753
Όσπρια

Χούμους, καλοκαιρινό ντιπ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα ρεβίθια της κονσέρβας αν βιαζόμαστε ή να μουλιάσουμε από βραδύς τα ρεβίθια και να τα βράσουμε μέχρι να μαλακώσουν.
  2. Προσθέτουμε σε ένα μπλέντερ το βρασμένα ρεβίθια μαζί με το ταχίνι, το ελαιόλαδο, το λιωμένο σκόρδο, αλάτι, πάπρικα και λίγο νερό.
  3. Αλέθουμε ώστε να αποκτήσει το ντιπ μας κρεμώδη υφή.
  4. Προς το τέλος προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, μια κουταλιά τη φορά. Το πόσο θα βάλετε εξαρτάται κατά πολύ από το πόσο όξινο είναι το λεμόνι σας και την γεύση σας. Οπότε δοκιμάζουμε και προσθέτουμε.

Για το πικάντικο χούμους πιπεριάς

  1. Όπως και πριν, βάζουμε όλα μας τα υλικά στο μπλέντερ: βρασμένα ρεβίθια, σκόρδο, ελαιόλαδο, αλάτι, ταχίνι, την πιπεριά ψιλοκομμένη, το μπούκοβο και λίγο νερό.
  2. Αλέθουμε μέχρι να αποκτήσει το χούμους κρεμώδης υφή.
5
ΥΛΙΚΑ
  • 200 γρ ρεβίθια, βρασμένα ή κονσέρβα
  • 1 λεμόνι
  • 100 ml ταχίνι
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κουτ. σούπας αλάτι
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 4 κουτ. σούπας νερό
  • σχοινόπρασσο για διακόσμηση (προαιρετικά)

Για το πικάντικο χούμους με πιπεριά

  • 200 γρ ρεβίθια, βρασμένα ή κονσέρβα
  • 100 ml ταχίνι
  • 1 κουτ. γλυκού μπούκοβο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κουτ. σούπας αλάτι
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 4 κουτ. σούπας νερό
Mια μερίδα 200g περιέχει:
Θερμίδεςkcal
226
11,3%
Λιπαρά
18g
26,3%
Κορεσμένα λιπαρά
3g
13%
Σάκχαρα
0g
0%
Νάτριο
2g
63,3%
Φυτικές Ίνες
2g
7,8%
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Τα ρεβίθια αποτελούν μια τροφή πλούσια σε υψηλής βιολογικής αξίας φυτική πρωτεΐνη, με μεγάλη περιεκτικότητα σε απαραίτητα αμινοξέα, με την κατανάλωσή τους να οδηγείστε σε κορεσμό, ενώ μπορούν να αποτελέσουν και μια καλή αντικατάσταση του κρέατος εάν είστε χορτοφάγος. Περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες, οι οποίοι λόγω του χαμηλού γλυκαιμικού τους δείκτη δεν προκαλούν απότομη αύξηση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα, με αποτέλεσμα να διατηρείται το αίσθημα του κορεσμού και να τα καθιστούν μια καλή επιλογή για τους διαβητικούς. Διαθέτουν φυτικές ίνες διαλυτές και αδιάλυτες, οι οποίες σας βοηθούν σε καλύτερη ρύθμιση της χοληστερόλης στο αίμα και σε ομαλή λειτουργία του εντέρου. Ακόμη, διαθέτουν ασβέστιο για γερά δόντια και οστά, σίδηρο για το σχηματισμό της αιμοσφαιρίνης, στοιχείο απαραίτητο ειδικά στον γυναικείο πληθυσμό που υποφέρει πιο συχνά από αναιμία, και φυλλικό οξύ για παραγωγή ενέργειας και αιμοποίηση. Το λεμόνι που προστίθεται στην συνταγή καθιστά πιο εύκολη την απορρόφηση του σιδήρου, λόγω της βιταμίνης C που περιέχει.

Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε και πολυφαινόλες με αντιοξειδωτική δράση και περιέχει μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που συνεισφέρουν σε καλύτερη καρδιαγγειακή λειτουργία.

Το ταχίνι προέρχεται από το σουσάμι και περιέχει υψηλής βιολογικής αξίας φυτική πρωτεΐνη. Περιέχει βιταμίνες Β, οι οποίες λειτουργούν ως συνένζυμα σε βασικές μεταβολικές διεργασίες του οργανισμού και σας δίνουν ενέργεια, καθώς και βιταμίνη Ε με αντιοξειδωτική δράση. Τα κυριότερα μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία που περιέχονται στο ταχίνι είναι το ασβέστιο, ο φώσφορος, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος και το σελήνιο. Το ασβέστιο συμβάλλει στη λειτουργικότητα των οστών και των μυών, ο ψευδάργυρος σε πραγματοποίηση αντιδράσεων μεταβολισμού και σε τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος και το σελήνιο αποτελεί συστατικό του αντιοξειδωτικού συστήματος της οξειδάσης της γλουταθειόνης, η οποία αποτελεί ένα βασικό αμυντικό μηχανισμό ενάντια στις ελεύθερες ρίζες.

Το σκόρδο λόγω της αλλισίνης που περιέχει διαθέτει αντιθρομβωτικές, αντιμικροβιακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, με όλο και ισχυρότερα δεδομένα για μείωση της LDL χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων στο αίμα, καθώς και της αρτηριακής πίεσης. Το μπούκοβο στο καυτερό πιάτο βοηθά στη μείωση του οξειδωτικού στρες των κυττάρων σας, λόγω των πολλών αντιοξειδωτικών που περιέχει.

Συνδυάστε τη συνταγή αυτή με περπάτημα 3-5 φορές την εβδομάδα, οικιακές εργασίας εσωτερικές και εξωτερικές, κολύμπι, χορό και μείωση χρήσης αυτοκινήτου και μεταφορικών μέσων (π.χ. να κατεβαίνετε με το λεωφορείο μια στάση πριν από την κανονική και την υπόλοιπη διαδρομή περπάτημα).

  • Ευγενία Μακρογιαννέλη Food blogger

    H Ευγενία Μακρογιαννέλη είναι συλλέκτης οικογενειακών συνταγών. Ξεκίνησε το ιστολόγιο μαγειρικής Eat Yourself Greek, το καλοκαίρι του 2014 επιστρέφοντας από το Λονδίνο όπου ζούσε και εργαζότανε ως μεταφράστρια. Το Εat Yourself Greek είναι ένα ιστολόγιο αγαπημένων μεσογειακών γεύσεων, τόσο αλμυρών όσο και γλυκών. Η μαγειρική και η φωτογραφία είναι δύο πολύ αγαπημένα χόμπι που αναπτύσσονται συνέχεια μέσα από το Eat Yourself Greek. Τον Ιανουάριο του 2016 απέσπασε το βραβείο κοινού και κριτικής επιτροπής στα food blog awards που διοργανώθηκαν από το ΒΗΜΑ gourmet για την κατηγορία Best Greek Cooking in English. To γευστικό ταξίδι συνεχίζεται, μαγειρεύοντας με εποχικά υλικά, ανακαλύπτοντας τοπικές ελληνικές συνταγές και περιστασιακά επισκέψεις σε μέρη για να γνωρίσουμε καλύτερα τόσο τους τόπους όσο και τις ιδιαίτερες γεύσεις τους.

  • Δήμητρα Τζάκου Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

    Η Δήμητρα Τζάκου είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με επιπλέον μεταπτυχιακό τίτλο στη Διατροφή και τη Δημόσια υγεία. (MSc). Εργάζεται ως διατροφολόγος σε φαρμακείο, ενώ παράλληλα παρέχει διαιτολογικές υπηρεσίες πραγματοποιώντας κατ' οίκον επισκέψεις.

×

×
Σας ενδιαφέρει επίσης: