Νέα - Ειδήσεις

Ειρήνη Κύρα: Θα ήμουν πολύ χαρούμενη να έχω καταφέρει να βάλω ένα λιθαράκι ώστε ο καθένας να τα βρει με το φαγητό και την εικόνα σώματός του!

26 Μαΐου 2022
4866 Προβολές
4 λεπτά να διαβαστεί
eirini kyra sinenteuksi

Photo source: www.Canva.com

Η Διαιτολόγος Διατροφολόγος Ειρήνη Κύρα, επιστημονική συντάκτρια της κοινότητας του medNutrition, μας παραχώρησε συνέντευξη για το πως βλέπει το αντικείμενο που έχει σπουδάσει, στο πως το εφαρμόζει η ίδια και πως εκπαιδεύει όσους παρακολουθεί στο online διαιτολογικό της γραφείο. 

Πώς αποφάσισες να γίνεις διαιτολόγος;

Θα έλεγα ότι ήταν ξεκάθαρα ένας συνδυασμός των ενδιαφερόντων, κλίσεων και δυνατοτήτων μου: ήμουν πολύ καλή στα μαθήματα θετική κατεύθυνσης, ενθουσιαζόμουν, και ακόμα ενθουσιάζομαι, με το πόσο περίτεχνα είναι φτιαγμένο να λειτουργεί το σώμα μας και με ενδιέφερε αυτό να το «απογειώσω»! Τι καλύτερο λοιπόν, από τη θρέψη του σώματος για να αποδίδει τα μέγιστα και να ζει με ευεξία; Ήταν η πρώτη επιλογή στο μηχανογραφικό μου και δεν θα μπορούσα να έχω κάνει καλύτερη!

Διαιτολόγιο ή διατροφική συμπεριφορά. Τι υποστηρίζεις;

Ένα διαιτολόγιο μπορεί να σε οργανώσει, να σου δώσει ιδέες για ισορροπημένα γεύματα. Δεν μπορεί ωστόσο, να σου λύσει π.χ. το συναισθηματικό φαγητό. Αυτό το κάνει η συμβουλευτική για τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς. Είναι πλέον πολλαπλά επιβεβαιωμένο ότι το ένα δεν λειτουργεί χωρίς το άλλο. Γι’ αυτό και στις υπηρεσίες μου έχω τόσο την διαιτολογική παρακολούθηση με διαιτολόγιο και παράλληλη συμβουλευτική, αλλά και την διατροφική συμβουλευτική ξεχωριστά.

Το σημαντικότερο με τη συμβουλευτική που ούτως ή άλλως λοιπόν συμπεριλαμβάνω στις συνεδρίες μου, είναι ότι ενισχύει την αυτονομία σου να επιλέγεις την τροφή που εσύ θες για να συναντήσεις τους στόχους ευεξίας που εσύ έχεις βάλει. Αυτό είναι κάτι που οι περισσότεροι πελάτες μου εκτιμούν ιδιαίτερα.

Πόσο κάνεις πράξη αυτά που συμβουλεύεις τους πελάτες σου;

Η αλήθεια είναι ότι τα βασικά από αυτά μου βγαίνουν αβίαστα. Μιλάω για μέτρο, ισορροπία και ποικιλία στην επιλογή γευμάτων από όλες τις ομάδες τροφίμων, το σπιτικό φαγητό, τη συχνότητα γευμάτων, τη μετρημένη χρήση αλατιού… Αλλά είναι επειδή ήταν πάντα στην διατροφική κουλτούρα της οικογένειάς μου έτσι, τρόπος ζωής δηλαδή. Κατά τα άλλα, σίγουρα αντιμετωπίζω και εγώ τις ίδιες προκλήσεις πιθανόν και με εσένα που δεν είσαι διαιτολόγος… το πιο κοινό παράδειγμα είναι π.χ. ότι τα γλυκά είναι και για μένα ένας πειρασμός ή ότι η βαρεμάρα με κάνει να ανοίγω το ψυγείο!

Ποια είναι η πιο βασική διατροφική ατασθαλία σου;

Είμαι τσακωμένη με το νερό! Δεν πίνω ούτε άλλα ροφήματα (γάλα, τσάι, καφέ) σε υπολογίσιμη ποσότητα μες στην ημέρα μου. Είναι ότι δεν μου λείπει και με το ζόρι φυσικά, δεν μπορώ να πιω! Αλλά, η κατάσταση ενυδάτωσής μου είναι καλή… προφανώς τα υγρά που περιέχουν τα φαγητά που τρώω είναι αρκετά (γιατί τρώω και πολύ). Πώς να μην πιστεύω στο σοφό μας σώμα;

Έχουν επηρεάσει οι λιγούρες σου το βάρος σου;

Χρειάζονται πολλές λιγούρες για να επηρεαστεί το βάρος! Σίγουρα έχουν υπάρξει αυξήσεις στο βάρος μου αλλά δεν μπορώ να πω ότι έφταιγαν μόνο οι λιγούρες μου… Αν πάντως, παραφάω κάτι (π.χ. λόγω λιγούρας) συχνά έχω μια αίσθηση πρηξίματος, φουσκώματος που δεν μου αρέσει καθόλου. Το ότι αφουγκράζομαι αυτή την αίσθηση από το σώμα μου και δεν την παραβλέπω, με έχει βοηθήσει πολύ να κρατήσω το μέτρο ώστε και να απολαύσω αυτό που θέλω αλλά και να μην ενοχλούμαι.

Πώς είναι να είσαι μια διαιτολόγος - μαμά;

Είναι σαν να λες, επιστημονική λογική ή ένστικτο! Αυτή είναι η πρώτη σημαντική πρόκληση, ως αυστηρή επιστήμονας …μέχρι τότε, που αντιμετώπισα - όταν κλήθηκα να απαντήσω αν έπρεπε να αλλάξω τη διατροφή μου (ή όχι) ως θηλάζουσα μαμά λόγω έντονων κολικών του μωρού. Πολύτιμο μάθημα και πιστεύω κρατάω καλές ισορροπίες.

Πολλοί μου λένε «Η διατροφή του παιδιού σου πρέπει να είναι τέλεια». Το «τέλεια» για μένα είναι να εμπνεύσω το παιδί προς μια υγιή σχέση με το φαγητό και το σώμα του. Γι’ αυτό και προσπαθώ να

  • γίνομαι εγώ το παράδειγμα,
  • τρώω μαζί της,
  • ψωνίζω και να μαγειρεύω με εκείνη
  • αποφεύγω να της απαγορεύω αλλά και να την επιβραβεύω με φαγητό ή για το φαγητό,
  • την αφήνω να επιλέξει και να συμφωνούμε μαζί τα όρια,
  • ζυγιζόμαστε σπάνια και τότε να της μιλάω για το πόσο έχει μεγαλώσει,
  • μην συνδέω την εικόνα σώματος με το φαγητό…

Αυτά είναι πιο σημαντικά για μένα από το αν έφαγε Junk food (που έχει φάει), αν έφαγε γλυκό πριν τα δύο (φυσικά!), αν της σερβίρω τα πιο εξεζητημένα pancakes με φατσούλες επάνω (#not) κ.α.

Δεν είναι εύκολο, ο καθένας μας κουβαλάει βιώματα και κοινωνικές πεποιθήσεις που συχνά αντιδρούμε αυθόρμητα σε αντίθετη κατεύθυνση.

Είναι όμως να τα προσπαθεί κανείς όλα αυτά στο βαθμό που είναι εφικτό και να ενημερωνόμαστε… σιγά σιγά γινόμαστε και εμείς γονείς, δεν γεννηθήκαμε με γνώσεις!

Υπάρχει ιδανικό βάρος;

Για μένα ιδανικό είναι το βάρος στο οποίο νιώθεις καλά, είσαι υγιής και μπορείς να το διατηρήσεις αβίαστα. Το πρόβλημα στο να το προσδιορίσεις είναι όταν τα φίλτρα του μυαλού παρερμηνεύουν αυτό το «νιώθω καλά»… Είναι μεγάλη συζήτηση, αλλά θα αφήσω αυτό εδώ ως τροφή για σκέψη:

Κλείσε τα μάτια σου και σκέψου: πότε ήταν η τελευταία φορά που θυμάσαι τον εαυτό σου στο ιδανικό βάρος για σένα; Αν βρισκόσουν στο ίδιο περιβάλλον/συνθήκες σήμερα, με το παρόν βάρος, πώς θα ένιωθες;

Πιστεύεις η οnline διαιτολογική παρακολούθηση είναι εξίσου αποτελεσματική με την δια ζώσης;

Ως κάτοικος εξωτερικού πλέον, επέλεξα να ανοίξω το online διαιτολογικό μου γραφείο μετά από αρκετή σκέψη και διερεύνηση. Είδα λοιπόν, ότι ένα τέτοιο μοντέλο έχει δοκιμαστεί με επιτυχία σε άλλες χώρες του εξωτερικού και διαδίδεται ταχύτατα. Πιστεύω λοιπόν, ναι, ότι μπορεί να είναι το ίδιο αποτελεσματικές οι διαιτολογικές συνεδρίες online. Προσοχή ωστόσο, αναφέρομαι στην ολοκληρωμένη συνεδρία με προσωπική βίντεο-επικοινωνία με τον διαιτολόγο κάθε φορά, γιατί συμβουλευτική χωρίς προσωπική επαφή, δε γίνεται.

