640
Εκδηλώσεις

Ομιλία των Κωνσταντίνου Κούτσικα και Γιάννη Διονυσιώτη στο σεμινάριο της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Μεταβολισμού των Οστών

28 Μαΐου 2014
1 λεπτό να διαβαστεί

Στις 23 Μάιου 2014 συμμετείχα στο ιατρικό σεμινάριο "Διόρθωση παραμορφώσεων των άκρων με χρήση κυκλικών συστημάτων εξωτερικής οστεοσύνθεσης", που πραγματοποιήθηκε στην Πανεπιστημιακή Ορθοπαιδική Κλινική Γ.Ν.Θ. «Παπαγεωργίου» με διεθνή συμμετοχή.

Η ομιλία μου ήταν "Ο ρόλος της διατροφής κατά τη μετά το κάταγμα περίοδο", ενώ ο Dr Γιάννης Διονυσιώτης είχε την ομιλία "Παρεμβάσεις Φυσιατρικής στην πώρωση των καταγμάτων".

Σχετικά με την δική μου ομιλία, οφείλω να ομολογήσω ότι πρώτα φορά ασχολήθηκα με το συγκεκριμένο θέμα. Παρόλο που υπάρχουν πολλές συστάσεις διατροφής για πρόληψη σε διάφορες παθολογικές καταστάσεις, η βιβλιογραφία για τη διατροφή και την αντιμετώπιση των καταγμάτων είναι περιορισμένη. Αν και δυσκολεύτηκα να βρω βιβλιογραφία, εντυπωσιάστηκα για ακόμη μια φορά από τον ρόλο της διατροφής στην αντιμετώπιση μιας επιπλοκής, όπως το κάταγμα. Πραγματικά, ο ανθρώπινος οργανισμός είναι μια θαυμαστή μηχανή και η κατάλληλη διατροφή μπορεί να αποτελέσει το μέσο για να ενισχύσει την θεραπεία του οργανισμού.

Το εντυπωσιακό είναι πως οι διατροφικές συστάσεις αλλάζουν ελαφρώς ανάλογα με την φάση που βρίσκεται το κάταγμα. Οι φάσεις είναι τέσσερις: Φλεγμονή, διόρθωση, ανακατασκευή και συντήρηση.

Η συνολική εικόνα που είχα από τους συγκεκριμένους ορθοπεδικούς του νοσοκομείου είναι ότι δεν «πιστεύουν» πως η κλινική διατροφή μπορεί να αποτελέσει ένα ακόμη βέλος στην φαρέτρα του ειδικού για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παθολογικής κατάστασης που λέγεται οστεοπόρωση και κάταγμα.

Ελπίζω κάποια στιγμή ο ρόλος του διαιτολόγου να είναι πρακτικά περισσότερος ενεργός στην αντιμετώπιση τέτοιων παθολογικών καταστάσεων.

psesentation o rolos ths diatrofhs meta to katagma

  • Κωνσταντίνος Κούτσικας
    Κωνσταντίνος Κούτσικας Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Μ.Sc.

    Ο Κων/νος Κούτσικας είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με μεταπτυχιακό δίπλωμα (Μ. Sc.) στην Κλινική Διατροφή και συγγραφέας του Ελληνικού Χορτοφαγικού βιβλίου «Κρέας; Όχι ευχαριστώ!». Παρέχει εξατομικευμένες διαιτολογικές υπηρεσίες στο γραφείο του, στη Θεσσαλονίκη.

ΣΧΟΛΙΑ
Η medNutrition σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.