Εκδηλώσεις

Στρες και άσθμα

24 Σεπτεμβρίου 2013
3906 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Στρες και άσθμα

Κατά τη διάρκεια της φοίτησής μου στο Π.Μ.Σ "Έλεγχος του Στρες και Προαγωγή της Υγείας," της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του μαθήματος "Στρες και Παθολογία" διεύρυνα τις γνώσεις μου στους τρόπους με τους οποίους το στρες επηρεάζει τη συνολική υγεία του ατόμου -τις περισσότερες φορές μάλιστα, παίρνει χρόνια να εκδηλωθεί νοσολογικά.

Παίρνοντας λοιπόν τα αρχικά ερεθίσματα από τη διάλεξη του υπεύθυνου του μαθήματος, λέκτορα Πνευμονολογίας, για τον ρόλο το στρες στην επίδραση του άσθματος, αποφάσισα να κάνω μια εκτενή βιβλιογραφική έρευνα- εργασία, τα αποτελέσματα της οποίας ανακοινώθηκαν σε φοιτητές και καθηγητές Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ήταν σημαντικό να καταδειχθεί η έμμεση σχέση στρες και άσθματος, καθώς περιορισμένες έρευνες έως τώρα έχουν αναδείξει αυτή τη συσχέτιση, με αποτέλεσμα πολλοί να θεωρούν την εκδήλωση συμπτωμάτων άσθματος αποτέλεσμα μιας ανοσοαπάντησης βιολογικά προσδιορισμένης μόνο.

Υπάρχει συσχέτιση μεταξύ στρες και άσθματος;

Ξεκίνησα την παρουσίαση κάνοντας αναφορά στους παράγοντες που επιδεινώνουν τα συμπτώματα του άσθματος και κατέδειξα την έμμεση συσχέτιση στρες και άσθματος. Για να γίνει πιο κατανοητή η συσχέτιση αυτή, έκανα μια πλήρη περιγραφή του παθολογικού μονοπατιού που οδηγεί στην εκδήλωση συμπτωματολογίας μεγάλης βαρύτητας.

Πότε επιδεινώνονται τα συμπτώματα;

Στη συνέχεια, έγινε απαρίθμηση και ανάλυση των ερευνητικών δεδομένων που βρέθηκαν βιβλιογραφικά και που επιβεβαιώνουν την επιδείνωση των συμπτωμάτων του άσθματος συνεπεία της έκθεσης σε στρεσογόνες συνθήκες ζωής και αναδείχθηκε η σύνδεση της τροποποίησης της φλεγμονής με τη νευροενδοκρινολογική λειτουργία και τη λειτουργία του αυτόνομου νευρικού συστήματος.

Τέλος, έγινε μια σύνοψη της επίδρασης του στρες στην ανοσοαπάντηση του οργανισμού. Το κοινό έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για την παρουσίαση των ερευνητικών δεδομένων και δέχτηκα ερωτήσεις από καθηγητές Ιατρικής, ώστε να διευκρινιστούν ζητήματα που αφορούν τη διέγερση της φλεγμονώδους αντίδρασης του οργανισμού λόγω της έκθεσης σε χρόνιο στρες, δίνοντάς μου με τις ερωτήσεις τους την ευκαιρία να εξηγήσω με πιο απλά λόγια την έμμεση σχέση στρες και άσθματος, να διευκρινίσω σημεία της παρουσίασης και να επιλύσω έτσι απορίες που είχαν δημιουργηθεί στο κοινό.

h epidrash tou stress sthn anaptuksh tou asthmatos

  • Ελίνα Τσιούλη
    Ελίνα Τσιούλη Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια M.Sc.

    Η Ελίνα Τσιούλη είναι Ψυχολόγος του ΕΚΠΑ με μεταπτυχιακή εξειδίκευση (M.Sc.) στον “Έλεγχο του Στρες και την Προαγωγή της Υγείας” στην Ιατρική Σχολή Αθηνών. Εργάζεται ιδιωτικά και παρέχει ψυχολογικές υπηρεσίες στο ιδιωτικό γραφείο στο Κολωνάκι.