Ρύζι

Ριζότο με μανιτάρια, θυμάρι και παρμεζάνα

Γιάννης Λουκάκος
2 λεπτά να διαβαστεί
rizoto me manitaria thymari kai parmezana
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Για το ριζότο: Ζεσταίνουμε τον ζωμό και τον διατηρούμε ζεστό καθόλη τη διάρκεια παρασκευής.
  2. Ζεσταίνουμε μια δεύτερη κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ιδρώνουμε το κρεμμύδι.
  3. Μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει καλά και να πάρει ένα ελαφρώς ξανθό χρώμα.
  4. Προσθέτουμε το σκόρδο και το ρύζι και τσιγαρίζουμε για 2-3 λεπτά περίπου.
  5. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να απορροφηθεί εντελώς πριν προσθέσουμε τον ζωμό.
  6. Προσθέτουμε τον ζεστό ζωμό σε μικρές δόσεις, ανακατεύουμε διαρκώς και αφήνουμε να απορροφηθούν όλα τα υγρά πριν ξαναπροσθέσουμε ζωμό.
  7. Η ποσότητα του ζωμού θα πρέπει να είναι τόση, ώστε να καλύψει σχεδόν όλο το ρύζι.
  8. Ανακατεύουμε και προσέχουμε το βράσιμο να είναι ναι μεν χαμηλό, αλλά υπαρκτό.
  9. Προσθέτουμε τα φουρνιστά μανιτάρια και συνεχίζουμε να προσθέτουμε ζωμό μέχρι να γίνει το ρύζι al dente και να έρθει στο επιθυμητό χύλωμα.
  10. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και προσθέτουμε το θυμάρι, την παρμεζάνα και το βούτυρο.
  11. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και «ξεκουράζουμε» το ριζότο για 2-3 λεπτά.
  12. Για τα φουρνιστά μανιτάρια: Κόβουμε τα μανιτάρια στην μέση και τα ρίχνουμε σ' ένα μεγάλο μπολ.
  13. Προσθέτουμε το μισό ελαιόλαδο και αλατίζουμε.
  14. Ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας, έτσι ώστε όλα τα μανιτάρια να καλυφθούν ομοιόμορφα με το λάδι.
  15. Στρώνουμε τα μανιτάρια σε ταψί και τα απλώνουμε ώστε να βρίσκονται σε μια μονή και ομοιόμορφη στρώση.
  16. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 C για 20 λεπτά.
  17. Σ'ένα μπολ, αδειάζουμε τα μανιτάρια και ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
servings
Για 6 μερίδες
cook
ΥΛΙΚΑ

Για το ριζότο

400 γρ. ρύζι για ριζότο, όπως αρμπόριο
30 γρ. ελαιόλαδο
100 γρ. κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
20 γρ. σκόρδο ψιλοκομμένες,
200 γρ. κρασί λευκό
1.5 kg. ζωμό κοτόπουλου
200 γρ. μανιτάρια φουρνιστά
80 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
30 γρ. βούτυρο φρέσκο
10 γρ. θυμάρι ψιλοκομμένο
αλάτι

Για τα φουρνιστά μανιτάρια

1200 γρ. μανιτάρια στρογγυλά

60 γρ. ελαιόλαδο

αλάτι

Mια μερίδα 400g περιέχει:
Θερμίδεςkcal
616,2
31%
Λιπαρά
25,2g
36%
Κορεσμένα λιπαρά
5,0g
25%
Σάκχαρα
1.0g
1%
Νάτριο
0,8g
33%
Φυτικές Ίνες
3,1g
13%
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ
Ελένη Βούτου
Ελένη Βούτου
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Μία ιδιαίτερα καλή επιλογή για μεσημεριανό ή βραδινό γεύμα με πολύ καλά θρεπτικά συστατικά. Το ρύζι αποτελεί την βασική πηγή φυτικών ινών της συνταγής και είναι πλούσια πηγή μαγνησίου, φωσφόρου και βιταμινών του συμπλέγματος Β.

