Σούπες

Κρύα σούπα από σπαράγγια

Γιάννης Λουκάκος
1 λεπτό να διαβαστεί
Κρύα σούπα από σπαράγγια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια με το σκόρδο, μέχρι να μαλακώσουν.
  2. Προσθέτουμε τα σπαράγγια, τον ζωμό και το ξύσμα.
  3. Σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν τα σπαράγγια, προσέχοντας να μην τα παραβράσουμε ώστε να διατηρήσουν το έντονο χρώμα τους.
  4. Πολτοποιούμε τη σούπα, είτε σε μπλέντερ είτε με μπλέντερ χειρός μέσα στην κατσαρόλα.
  5. Σουρώνουμε σε λεπτή σήτα για να απομακρύνουμε τις ίνες των σπαραγγιών.
  6. Προσθέτουμε το αλάτι και το γάλα και ανακατεύουμε.
  7. Κρυώνουμε τη σούπα γρήγορα.
servings
Για 8 μερίδες
cook
ΥΛΙΚΑ

15 γρ. ελαιόλαδο
100 γρ. κρεμμύδια, κομμένα σε μικρά καρέ
10 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
1 κιλό σπαράγγια, κομμένα διαγώνια σε φέτες
750 γρ. ζωμό κότας
5 γρ. ξύσμα λεμόνι
120 γρ. γάλα χαμηλών λιπαρών
αλάτι

Για το σερβίρισμα

50 gr. κρέμα γάλακτος light, χτυπημένη σε σαντιγί
σπαράγγια, βρασμένα

Mια μερίδα περιέχει:
Θερμίδεςkcal
150
8%
Λιπαρά
6.5g
9%
Κορεσμένα λιπαρά
2.3g
11%
Σάκχαρα
0.4g
0%
Νάτριο
0.5g
21%
Φυτικές Ίνες
0.4g
2%
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ
Θάλεια Καρδάτου
Θάλεια Καρδάτου Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Παρότι ο όρος σούπα, συνειρμικά μας οδηγεί σε ένα χειμερινό πιάτο, υπάρχουν παραλλαγές που μπορούν να τη μετατρέψουν σε ένα ένα άκρως δροσιστικό και ταυτόχρονα θρεπτικό γεύμα.

Διατροφική αξία σούπας

Η συγκεκριμένη σούπα αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή, τόσο γευστικά όσο και από άποψη θρεπτικών συστατικών, αφού προσφέρει αρκετά σημαντικό ποσοστό της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης διαφόρων βιταμινών (βιταμίνη Α, C, D, B1, B2) λόγω των σπαραγγιών, διατηρώντας χαμηλά τα επίπεδα ενέργειας, χοληστερόλης και κορεσμένων λιπαρών οξέων που αποδίδει.

Σε περίπτωση που δεν προσθέσετε τη σαντιγί στη σούπα, μπορεί να επιτευχθεί ακόμα μεγαλύτερη μείωση στο θερμιδικό περιεχόμενο της συνταγής, καθώς και στο ποσοστό λιπαρών και χοληστερόλης του πιάτου.

Πιάτο πλούσιο σε νάτριο

Το μόνο «αρνητικό» στοιχείο του πιάτου είναι το ποσοστό νατρίου που περιέχει, αφού καλύπτει το 1/3 των ημερήσιων αναγκών μας. Καλό είναι λοιπόν να αποφεύγετε την επιπλέον προσθήκη αλατιού όσο αυτό είναι δυνατόν, μιας και τα υπόλοιπα συστατικά της σούπας «φορτώνουν» το πιάτο μας με νάτριο.

Αίσθημα του κορεσμού

Αυτή η κρύα σούπα αποτελεί εξαιρετική διατροφική επιλογή και μπορεί να αποτελέσει, είτε συνοδευτικό ενός γεύματος, είτε μεμονωμένο γεύμα, ιδιαίτερα τώρα το καλοκαίρι.

Αν, μάλιστα την καταναλώσετε αργά, θα σας προσδώσει τον απαιτούμενο κορεσμό, αφού το γρήγορο φαγητό παρακάμπτει τους μηχανισμούς του οργανισμού που ενεργοποιούν το αίσθημα του κορεσμού στον εγκέφαλο. Αν λοιπόν τρώει κανείς πολύ γρήγορα, δεν προλαβαίνει να συνειδητοποιήσει ότι χόρτασε και έτσι τρώει μεγαλύτερη ποσότητα.

Γιάννης Λουκάκος
Γιάννης Λουκάκος Σεφ

O Γιάννης Λουκάκος είναι διάσημος, βραβευμένος chef, με πολυετή τηλεοπτική παρουσία ('Master Chef', 'Junior Master Chef', 'Dr Cook'), το δικό του εστιατόριο στο Χαλάνδρι («Ψωμί και αλάτι»), αλλά και τον δικό του χώρο σεμιναρίων μαγειρικής (TheSeminarProject). Από το καλοκαίρι του 2014 έχει την επιμέλεια λειτουργίας και του εστιατορίου «Ραμπαγάς» στη Σίφνο.

Έχει γράψει δύο βιβλία μαγειρικής, το «Ψωμί & Αλάτι – Τhe Cookbook» (βραβείο Gourmet ως το καλύτερο βιβλίο μαγειρικής της χρονιάς), και το «Chef από την αρχή», που απευθύνεται σε αρχάριους μάγειρες όλων των ηλικιών.

Θάλεια Καρδάτου
Θάλεια Καρδάτου Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.