Πόσο δύσκολο είναι να κρατήσεις ελληνικές διατροφικές συνήθειες στο εξωτερικό;

Αρχικά, είναι δύσκολο να μην παρατηρήσεις αλλαγές στη διατροφή σου μετακομίζοντας σε μια ξένη χώρα. Το πρόβλημα είναι ότι «όλα συνηγορούν» για να επιλέγεις πιο συχνά επεξεργασμένα φαγητά ή όπως μου λένε οι περισσότεροι πελάτες:

  1. Δεν βρίσκεις «το ίδιο γευστικά τρόφιμα», συνήθως φρούτα και λαχανικά
  2. «Δεν έχουν καν χασάπη τα σουπερ μάρκετ τους, μα που ζουν;;»
  3. «Ήταν πολύ φτηνότερο να πάρω μακαρονοσαλάτα απ’ ότι πράσινη σαλάτα με κοτόπουλο»
  4. Αλλάζει και η μαγειρική ρουτίνα ή το ωράριο γευμάτων, μαζί με τις συνθήκες εργασίας πιθανόν
  5. Σου λείπουν οι άνθρωποί σου («όπως και να το φτιάξω σαν της μαμάς μου, δε γίνεται») και όλη η κοινωνικοποίηση που έχουμε στην Ελλάδα γύρω από το φαγητό

Το μυστικό είναι να προσαρμοστείς στα νέα δεδομένα και να καταφέρεις να αναγνωρίσεις τους συμμάχους που σε διευκολύνουν να κρατήσεις τις ελληνικές συνήθειες π.χ. ίσως το ντοματίνι σου θυμίσει καλύτερα την ελληνική ντομάτα, ίσως στη δουλειά έχουν υποχρεωτικό διάλειμμα για μεσημεριανό φαγητό και σου παρέχουν φούρνο μικροκυμάτων για να ζεστάνεις το ταπεράκι σου.

Το καλό είναι ότι, η ελληνική κουζίνα έχει πολλά τρόφιμα αναγνωρίσιμα στο εξωτερικό (ελαιόλαδο, φέτα, ελιές) οπότε μπορείς να τα βρεις. Αλλά, τι σε σταματάει από το να παίρνεις και προμήθειες από Ελλάδα με κάθε ευκαιρία ;)

Ποιο είναι το «διαιτολογικό» όραμά σου ως επαγγελματίας;

Είτε για τους ανθρώπους που με εμπιστεύονται στις 1:1 συνεδρίες μας, είτε μέσα από τα σεμινάρια και group workshops για εργαζόμενους ή μη, με ενδιαφέρει:

  • η απ-ενοχοποίηση των τροφίμων και η απόλαυσή τους
  • το υγιές βάρος αλλά με αυτοφροντίδα
  • η κατάρρευση κοινωνικού στιγματισμού και εκφοβισμού βάσει της διατροφή ή του βάρους
  • η βιωσιμότητα της διατροφής
  • η επιστημονική εφαρμογή της διαιτολογίας-διατροφολογίας

Θα ήμουν πολύ χαρούμενη να έχω καταφέρει να βάλω ένα λιθαράκι ώστε ο καθένας να τα βρει με το φαγητό και την εικόνα σώματός του!

Εδώ μπορείς να με γνωρίσεις καλύτερα αν θέλεις!

Ειρήνη Κύρα
Ειρήνη Κύρα Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

H Eιρήνη Κύρα είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση (M.Sc. - MMedSci) στην παχυσαρκία και στη διαχείριση του βάρους. Τον περισσότερο επαγγελματικό της χρόνο καταλαμβάνουν οι διαιτολογικές της συνεδρίες στην περιοχή όπου μεγάλωσε, το Νέο Κόσμο, βοηθώντας εξατομικευμένα κάποιον να βελτιώσει τη διατροφή και το βάρος του.