Άλλες Παθήσεις

Γνωρίζεις ποια τρόφιμα δυναμώνουν τις αρθρώσεις σου;

της Διονυσίας Βουτσά
12 Δεκεμβρίου 2017
21450 Προβολές
3 λεπτά να διαβαστεί
ponos stis arthrwseis kai diatrofh

Photo source: www.bigstockphoto.com

Με τον όρο άρθρωση αναφερόμαστε στο μέρος του σκελετού, όπου έρχονται σε επαφή κι ενώνονται δύο ή περισσότερα οστά, τα οποία δεν είναι σταθερά μεταξύ τους στα υπόλοιπα σημεία τους, όπως η άρθρωση του γόνατος, του αγκώνα, οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι και οι ηβική σύμφυση. Οι αρθρώσεις μπορούν να τραυματιστούν ή να εμφανίσουν μη τραυματικές παθήσεις, τις λεγόμενες ρευματικές παθήσεις.

Τι είναι οι αυτοάνοσες ρευματικές παθήσεις;

Ορισμένες όμως ρευματικές παθήσεις, όπως π.χ. οι λεγόμενες αυτοάνοσες ρευματικές παθήσεις, δεν περιορίζονται μόνο στο μυοσκελετικό σύστημα, αλλά προσβάλλουν και διάφορα άλλα όργανα ή συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού. Στις αυτοάνοσες ρευματικές παθήσεις περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η ρευματοειδής αρθρίτιδα, διάφορες αγγειίτιδες, το σύνδρομο Sjögren κ.α. Στο γενικό πληθυσμό ενηλίκων της χώρας μας φαίνεται ότι η πιο συχνή από τις αυτοάνοσες ρευματικές παθήσεις είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα με επιπολασμό, στο επίπεδο του 6,7‰ των ενηλίκων και ακολουθεί το σύνδρομο Sjögren με επιπολασμό στο επίπεδο του 1,5‰.

Τι γνωρίζετε για την οστεοαρθρίτιδα;

Εκτός των αυτοάνοσων ρευματικών παθήσεων, μια άλλη χρόνια ρευματική πάθηση είναι η οστεοαρθρίτιδα. Εντοπίζεται σε περιφερικές αρθρώσεις, δηλ. σε αρθρώσεις των άνω και κάτω άκρων, αλλά και σε αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης. Όταν η οστεοαρθρίτιδα εντοπίζεται στη σπονδυλική στήλη είναι γνωστή και ως εκφυλιστική σπονδυλαρθροπάθεια.

Αρθρώσεις, ρευματικές παθήσεις και φλεγμονή

Κοινό χαρακτηριστικό των περισσότερων ρευματικών παθήσεων είναι η παρουσία φλεγμονής στις αρθρώσεις ή σε άλλη θέση του μυοσκελετικού συστήματος ή/και σε άλλα όργανα. Έτσι τα συμπτώματα των παθήσεων αυτών έχουν συχνά σχέση με τη φλεγμονή. Συμπτώματα όπως ο πόνος, το οίδημα (πρήξιμο), η ερυθρότητα και η θερμότητα στη θέση της φλεγμονής είναι συχνά στις ρευματικές παθήσεις.

Διατροφή και φλεγμονή των αρθρώσεων

Από τη σύντομη αυτή περιγραφή των παθήσεων των αρθρώσεων καταλαβαίνει κανείς πόσο σημαντική είναι τόσο η πρόληψη όσο και η έγκαιρη αντιμετώπιση τόσο των δυσάρεστων συμπτωμάτων όσο και των ίδιων των παθήσεων. Η διατροφή έχει άραγε κάποιο ρόλο στις παθήσεις των αρθρώσεων κι αν ναι ποια είναι τα διατροφικά συστατικά «κλειδιά» στις ρευματικές παθήσεις; Απαντήστε το quiz που ακολουθεί και ανακαλύψτε το!

error messagebox
00:00

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

www.elire.gr (Ελληνικό Ίδρυμα Ρευματολογίας)

Kim H., Rajaiah R., Qing-Li Wu, Satpute S., Tan M., Simon J., Berman B., Moudgil K., Green Tea Protects Rats against Autoimmune Arthritis by Modulating Disease-Related Immune Event, J. Nutr., 2008, 138(11): 2111-2116

Miggiano G.A . , Gagliardi L., Diet, nutrition and rheumatoid arthritis, La Clinica Terapeutica, 2005, 156(3):115-123

Διονυσία Βουτσά
Διονυσία Βουτσά Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος