Εκδηλώσεις

Ομιλία του Διαιτολόγου Κων/νου Κούτσικα στην ακαδημία ποδοσφαίρου Shooters Academy

27 Φεβρουαρίου 2015
14664 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
konstantinos koutsikas Ομιλία του Διαιτολόγου Κων/νου Κούτσικα στην ακαδημία ποδοσφαίρου Shooters Academy

H συγκεκριμένη εκδήλωση είχε ένα ιδιαίτερο χαρακτήρα, γιατί απευθυνόταν σε μικρούς ποδοσφαιριστές. Tην εκδήλωση προλόγισε ο υπεύθυνος και προπονητής της Ακαδημίας, Παναγιώτης Νίτσης.

Η ομιλία μου περιλάμβανε τις παρακάτω θεματικές ενότητες

  • Θρεπτικά συστατικά
  • Μεσογειακή Διατροφή
  • Πρωινό
  • Συμβουλές σωστής διατροφής
  • Ισοζύγιο ενέργειας-Παχυσαρκία
  • Διατροφικές Ετικέτες

Στο τέλος της ομιλίας, οι μαθητές έθεσαν αρκετά ενδιαφέρουσες ερωτήσεις, όπως το πώς μπορούν να υπολογίσουν το ιδανικό τους βάρος ή «τι πρέπει να διαβάζουν σε ένα συσκευασμένο προϊόν». Ταυτόχρονα, μοιράστηκε έντυπο με το Τεστ του Δείκτης μεσογειακής διατροφής, όπου δόθηκε η ευκαιρία οι μαθητές να ελέγξουν πόσο αποκλίνουν από το μοντέλο της μεσογειακής διατροφής.

Αρκετές ερωτήσεις έκαναν και οι γονείς των μικρών ποδοσφαιριστών

Αναρωτήθηκαν κατά πόσο η διατροφή μπορεί να συντελέσει στη μάθηση. Τους τόνισα πως υπάρχουν ορισμένα θρεπτικά συστατικά που παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην πνευματική ανάπτυξη. Τα πιο σημαντικά είναι τα ω-3 λιπαρά οξέα ALA (α-λινολενικό οξύ), τα EPA (εικοσαπεντανοϊκό οξύ), DHA (δωκοσαεξανοϊκό οξύ) και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Άλλα θρεπτικά συστατικά, που παίζουν σπουδαίο ρόλο στην πνευματική ανάπτυξη είναι η βιταμίνη Ε, ο σίδηρος, το ιώδιο, ο ψευδάργυρος, η γλυκόζη, η λεκιθίνη (φωσφολιπίδιο) και ορισμένα αμινοξέα (π.χ. σερίνη). Επίσης, παρουσιάστηκαν έρευνες που αποδεικνύουν ότι η βιταμινική κατάσταση στα παιδιά συνδέεται με το IQ τους.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στην αξία του πρωινού

Ο ρόλος του πρωινού αποδεικνύεται ιδιαίτερα σημαντικός στην αύξηση της απόδοσης στο σχολείο, αφού φαίνεται πως με το πρωινό η συγκέντρωση και η εγρήγορση των παιδιών είναι μεγαλύτερη. Από την άλλη, τα παιδιά χωρίς πρωινό μοιάζουν πιο κουρασμένα και νωχελικά. Αυτό συμβαίνει διότι μη προσλαμβάνοντας πρωινό, τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μειώνονται, ενώ μειώνονται και οι συγκεντρώσεις των νευροδιαβιβαστών.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους ιθύνοντες για την δυνατότητα που μου έδωσαν να ενημερώσω για αυτά τα σημαντικά θέματα πού σχετίζονται με τις διατροφικές συνήθειες και την υγεία των μαθητών.

Κωνσταντίνος Κούτσικας
Κωνσταντίνος Κούτσικας Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Μ.Sc.

Ο Κων/νος Κούτσικας είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με μεταπτυχιακό δίπλωμα (Μ. Sc.) στην Κλινική Διατροφή και συγγραφέας του Ελληνικού Χορτοφαγικού βιβλίου «Κρέας; Όχι ευχαριστώ!». Παρέχει εξατομικευμένες διαιτολογικές υπηρεσίες στο γραφείο του, στη Θεσσαλονίκη.