Λαχανικά

Μαριναρισμένα ψητά λαχανικά

Γιάννης Λουκάκος
1 λεπτό να διαβαστεί
marinarismena psita laxanika
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Για τις πιπεριές - 1oς τρόπος: Λαδώνουμε τις πιπεριές ελαφρώς και τις ψήνουμε στη σχάρα ή στο ειδικό τηγάνι-σχάρα, μέχρι να μαυρίσουν από όλες τις πλευρές.
  2. Τις αποσύρουμε και τις διατηρούμε σκεπασμένες για λίγη ώρα. Αφαιρούμε τη φλούδα και τους σπόρους τους και τις διατηρούμε στο ψυγείο.
  3. Για τις πιπεριές - 2ος τρόπος: Λαδώνουμε ελαφρώς τις πιπεριές και τις ψήνουμε στον φούρνο, στην υψηλότερη δυνατή θερμοκρασία.
  4. Για τις ντομάτες: Στρώνουμε τις τομάτες σε ένα ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος.
  5. Τις πασπαλίζουμε ομοιόμορφα με τα υπόλοιπα υλικά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 120° C, μέχρι να συρρικνωθούν και να χάσουν τα περισσότερα υγρά τους.
  6. Διατηρούμε στο ψυγείο.
  7. Για τα ψητά λαχανικά - 1oς τρόπος: Μαρινάρουμε τις μελιτζάνες, τα κολοκύθια και τα κρεμμύδια με το λάδι μυρωδικών, για 2 ώρες.
  8. Τα αλατίζουμε και τα ψήνουμε σε καυτή σχάρα (ή στο ειδικό τηγάνι-σχάρα) και από τις δύο πλευρές, μέχρι τα λαχανικά να πάρουν ωραίο χρώμα και να μαλακώσουν.
  9. Για τα ψητά λαχανικά - 2ος τρόπος: Μαρινάρουμε τα λαχανικά στο λάδι μυρωδικών για 2 ώρες.
  10. Τα αλατίζουμε, τα τοποθετούμε σε ένα ταψί αραιά και τα ψήνουμε στον φούρνο, στην υψηλότερη δυνατή θερμοκρασία, μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα και να μαλακώσουν.
  11. Για το λάδι μυρωδικών: Τοποθετούμε όλα τα υλικά σε ένα μπλέντερ ή ένα πολυμηχάνημα και αλέθουμε μέχρι το μείγμα να ομογενοποιηθεί εντελώς.
  12. Διατηρούμε στη συντήρηση
servings
Για 6 μερίδες
cook
ΥΛΙΚΑ

Για τις πιπεριές ψητές

250 γρ. πιπεριές κόκκινες, ολόκληρες
250 γρ. πιπεριές κίτρινες, ολόκληρες
ελαιόλαδο για το λάδωμά τους

Για τη ντομάτα ψητή

1 kg. τομάτες, κομμένες σε φέτες
15 γρ. ελαιόλαδο
5 γρ. ζάχαρη
5 γρ. αλάτι
2 γρ. σκόρδο, καθαρισμένο

Για τα λαχανικά ψητά

500 γρ. μελιτζάνα, κομμένη σε φέτες
500 γρ. κολοκύθι, κομμένο σε φέτες
250 γρ. κρεμμύδι, κομμένο σε δαχτυλίδια
70 γρ. λάδι μυρωδικών
αλάτι

Για το λάδι μυρωδικών (για 500 γρ)

35 γρ. μαϊντανό, φύλλο
25 γρ. σκόρδο, καθαρισμένο
1 γρ. δεντρολίβανο, φύλλο
7 γρ. βασιλικό, φύλλο
15 γρ. θυμάρι, φύλλο
500 γρ. ελαιόλαδο

Mια μερίδα περιέχει:
Θερμίδεςkcal
368.2
18%
Λιπαρά
15.7g
22%
Κορεσμένα λιπαρά
2.2g
11%
Σάκχαρα
0,7g
1%
Νάτριο
0,4g
16%
Φυτικές Ίνες
7.2g
30%
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ
Εύα Σταυρίδη
Εύα Σταυρίδη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Η συγκεκριμένη συνταγή αποτελεί μία πανδαισία λαχανικών και χρωμάτων με άρωμα ελαιολάδου!

Πηγή φυτικών ινών

Πρώτα από όλα, τα πολλά λαχανικά αποτελούν καλή πηγή φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν τη σωστή λειτουργία του εντέρου και είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα δυσκοιλιότητας.

Πλούσια σε βιταμίνη C

Επιπλέον, η συνταγή αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, με πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Τα πιο σημαντικά είναι η ενίσχυση του σχηματισμού κολλαγόνου στο δέρμα και τους τένοντες, αλλά και η αντιοξειδωτική της δράση, η οποία προστατεύει από τον καρκίνο και τις καρδιακές παθήσεις.

Φυλλικό οξύ

Θετικό της συνταγής είναι η περιεκτικότητά της σε φυλλικό οξύ, μία βιταμίνη που είναι απαραίτητο να έχουμε καθημερινά στη διατροφή μας, η οποία βοηθά στη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων και αποτρέπει την αναιμία.

Τέλος, το λάδι μυρωδικών που περιέχει η συνταγή δίνει ξεχωριστό τόνο στα λαχανικά σας, όντας ταυτόχρονα και θρεπτικό.

Με τι να συνοδεύσετε;

Η συνταγή δεν περιέχει πολλές πρωτεΐνες, γι’ αυτό μπορείτε να τη συνδυάσετε με κάποια ζωική τροφή. Μπορεί να αποτελέσει άψογο συνοδευτικό για ψητό κρέας ή κοτόπουλο σχηματίζοντας ένα γευστικό, πρωτότυπο και κατάλληλο γεύμα για δίαιτα χαμηλών θερμίδων.

Δοκιμάστε αυτήν την πρωτότυπη εκδοχή λαχανικών και πείτε μας τις εντυπώσεις σας!

Γιάννης Λουκάκος
Γιάννης Λουκάκος Σεφ

O Γιάννης Λουκάκος είναι διάσημος, βραβευμένος chef, με πολυετή τηλεοπτική παρουσία ('Master Chef', 'Junior Master Chef', 'Dr Cook'), το δικό του εστιατόριο στο Χαλάνδρι («Ψωμί και αλάτι»), αλλά και τον δικό του χώρο σεμιναρίων μαγειρικής (TheSeminarProject). Από το καλοκαίρι του 2014 έχει την επιμέλεια λειτουργίας και του εστιατορίου «Ραμπαγάς» στη Σίφνο.

Έχει γράψει δύο βιβλία μαγειρικής, το «Ψωμί & Αλάτι – Τhe Cookbook» (βραβείο Gourmet ως το καλύτερο βιβλίο μαγειρικής της χρονιάς), και το «Chef από την αρχή», που απευθύνεται σε αρχάριους μάγειρες όλων των ηλικιών.

Εύα Σταυρίδη
Εύα Σταυρίδη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος