Καρδιαγγειακά

Υπέρταση: Πως την επηρεάζει η διατροφή;

27 Φεβρουαρίου 2017
18495 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Υπέρταση: Πως την επηρεάζει η διατροφή;

Photo source: www.bigstockphoto.com

Με χαρά αποδέχτηκα την πρόσκληση από την εκπομπή υγείας του Mega με τον Μιχάλη Κεφαλογιάννη, 'my LIFE', για να συζητήσουμε ένα διαχρονικά επίκαιρο θέμα που απασχολεί ένα μεγάλο μέρος του Ελληνικού πληθυσμού: "Υπέρταση και όλα τα νεότερα που την αφορούν". Πιο συγκεκριμένα, απαντήθηκαν μια σειρά ερωτημάτων όπως:

  • πώς προκαλείται η αυξημένη αρτηριακή πίεση;
  • ευθύνεται μόνο η διατροφή ή και κάποιες καθημερινές μας συνήθειες;
  • ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές τις πίεσης και
  • πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την υπέρταση με τη κατάλληλη διατροφή;

Στη συζήτηση συμμετείχε ενεργά ο παθολόγος κ. Μαστοραντωνάκης, ο οποίος σχολίασε και αποσαφήνισε όλους τους μύθους που κυκλοφορούν για την υπέρταση με βάση τις τρέχουσες ιατρικές εξελίξεις.

Επηρεάζει η διατροφή την αύξηση της πίεσης;

Η συζήτηση ξεκίνησε με το βαθμό επηρεασμού της διατροφής στην αύξηση της πίεσης και δόθηκαν μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα τροφίμων που η κατανάλωσή τους ευθύνεται για την υπέρταση. Στην συνέχεια υπήρξε σχολιασμός για τα μη φαρμακευτικά μέσα που βοηθούν στη μείωση της υπέρτασης, π.χ. μείωση κατανάλωσης αλκοόλ, επαρκής πρόσληψη καλίου και ασβεστίου, και ο περιορισμός της πρόσληψης νατρίου.

Υπάρχουν μύθοι στα τρόφιμα που μειώνουν την πίεση;

Το επόμενο σημείο σχολιασμού αφορούσε στους μύθους που περιβάλλουν συγκεκριμένα τρόφιμα τα οποία μπορούν από μόνα τους να μειώσουν την υπέρταση. Υπό αυτή την οπτική, δόθηκε η έγκυρη επιστημονική εξήγηση που ισχύει σήμερα, διαλύοντας οποιεσδήποτε λανθασμένες ερμηνείες για τις πραγματικές επιπτώσεις συγκεκριμένων τροφίμων, δίνοντας έμφαση στο πορτοκάλι, το σκόρδο και το τσάι. Έπειτα, έγινε λόγος για τη σωστή διατροφική συμπεριφορά σε συνδυασμό με τη φαρμακευτική αγωγή που πρέπει να ακολουθεί ο υπερτασικός στο θεραπευτικό στάδιο.

Ποια η κατάλληλη δίαιτα στο θεραπευτικό στάδιο της υπέρτασης;

Τέλος, αναλύθηκε διεξοδικά η γνωστή δίαιτα DASH, η οποία εφαρμόζεται σε περιπτώσεις εγκατεστημένης υπέρτασης και δόθηκαν συγκεκριμένες κατευθύνσεις για όλες τις ομάδες τροφίμων που την αποτελούν.

Το βασικό συμπέρασμα που επισημάνθηκε στην εκπομπή ήταν ότι μια σωστή διατροφική συμπεριφορά σε συνδυασμό με κατάλληλο τρόπο ζωής και άσκησης μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά αλλά και θεραπευτικά στην εμφάνιση της υπέρτασης.

Δρ. Παναγιώτης Βαραγιάννης
Δρ. Παναγιώτης Βαραγιάννης M.Med.Sc. PhD, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Ο Παναγιώτης Α. Βαραγιάννης είναι Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, με μεταπτυχιακή εξειδίκευση M.Med.Sc στην Κλινική Διατροφή. Είναι επίσης  Διδάκτωρ του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών με ερευνητικό θέμα την Παιδική Παχυσαρκία. Συγγραφέας του βιβλίου "Πρακτικός Οδηγός για ένα σύγχρονο διαιτολογικό γραφείο" των εκδόσεων medNutrition. Διατηρεί Ιδιωτικό Διαιτολογικό γραφείο στο νησί της Σαλαμίνας.