Νέα - Ειδήσεις

Ειρήνη Πετειναράκη: Όταν βλέπω τον πελάτη μου ικανοποιημένο και χαρούμενο, αισθάνομαι και εγώ το ίδιο

07 Ιουνίου 2022
6429 Προβολές
3 λεπτά να διαβαστεί
eirini peteinaraki sinenteuksi

Photo source: www.Canva.com

Η Διαιτολόγος Διατροφολόγος Ειρήνη Πετειναράκη, επιστημονική συντάκτρια της κοινότητας του medNutrition, μας παραχώρησε συνέντευξη για το πως βλέπει το αντικείμενο που έχει σπουδάσει, στο πως το εφαρμόζει η ίδια και πως εκπαιδεύει όσους παρακολουθεί στο διαιτολογικό της γραφείο στις Μοίρες Ηρακλείου Κρήτης.

Τι σας ώθησε να επιλέξετε το συγκεκριμένο επάγγελμα;

Η Διατροφή είναι ένας υπέροχος και γοητευτικός κόσμος. Από την εφηβεία μου και μετά άρχισα να τρέφομαι πιο υγιεινά, να γυμνάζομαι και από αυτά προέκυψε και το επιστημονικό μου ενδιαφέρον για το επάγγελμα αυτό.

Τι διατροφικές αλλαγές θα προτείνατε σε κάποιον πελάτη που πάσχει από κάποιο αυτοάνοσο νόσημα;

Επειδή το κάθε αυτοάνοσο εκδηλώνεται με διαφορετικό τρόπο ( κάποια με φλεγμονές στο έντερο, πόνους στην κοιλιακή χώρα, πρηξίματα κ.α), συζητάμε με τον πελάτη τα συμπτώματα και με βάση αυτά φτιάχνουμε την διατροφή. Το κοινό που υπάρχει σε όλα τα αυτοάνοσα είναι η δυσανεξία στη γλουτένη και κάποιες φορές η δυσανεξία στη λακτόζη, οπότε ξεκινάμε αφαιρώντας την γλουτένη για αρχή.

peteinaraki grafeio

Έχετε διαφωνήσει ποτέ με γιατρό σε θέματα διατροφής;

Δυστυχώς ναι! Υπάρχουν ακόμα γιατροί, οι οποίοι δεν πιστεύουν ότι η σωστή διατροφή μπορεί να μειώσει εώς και να εξαλείψει ένα πρόβλημα υγείας ( ανάλογα το πρόβλημα και σε τι στάδιο είναι) και αυτό που κάνουν είναι να αποκλείουν από την διατροφή του ασθενή ομάδες τροφίμων, όπου ο ασθενής τις έχει ανάγκη, απλά σε συγκεκριμένη ποσότητα. Έτσι ο ασθενής απογοητεύεται, αποκόβεται από το κοινωνικό σύνολο και κλείνεται στο σπίτι του. Είχα ασθενή, με σακχαρώδη διαβήτη συγκεκριμένα, όπου ο γιατρός του είχε απαγορεύσει σχεδόν τα πάντα και ήταν τόσο απογοητευμένος. Ήρθε στο γραφείο, συζητήσαμε και βγάλαμε ένα πρόγραμμα διατροφής ανάλογα με τις ανάγκες του και όταν είδε ότι το σάκχαρο του είχε βελτιωθεί, τρώγοντας, αισθανόταν τόσο χαρούμενος, όπως και εγώ, γιατί όταν βλέπω τον πελάτη μου ικανοποιημένο και χαρούμενο, αισθάνομαι και εγώ το ίδιο.

Περιγράψτε πως αντιμετωπίζετε έναν φοβισμένο πελάτη;

Στην περιοχή μου, λόγο του τρόπου ζωής των ανθρώπων, υπάρχει ο φόβος να ξεκινήσει κάποιος μία διατροφή, γιατί το έχουν συνδυάσει με την στέρηση του φαγητού ή πιστεύουν ότι δεν μπορούν να τηρήσουν ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα λόγω δουλειάς. Έτσι όταν έρθει ένας πελάτης και τον δω φοβισμένο ή προβληματισμένο ή ακόμα και προκατειλημμένο, συζητάμε για το λόγο που ήρθε ( αν είναι θέμα υγείας ή αισθητικό) και ξεκινάω με τα θετικά που θα έχει το άτομο αυτό αν αλλάξει διατροφικές συνήθειες. Έπειτα θέτουμε μαζί εφικτούς στόχους, ώστε να μπορεί να τους φτάσει εύκολα και τον ενθαρρύνω για να συνεχίσει μέχρι το τελικό αποτέλεσμα. Φυσικά, αυτό που τονίζω σε όλους τους πελάτες είναι ότι, δεν είναι μόνοι τους σε όλο αυτό, είμαι δίπλα τους, να τους στηρίζω και να τους λύνω ό,τι απορίες έχουν.

