Σαλάτες

Σαλάτα με καλαμπόκι και ψητές πιπεριές

Γιάννης Λουκάκος
1 λεπτό να διαβαστεί
Σαλάτα με καλαμπόκι και ψητές πιπεριές
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά.
  2. Αν δεν σερβίρουμε αμέσως τη σαλάτα σε θερμοκρασία δωματίου, μπορούμε να τη διατηρήσουμε στο ψυγείο για 24 ώρες και να τη σερβίρουμε κρύα.
servings
Για 6 μερίδες
cook
ΥΛΙΚΑ

30 γρ. ελαιόλαδο
5 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
25 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
25 γρ. κρεμμύδι φρέσκο ψιλοκομμένο
5 γρ. πιπεριές χαλαπένιος, ή άλλη καυτερή πιπεριά
625 γρ. καλαμπόκι, μαγειρεμένο
100 γρ. κόκκινες πιπεριές ψημένες, κομμένες σε καρέ
200 γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση
10 γρ. φρέσκο κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
αλάτι

Mια μερίδα περιέχει:
Θερμίδεςkcal
190.5
10%
Λιπαρά
6.7g
10%
Κορεσμένα λιπαρά
1g
5%
Σάκχαρα
0g
0%
Νάτριο
0.7g
31%
Φυτικές Ίνες
3.8g
16%
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ
Δέσποινα Γκακνή
Δέσποινα Γκακνή Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Οι σαλάτες μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν συνοδευτικά, ενισχύοντας τη διατροφική αξία ενός γεύματος, ή ακόμα και να καταναλωθούν σαν ένα πλήρες, ελαφρύ γεύμα, χειμώνα- καλοκαίρι. Η συγκεκριμένη σαλάτα βασίζεται στο καλαμπόκι και στις πιπεριές.

Καλαμπόκι για άμεση ενέργεια

Το καλαμπόκι αποτελείται από 82% υδατάνθρακες και συγκεκριμένα άμυλο, το οποίο μπορεί να μας εφοδιάσει άμεσα με ενέργεια. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως τα καροτενοειδή, η βιταμίνη C και η βιταμίνη Ε, προσφέροντας έτσι μία ασπίδα προστασίας για την καλή λειτουργία της καρδιάς. Επίσης, αποτελεί καλή πηγή πρόσληψης φυτικών ινών, που βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου.

Πιπεριές και η αντιοξειδωτική τους δράση

Οι πιπεριές, από την άλλη πλευρά, χαρακτηρίζονται από την υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία εκτός από την αντιοξειδωτική της δράση συμμετέχει και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Οι πιπεριές προκαλούν κορεσμό - αρκεί ένα φλιτζάνι κομμένης κόκκινης πιπεριάς για να καλύψει το 170% των ημερήσιων αναγκών σας σε βιταμίνη Α και το 470% σε βιταμίνη C.

Σκόρδο και κρεμμύδι σύμμαχοι της καρδιάς

Τα αρωματικά συστατικά της σαλάτας και συγκεκριμένα το σκόρδο και το κρεμμύδι αποτελούν μία επιπλέον προστασία έναντι του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Η αλλισίνη, το θειούχο συστατικό του σκόρδου, φαίνεται ότι συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της ολικής χοληστερόλης, ενώ τα φλαβονοειδή που βρίσκονται σε υψηλή συγκέντρωση στο κρεμμύδι φημίζονται για τις αντιοξειδωτικές ιδιότητές τους. Θα αποτελούσε παράλειψη η μη αναφορά στην αντικαρκινική δράση τόσο του σκόρδου, όσο και του κρεμμυδιού.

Ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης

Το ελαιόλαδο εμπλουτίζει τη σαλάτα με πολύτιμα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, ενώ τα ντοματίνια συμβάλλουν και αυτά στην καλή λειτουργία της καρδιάς και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε βιταμίνη C, κάλιο και λυκοπένιο.

Γεύμα ικανό να καλύψει τις ημερήσιες ανάγκες σε βιταμίνη C

Συνοψίζοντας, η συγκεκριμένη σαλάτα αποτελεί ένα γεύμα πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες, το οποίο μπορεί γρήγορα να σας εφοδιάσει με ενέργεια και να καλύψει το 77% των ημερήσιων αναγκών σας σε βιταμίνη C.

Προσθέτοντας μία καλή πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, όπως βραστό στήθος κοτόπουλο, ή ένα με δύο βραστά αυγά μπορείτε να μετατρέψετε τη σαλάτα σε ένα πλήρες, ελαφρύ μεσημεριανό γεύμα. Δοκιμάστε την και πείτε μας πως σας φάνηκε!

Γιάννης Λουκάκος
Γιάννης Λουκάκος Σεφ

O Γιάννης Λουκάκος είναι διάσημος, βραβευμένος chef, με πολυετή τηλεοπτική παρουσία ('Master Chef', 'Junior Master Chef', 'Dr Cook'), το δικό του εστιατόριο στο Χαλάνδρι («Ψωμί και αλάτι»), αλλά και τον δικό του χώρο σεμιναρίων μαγειρικής (TheSeminarProject). Από το καλοκαίρι του 2014 έχει την επιμέλεια λειτουργίας και του εστιατορίου «Ραμπαγάς» στη Σίφνο.

Έχει γράψει δύο βιβλία μαγειρικής, το «Ψωμί & Αλάτι – Τhe Cookbook» (βραβείο Gourmet ως το καλύτερο βιβλίο μαγειρικής της χρονιάς), και το «Chef από την αρχή», που απευθύνεται σε αρχάριους μάγειρες όλων των ηλικιών.

Δέσποινα Γκακνή
Δέσποινα Γκακνή Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.