Εκδηλώσεις

Γιατί παχαίνουμε από παιδιά;

29 Ιανουαρίου 2015
9624 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Γιατί παχαίνουμε από παιδιά;

Η 24η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας. Στο πλαίσιο αυτής της ημέρας, με κάλεσαν να μιλήσω, μέσω του Συλλόγου Διαιτολόγων Διατροφολόγων, σε λύκειο στον Νέο Κόσμο, σχετικά με την παχυσαρκία και συγκεκριμένα την παιδική παχυσαρκία. Ήταν μία ενέργεια που πραγματοποιήθηκε σε πολλά σχολεία στην Ελλάδα και μία καλή ευκαιρία για εμάς τους Διαιτολόγους να έλθουμε σε επαφή με μεγάλο αριθμό παιδιών και να γίνει μία κουβέντα πάνω στο φαινόμενο αυτό, μιας και η χώρα μας έχει τη θλιβερή πρωτιά στα υπέρβαρα παιδιά, τόσο τα αγόρια, όσο και τα κορίτσια.

Η συμμετοχή ήταν πολύ μεγάλη και ξεκίνησα την παρουσίασή μου με τα ποσοστά των υπέρβαρων και των παχύσαρκων στη χώρα μας, καθώς και τις επιπτώσεις που έχει η παχυσαρκία στην υγεία, οι οποίες πολλές φορές ξεκινούν από μικρή ηλικία. Πέρασα μετά στους παράγοντες που επηρεάζουν το σωματικό βάρος, ώστε να καταλάβουμε τελικά γιατί παχαίνουμε. Έκανα αναφορά στα γονίδια, στους παθολογικούς παράγοντες, τους ψυχολογικούς και εκτενής αναφορά έγινε στους περιβαλλοντικούς παράγοντες, δηλαδή τη διατροφή και την άσκηση.

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός παχύσαρκων και υπέρβαρων παιδιών;

Αγοράζουμε μεγαλύτερες ποσότητες, τρώμε μεγαλύτερες ποσότητες (2-3 φορές σε σχέση με πριν 20 χρόνια), καταναλώνουμε συχνά φαγητό εκτός σπιτιού, παραλείπουμε γεύματα, έχουμε μεγαλύτερη πρόσβαση σε επιλογές πολλών θερμίδων, περπατάμε λιγότερο, στα σχολεία το μάθημα της γυμναστικής περιορίζεται σε 1-2 ώρες την εβδομάδα, έχει αυξηθεί ο χρόνος τηλεθέασης και άλλα πολλά που αναλύονται στην παρουσίαση

Τέλος, τους έδωσα αρκετές συμβουλές ώστε να κάνουν καλές επιλογές τροφίμων, όπως να ακολουθούν όσο μπορούν τη μεσογειακή πυραμίδα διατροφής, να αξιοποιούν τα φρούτα ως σνακ, να συνοδεύουν το γεύμα τους με σαλάτα, να ασκούνται περισσότερο κ.ά. Το θετικό ήταν ότι τα παιδιά ενδιαφέρθηκαν πολύ για τις λύσεις που προτάθηκαν για τη διαχείριση του σωματικού βάρους και τέθηκαν ερωτήσεις, σχετικά με τα τρόφιμα που κυλικείου και το τι μπορούν να επιλέγουν στο σχολείο για να έχουν πιο υγιεινές λύσεις σνακ.

Δείτε το παρακάτω slideshow για την παχυσαρκία

pagkosmia hmera paxusarkias giati paxainoume parousiash

Εύα Τσάκου
Εύα Τσάκου Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Η Εύα Τσάκου είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με εξειδίκευση στις διατροφικές διαταραχές και την παχυσαρκία. Έχει εργαστεί στο τμήμα εταιρικής επικοινωνίας και marketing του medNutrition και παρέχει διαιτολογικές υπηρεσίες στο νεοσύστατο διαιτολογικό της γραφείο στη Νέα Σμύρνη.