Μπορούμε να συνδυάσουμε έναν υγιεινό τρόπο διατροφής με τις απαιτήσεις της καθημερινότητας;

Ναι, πιστεύω ότι όλοι μπορούν να συνδυάσουν την καθημερινότητά τους με την σωστή διατροφή. Το μόνο που πρέπει να κάνουν είναι, να είναι οργανωτικοί. Αν ξεκινούν για την δουλειά πολύ νωρίς το πρωί, μπορούν από την προηγούμενη μέρα να φτιάξουν τα γεύματά τους, ώστε το πρωί να τα πάρουν και να φύγουν. Αν δεν υπάρχει χρόνος το μεσημέρι για το κυρίως γεύμα, προτείνω να καταναλώσουν ένα ελαφρύ γεύμα όπως μία σαλάτα ή ένα γιαούρτι με δημητριακά και το κυρίως γεύμα το κάνει το απόγευμα ή το βράδυ. Αν υπάρχει θέληση, όλα είναι εφικτά με ένα σωστό πρόγραμμα.

Το άγχος μπορεί να επηρεάσει την προσπάθεια απώλειας βάρους;

Αρκετά θα έλεγα. Με το άγχος εκκρίνουμε μεγαλύτερες ποσότητες κορτιζόλης, με αποτέλεσμα να διαταράσσεται ο θυρεοειδής και το σάκχαρο του αίματος, με αποτέλεσμα να δημιουργείται λίπος το οποίο αποθηκεύεται στο σώμα μας, ειδικά στην περιοχή της κοιλιάς. Οπότε αν κάποιος ακολουθεί ένα πρόγραμμα διατροφής, αθλείται και δεν χάνει βάρος, θα πρέπει να διαχειριστεί το άγχος του και αν όχι να το αποβάλλει τελείως, τουλάχιστον να το μειώσει.

peteinaraki diaitologos

Πως διαχειρίζεστε η ίδια τις λιγούρες;

Προσπαθώ όσο μπορώ να τηρώ τα 3ωρα μου και να ενυδατώνομαι αρκετά, και έτσι (ευτυχώς) δεν έχω συχνά λιγούρες. Υπάρχουν όμως και κάποιες μέρες που έχω λιγούρες. Αυτό που κάνω είναι να καταναλώσω λαχανικά όπως ένα καρότο, λίγο λάχανο ή 1-2 ρυζογκοφρέτες και αν θέλω κάτι γλυκό θα προτιμήσω λίγη μαύρη σοκολάτα χωρίς λακτόζη ή κάποιο φρούτο φρέσκο ή αποξηραμένο.

Ποιες τροφές αποφεύγετε στην διατροφή σας;

Δυστυχώς για λόγους υγείας που αντιμετωπίζω αποφεύγω αρκετές τροφές όπως οτιδήποτε περιέχει γλουτένη, λακτόζη, κόκκινο κρέας και κάποια συγκεκριμένα λαχανικά και όσπρια. Ευτυχώς πλέον στα σούπερ μάρκετ υπάρχουν τόσες επιλογές, που δεν είναι τόσο δύσκολο, όσο ακούγεται. Επίσης αποφεύγω τα τηγανιτά και τα κοκκινιστά. 

Η οικογένειά σας συμβαδίζει με τις διατροφικές συνήθειες σας;

Στα περισσότερα θα έλεγα ότι συμβαδίζουν. Και ο άντρας μου πρόσεχε και προσέχει την διατροφή του, οπότε όλο αυτό το μεταφέρουμε και στις κόρες μας, αλλά όχι σε υπερβολικό βαθμό. Δεν τους βάζω στην διαδικασία να ακολουθούν το ίδιο πρόγραμμα με εμένα, δηλαδή να αποφεύγουν την γλουτένη και την λακτόζη ή το κρέας από την στιγμή που δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας. Τρώνε τα πάντα στις ποσότητες που πρέπει.

Όταν πάτε διακοπές τι είναι αυτό που προσέχετε;

Προσπαθώ να κρατάω τα 3ώρα, όπου για μένα είναι πολύ σημαντικό αυτό. Έχω πάντα μαζί μου μπάρες πρωτεΐνης, το νερό μου για ενυδάτωση, θα προτιμήσω ένα δροσερό φρέσκο φρούτο όταν ζεσταθώ, αντί για παγωτό ( το πρόβλημα με τη λακτόζη) και περπατάω όσο μπορώ. Το βράδυ που θα βγούμε προτιμάω ένα ποτήρι κρασί, αλλά κάποιες φορές δεν μπορώ να αντισταθώ σε 1 Mojito. Προσπαθώ να είμαι πιο χαλαρή στις διακοπές μου, αλλά πάντα με μέτρο.