Εκδηλώσεις

Τα αποτελέσματα της καμπάνιας των μερίδων στο 4ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου

08 Μαρτίου 2015
1 λεπτό να διαβαστεί

Μετά το πέρας των εργασιών της καμπάνιας, τον Μάρτιο του 2010 στα πλαίσια του τέταρτου Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς, και πριν ακόμα δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία που συλλέχτηκαν από την έρευνα που «έτρεχε» ταυτόχρονα, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά, σε κοινό μη εξειδικευμένο, η έννοια των μερίδων. Μπορεί σήμερα, να έχει περάσει στη συνείδησή μας, αλλά 6 χρόνια πριν, η πληροφορία ήταν «νέα».

Στα πλαίσια λοιπόν της ημερίδας, που πραγματοποιήθηκε παρουσία πλήθους κόσμου μίλησα για το πόσο επηρεάζει το μέγεθος της μερίδας μας το σωματικό βάρος. Το «take home message»... το πόσο τρώμε είναι ο βασικότερος παράγοντας που καθορίζει εάν θα πάρουμε, θα χάσουμε ή θα κρατήσουμε τα κιλά μας. Για αυτό και το μέγεθος των μερίδων μας, που διαχρονικά έχει αλλάξει, ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για το γεγονός ότι ο πλανήτης μας, παχαίνει! Οι μεγαλύτερες και πιο συμφέρουσες οικονομικά συσκευασίες, οι μερίδες στα εστιατόρια που έχουν μεγαλώσει, τα πιάτα μας που έχουν γίνει xlarge, οι κρυφές θερμίδες στα ροφήματα, μας βομβαρδίζουν με θερμίδες, χωρίς μάλιστα να το πάρουμε είδηση. Οι μεγάλες μερίδες μας φαίνονται κανονικές και οι συνιστώμενες... μικρές!

Δεν θα ξεχάσω την αντίδραση των περισσοτέρων όταν ανέφερα το κλασσικό πλέον παράδειγμα του καφέ που σήμερα αντιστοιχεί πολλές φορές με ένα μεσημεριανό γεύμα ή πόσο πολύ γέλασαν με την αναφορά ότι και η αγελάδα χορτάρι τρώει και έχει πρόβλημα βάρους, για να καταλήξω ότι όλα είναι θέμα ποσοτήτων. Όλα αυτά είναι μια δυνατή απόδειξη ότι σήμερα τρώμε πολύ περισσότερο από αυτό που έτρωγαν οι παππούδες μας.

Φυσικά δεν θα μπορούσα να παραλείψω να παρουσιάσω τι σημαίνει μερίδα, αναφερομένη στην οπτική αντιστοίχιση των μερίδων με αντικείμενα από την καθημερινότητα, και πως θα μπορέσει ο καθένας, ακόμα και χωρίς ιδιαίτερη διατροφική εκπαίδευση, να διαχειριστεί πιο αποτελεσματικά τις ποσότητες του φαγητού στα γεύματά του.

4o festival elaioladou presentation

  • Ιωάννα Κατσαρόλη
    Ιωάννα Κατσαρόλη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

    Η Ιωάννα Κατσαρόλη είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με μεταπτυχιακή ειδίκευση στη Διατροφή Αθλητών και Αθλούμενων. Διατηρεί διαιτολογικό γραφείο στη Χαλκίδα, είναι επιστημονικός συνεργάτης του medNutrition και συγγραφέας του βιβλίου «Μερίδες: Το μέγεθος... μετράει».

ΣΧΟΛΙΑ
Η medNutrition σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.