Ψάρι

Λαβράκι στη λαδόκολλα με λαχανικά

Γιάννης Λουκάκος
1 λεπτό να διαβαστεί
Λαβράκι στη λαδόκολλα με λαχανικά
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Κόβουμε 4 κομμάτια χαρτιού ψησίματος σε μέγεθος 30x40 εκ.
  2. Αναμειγνύουμε το φινόκιο, τα ντοματίνια, τον χυμό και το ξύσμα από το λεμόνι, το φρέσκο κρεμμύδι, τον μαϊντανό και 40 γρ. ελαιόλαδο και τα αλατίζουμε.
  3. Τοποθετούμε ένα χαρτί ψησίματος στην επιφάνεια εργασίας με τη μεγαλύτερη πλευρά προς το μέρος μας.
  4. Βάζουμε στο κέντρο και δεξιά του χαρτιού το 1/4 από τις πατάτες και από πάνω το 1/4 από το μείγμα λαχανικών.
  5. Αλατίζουμε το λαβράκι και από τις δύο πλευρές, τοποθετούμε το 1/4 (δηλαδή, 1-2 φιλέτα, αναλόγως) πάνω στα λαχανικά και ρίχνουμε 20 γρ ελαιόλαδο.
  6. Το καταβρέχουμε με το 1/4 του κρασιού.
  7. Αναμειγνύουμε το αλεύρι με λίγο νερό, μέχρι να γίνει ένας αραιός χυλός.
  8. Αλείφουμε τις άκρες του χαρτιού με τον χυλό και φέρνουμε την αριστερή πλευρά του χαρτιού πάνω από το λαβράκι, ώστε να συναντήσει τη δεξιά πλευρά καλύπτοντας το ψάρι.
  9. Σφραγίζουμε τις άλλες δύο πλευρές καλά και τις γυρνάμε προς τα μέσα.
  10. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία [βήματα 3 έως 9] και με τους άλλους φακέλους.
  11. Βάζουμε τους φακέλους σε ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180° C.
  12. Όταν φουσκώσει το χαρτί ψησίματος σαν μπαλόνι, μάλλον είναι έτοιμο.
  13. Ανοίγουμε έναν φάκελο προσεκτικά, ελέγχουμε, και, αν το ψάρι είναι έτοιμο, ανοίγουμε και τους υπόλοιπους και σερβίρουμε.
  14. Αν δεν είναι έτοιμο, το ξαναβάζουμε για λίγη ώρα στον φούρνο μαζί με τους υπόλοιπους φακέλους.
servings
Για 6 μερίδες
cook
ΥΛΙΚΑ

800 γρ. λαβράκι φιλέτο
150 γρ. πατάτες, κομμένες σε λεπτές φέτες
200 γρ. φινόκιο, κομμένο σε λεπτές φέτες
350 γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση
20 γρ. χυμός λεμονιού
8 γρ. ξύσμα λεμονιού
140 γρ. κρεμμύδια φρέσκα, ψιλοκομμένα
8 γρ. μαϊντανός, φύλλο
120 γρ. ελαιόλαδο
25 γρ. κρασί λευκό
αλάτι
8 γρ. τσάιβς, κομμένο σε στικς
λίγο αλεύρι και νερό, για κόλλα

Mια μερίδα περιέχει:
Θερμίδεςkcal
328
16%
Λιπαρά
22.7g
32%
Κορεσμένα λιπαρά
3.5g
18%
Σάκχαρα
0.3g
0%
Νάτριο
0.9g
36%
Φυτικές Ίνες
0.8g
3%
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ
Σίλια Κορελή
Σίλια Κορελή Δαιτολόγος-Διατροφολόγος

Η παραπάνω συνταγή αποτελεί μια διατροφικά light και υγιεινή πρόταση για εσάς και την οικογένειά σας.

Ποια τα οφέλη από την κατανάλωση ω-3 λιπαρών οξέων;

Βασικό της συστατικό είναι το λαβράκι, το οποίο από πλευράς διατροφικής αξίας ανήκει στα πιο πολύτιμα ψάρια της Μεσογείου. Πλούσιο σε λιπαρά ωμέγα-3, αποτελεί ισχυρή τροφή για τον περιορισμό του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγεικών παθήσεων.

Η επαρκής κατανάλωση ω-3 λιπαρών οξέων μειώνει τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης (LDL) στο αίμα, ενώ συμβάλλει θετικά στην ομαλή ψυχοκινητική ανάπτυξη των παιδιών. Επίσης, έρευνες τους προσδίδουν ιδιότητες κατά της κατάθλιψης και της νόσου Alzheimer.

Πού είναι απαραίτητος ο φώσφορος;

Το λαβράκι είναι επίσης πλούσιο σε φώσφορο, ένα απαραίτητο μεταλλικό στοιχείο για κάθε οργανισμό, καθώς τα δόντια, οι μύες, οι ιστοί και τα κύτταρά μας βασίζονται σ’ αυτόν για την καλή τους κατάσταση, συντήρηση και επιδιόρθωσή τους.

Τα λαχανικά στη συνταγή

Τα λαχανικά της συνταγής, εκτός από την έξτρα νοστιμιά που προσφέρουν στο πιάτο, είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες. Αυτό τα καθιστά απαραίτητα στην καθημερινή σας διατροφή. Βοηθούν το πεπτικό και το σκελετικό σύστημα, τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης και λόγω της αυξημένης ποσότητας φυτικών ινών, εξομαλύνουν τη λειτουργία του εντέρου.

Αναμφισβήτητα λοιπόν, η παραπάνω συνταγή είναι μία γευστική, light και κυρίως υγιεινή επιλογή για το μενού της ημέρας.

Περιμένουμε να μας πείτε πως σας φάνηκε η συνταγή.

Γιάννης Λουκάκος
Γιάννης Λουκάκος Σεφ

O Γιάννης Λουκάκος είναι διάσημος, βραβευμένος chef, με πολυετή τηλεοπτική παρουσία ('Master Chef', 'Junior Master Chef', 'Dr Cook'), το δικό του εστιατόριο στο Χαλάνδρι («Ψωμί και αλάτι»), αλλά και τον δικό του χώρο σεμιναρίων μαγειρικής (TheSeminarProject). Από το καλοκαίρι του 2014 έχει την επιμέλεια λειτουργίας και του εστιατορίου «Ραμπαγάς» στη Σίφνο.

Έχει γράψει δύο βιβλία μαγειρικής, το «Ψωμί & Αλάτι – Τhe Cookbook» (βραβείο Gourmet ως το καλύτερο βιβλίο μαγειρικής της χρονιάς), και το «Chef από την αρχή», που απευθύνεται σε αρχάριους μάγειρες όλων των ηλικιών.

Σίλια Κορελή
Σίλια Κορελή Δαιτολόγος-Διατροφολόγος