Τα μανιτάρια, που είναι το κύριο συστατικό της συνταγής μας, αποτελούν μια εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας και περιέχουν αρκετά ικανοποιητικές ποσότητες βιταμινών, ιχνοστοιχείων και μετάλλων. Το κάλιο, είναι βασικός ρυθμιστής του ισοζυγίου στο σώμα και ο φώσφορος γνωστός για την υγεία των οστών και των δοντιών. Επιπλέον, τα μανιτάρια προσδίδουν υψηλά επίπεδα σεληνίου, με καρδιοπροστατευτική και αντικαρκινική δράση, καθώς και βιταμίνης Β2 και παντοθενικού οξέος, που συμβάλλει στον μεταβολισμό των λιπών. Τέλος, η συνταγή περιέχει μεγάλο ποσοστό βιταμίνης D, που βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό και συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Από την άλλη πλευρά, η συνταγή μας έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι. Επομένως, η κατανάλωσή της από υπερτασικά άτομα χρήζει ιδιαίτερης προσοχής. Εναλλακτικά, θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε περισσότερα μπαχαρικά και μυρωδικά (π.χ. περισσότερη ποσότητα σε θυμάρι, γνωστό για τις ευεργετικές του ιδιότητες στην τόνωση του οργανισμού και στη διευκόλυνση της πέψης των λιπών). Η παρμεζάνα και το φρέσκο βούτυρο επιβαρύνουν το πιάτο με αρκετά λιπαρά οξέα, ενώ μια εναλλακτική διατροφική επιλογή θα μπορούσε να είναι η αντικατάσταση με μαργαρίνη που περιέχει βούτυρο σε λιγότερη ποσότητα και περισσότερου ελαιολάδου.

Η συνοδεία της συνταγής με μια ανάμεικτη σαλάτα με λαχανικά εποχής θα συντελέσει σε μεγαλύτερο κορεσμό και επομένως σε κατανάλωση μικρότερης μερίδας, ενώ θα προσδώσει στον οργανισμό επιπλέον βιταμίνες και ιχνοστοιχεία αντισταθμίζοντας έτσι την περιεκτικότητα σε λιπαρά και αλάτι. Στο πλαίσιο ενός ισορροπημένου διατροφολογίου και σε συνδυασμό με φυσική δραστηριότητα, το πιάτο αυτό μπορεί να αποτελέσει μια υγιεινή επιλογή.

  • Γιάννης Λουκάκος
    Γιάννης Λουκάκος Σεφ

    O Γιάννης Λουκάκος είναι διάσημος, βραβευμένος chef, με πολυετή τηλεοπτική παρουσία ('Master Chef', 'Junior Master Chef', 'Dr Cook'), το δικό του εστιατόριο στο Χαλάνδρι («Ψωμί και αλάτι»), αλλά και τον δικό του χώρο σεμιναρίων μαγειρικής (TheSeminarProject). Από το καλοκαίρι του 2014 έχει την επιμέλεια λειτουργίας και του εστιατορίου «Ραμπαγάς» στη Σίφνο.

    Έχει γράψει δύο βιβλία μαγειρικής, το «Ψωμί & Αλάτι – Τhe Cookbook» (βραβείο Gourmet ως το καλύτερο βιβλίο μαγειρικής της χρονιάς), και το «Chef από την αρχή», που απευθύνεται σε αρχάριους μάγειρες όλων των ηλικιών.

  • Ελένη Βούτου
    Ελένη Βούτου Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

    Η Ελένη Βούτου είναι Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος (Bsc, State Registered Dietitian). Εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας σε δικό της διαιτολογικό γραφείο («Διατροφή Ζωής») εδώ και 3 χρόνια στην Ζάκυνθο.

ΣΧΟΛΙΑ
Η medNutrition σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.