και της βελτίωσης της διαθεσιμότητας μικρών μερίδων, αποτελεί σημαντικό πεδίο αλλαγών στην διατροφή που βιώνουμε ήδη στις καθημερινές επιλογές. Προκειμένου να βελτιωθεί η υγεία των ανθρώπων, η υγιεινή πρέπει να αποτελέσει την αυτονόητη επιλογή όχι μόνο στην διατροφή αλλά και στον τρόπο ζωής. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, απαιτείται μια συνολική προσέγγιση όπως: φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον που να στηρίζει και να ενθαρρύνει ορθές πρακτικές κατανάλωσης τροφίμων και άσκησης, αντικειμενικές διατροφικές πληροφορίες και εκπαίδευση με γνώμονα τη δημόσια υγεία».

Στην συνέχεια, η Δρ. Ντορίνα Σιαλβέρα, Κλινικός Διαιτολόγος, Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο κ. Κηφισιάς "Οι Άγιοι Ανάργυροι", Πρόεδρος Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων Διατροφολόγων, απεύθυνε χαιρετισμό στην βραδιά, με το μήνυμά της αναφέροντας: «Ο διαιτολόγος διατροφολόγος δύναται να αξιολογεί την καταλληλόλητα των τροφίμων σε επίπεδο ασφάλειας και θρεπτικής αξίας. Κυρίως όμως κατανοεί την επίδραση των τροφίμων, των συστατικών τους και των διατροφικών συμπεριφορών στην υγεία του ανθρώπου και αντίστοιχα δύναται να εκπαιδεύει τον καταναλωτή. Ένας θεσμός όπως τα Healthy Food Awards και Bio Food Awards, θεωρείται πραγματικά αναγκαίος προκειμένου να επικροτηθεί η καινοτομία αλλά και να αναδειχθεί η αξία των καινοτόμων τροφίμων, ειδικά και των βιολογικών και εντέλει να παρουσιαστούν στο ευρύ κοινό οι ποιοτικές επιλογές για τους καταναλωτές. Η συνεχόμενη αξιολόγηση, τόσο των υγιεινών τροφίμων όσο και των καινοτόμων, φυσικών και βιολογικών, μόνο θετικές δράσεις μπορεί να επιφέρει στη βιομηχανία και στους καταναλωτές».
Επίσης, χαιρετισμό στη βραδιά της τελετής απονομής απεύθυνε ο Παναγιώτης Λεμπέσης, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Γεν. Γραμματέας της Ένωσης Διατροφολόγων Διαιτολόγων Ελλάδος, ΕΔΔΕ, o οποίος μεταξύ άλλων επισήμανε: «Τα Healthy Food και Bio Awards, έχουν γίνει θεσμός και δικαιολογημένα. Είναι σημαντικό ο καταναλωτής να έχει σύμμαχο στην υγεία του τις εταιρείες, και θα ήθελα να ευχαριστήσω τόσο τις εταιρείες όσο και τους εργαζόμενους τους, για τη συνεχή προσπάθεια προς καινοτόμα, και υγιεινά προϊόντα. Ελπίζω ο συγκεκριμένος θεσμός να γίνει κίνητρο για ακόμα μεγαλύτερες προσπάθειες διάκρισης για την επόμενη χρονιά του διαγωνισμού».

Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Ηλία Μάνδρου, Αντιπρόεδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε: «Μεταφέροντας και το μήνυμα του Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, θέλω να εκφράσω τα συγχαρητήρια μου τόσο στους διοργανωτές, όσο και σε όσους βραβεύονται απόψε. Θα είναι εκτός πραγματικότητας όποιος δεν βλέπει τη ραγδαία άνοδο της συγκεκριμένης αγοράς. Ο σύγχρονος άνθρωπος προσπαθεί όλο και περισσότερο να τρέφεται καλύτερα, να ζει πιο ποιοτικά. Με δυο λόγια επιζητεί την ευζωία. Γι' αυτό ακριβώς και επιδιώκει υγιεινή διατροφή, αναζητεί πολλές φορές βιολογικά τρόφιμα, έχει αλλάξει συνήθειες του παρελθόντος. Δεν θα ήμουν υπερβολικός αν μιλούσα για μια πραγματική επανάσταση τα τελευταία χρόνια. Και μια ραγδαία αλλαγή. Όταν σήμερα εκτιμάται ότι σε παγκόσμιο επίπεδο ένα ποσοστό της τάξης του 18% με 20% αφορά αγορές τέτοιων διατροφικών προϊόντων, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι μιλάμε για μια τελείως άλλη εικόνα».

Επίσης, στην τελετή απονομής παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, Σέρκος Χαρουτουνιάν και ο Καθηγητής Κυτταρικής και Μοριακής Βιολογίας του Ανθρώπου, Γιώργος Δεδούσης.

Τέλος, το μη διαγωνιστικό μέρος της βραδιάς ολοκληρώθηκε με την απονομή των τιμητικών βραβείων για τα Healthy Food & Bio Awards 2023, όπου ο Παύλος Ραβάνης, Πρόεδρος Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας και ο Ιωάννης Μάνος, Γενικός Γραμματέας Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, παρέλαβαν τιμητικό εκ μέρους του ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΑΣ για την «Πρωτοβουλία για ένα Aποτελεσματικό Σύστημα Διατροφικής Εκπαίδευσης» και ο Άγις Πιστιόλας, Προέδρος του ΔΣ της Πρωτοβουλίας ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ, παρέλαβε τιμητικό για την «Πρωτοβουλία τους στην Προώθηση των Τοπικών Προϊόντων».

Χορηγοί επικοινωνίας των Healthy Food & Bio Awards 2023 ήταν οι: mednutrition.gr και fmh.gr.

Official Publications: Food Reporter & σελφ σέρβις

Στο site www.healthyfoodawards.gr μπορείτε να δείτε τον πίνακα των νικητών, καθώς επίσης και φωτογραφίες της βραδιάς.