Κρέας

Κατσικάκι με χούμους

Αλέξης Επιθυμιάδης
1 λεπτό να διαβαστεί
syntagi katsiakaki me xoumous
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Το πρώτο βήμα είναι να ετοιμάσουμε το χούμους.
  2. Από το προηγούμενο βράδυ βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ ή μια κατσαρόλα τα ρεβύθια και αρκετό νερό.
  3. Την επόμενη μέρα που θα έχουν φουσκώσει, τα σουρώνουμε και τα ρίχνουμε σε μία κατσαρόλα μαζί με τη σόδα. Ζεσταίνουμε την εστία σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία και ανακατεύουμε καλά για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε μετά 1,5 λίτρο νερό και βράζουμε για 40 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν. Κατά τη διάρκεια του βρασμού θα εμφανιστούν στην επιφάνεια λευκοί αφροί που πρέπει να αφαιρούμε.
  4. Μόλις βράσουν τα ρεβύθια, τα σουρώνουμε, τα προσθέτουμε σε έναν πολυκόφτη και χτυπάμε καλά για να λιώσουν. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά για το χούμους και χτυπάμε για 5 λεπτά για να αποκτήσουμε μία λεία και απαλή κρέμα. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε αν χρειάζεται με επιπλέον λεμόνι και αλάτι.
  5. Αρχικά καθαρίζουμε το κατσικάκι γιατί θα χρειαστούμε μόνο το ψαχνό από το μπούτι. Για τα 300 γρ καθαρό κρέας, χρειαζόμαστε περίπου 700 γρ μπούτι με κόκκαλο.
  6. Στη συνέχεια ψιλοκόβουμε το κατσικάκι, το προσθέτουμε μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά σε ένα σκεύος, χωρίς το κουκουνάρι, το ελαιόλαδο και το τοποθετούμε σκεπασμένο με μεμβράνη στο ψυγείο για να μαριναριστεί για 30 λεπτά.
  7. Παράλληλα σε ένα σκεύος ανακατεύουμε όλα τα υλικά της σάλτσας και τα αφήνουμε στην άκρη.
  8. Ζεσταίνουμε καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι και προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Σοτάρουμε σε δόσεις το κατσικάκι για 3-4 λεπτά ώστε να διατηρηθεί ζουμερό στο κέντρο του. Αν το προτιμάτε περισσότερο ψημένο μπορείτε να το αφήσετε και άλλο.
  9. Χωρίζουμε το χούμους σε μερίδες και από πάνω προσθέτουμε λίγο κατσικάκι, μέρος της σάλτσας λεμονιού, καβουρδισμένο κουκουνάρι, λίγα βρασμένα ρεβύθια και επιπλέον φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό. Το κουκουνάρι το καβουρδίζουμε σε ένα τηγανάκι ή στον φούρνο για λίγο.
  10. Συνοδέψτε αυτό το αρωματικό χούμους με κατσικάκι με ένα δυνατό κρασί και καλή παρέα!
servings
Για 4-6 μερίδες
cook
ΥΛΙΚΑ

Για το χούμους

  • 250 γρ ξερά ρεβύθια
  • 1 κουταλάκι σκόνη σόδας
  • 100 γρ ταχίνι
  • χυμό από ένα λεμόνι
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο
  • 100 ml παγωμένο νερό
  • αλάτι

Για το κατσικάκι

  • 2-3 κουταλιές κουκουνάρι
  • 300 γρ μπούτι από κατσίκι χωρίς κόκκαλο
  • 1/2 κουταλάκι μαύρο πιπέρι
  • 1 κουταλάκι γλυκιά πάπρικα
  • 1/2 κουταλάκι κανέλα
  • 1 κουταλάκι ρίγανη
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 1 κουταλιά λευκό ξύδι
  • 1 κουταλιά ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 1 κουταλιά ελαιόλαδο
  • λίγο φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο

Για την σάλτσα λεμονιού

  • 3-4 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 1 πράσινη πιπεριά τσίλι ψιλοκομμένη
  • 4 κουταλιές χυμό λεμονιού
  • 2 κουταλιές λευκό ξύδι
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
  • 1/4 κουταλάκι αλάτι
Mια μερίδα περιέχει:
Θερμίδεςkcal
401
20.1%
Λιπαρά
25g
35.5%
Κορεσμένα λιπαρά
6g
30.3%
Σάκχαρα
0g
0%
Νάτριο
0.241g
10.0%
Φυτικές Ίνες
1g
4.3%
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ
Μαρίνα Πλυτά
Μαρίνα Πλυτά
Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Ποια είναι η διατροφική αξία του χούμους;

Η αραβική ονομασία του μαρτυρά το βασικό συστατικό του. To hummus είναι μία πάστα από ρεβίθια, ταχίνι, χυμό λεμονιού και σκόρδο. Η καταγωγή του είναι μεσογειακή και η θρεπτική του αξία αποδεικνύει πως η διατροφή των κατοίκων της Μεσογείου θριαμβεύει για ακόμη μια φορά! Το χούμους περιέχει σημαντικές ποσότητες ιχνοστοιχείων όπως το μολυβδαίνιο και το μαγγάνιο, αλλά και ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, σίδηρο. Είναι εξαιρετική πηγή φυλλικού οξέως, απαραίτητο για την σύνθεση του αίματος, καθώς και φυτικών ινών, απαραίτητες για την υγεία του πεπτικού συστήματος. Τέλος, συνιστούν μια πολύ καλή πηγή φυτικής πρωτεΐνης και σε συνδυασμό με τις φυτικές ίνες θα εντείνουν το αίσθημα του κορεσμού.

Πως να κάνουμε το πιάτο πιο υγιεινό;

Το κατσικάκι είναι μια σχετικά καλή επιλογή ως κρέας για αυτή τη συνταγή. Το μυστικό είναι να αφαιρεθούν όλα τα ορατά κομμάτια λίπους και έτσι το κρέας καθίσταται μια σαφώς πιο διαιτητική επιλογή, με τη μισή σχεδόν περιεκτικότητα σε λιπαρά από την αρχική.  Το κατσικάκι έχει λιγότερο κορεσμένο λίπος σε σχέση με το βοδινό κρέας. Η συνταγή περιέχει ελαιόλαδο, λεμόνι, σκόρδο και μια πληθώρα καρυκευμάτων, όπως πιπέρι, κανέλλα, πάπρικα, ρίγανη που συνιστούν εξαιρετικά αντιοξειδωτικά για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Μερικά tips για συστηματική κατανάλωση

Ωστόσο, στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και τα δύο αυτά βασικά συστατικά της συνταγής μπορούν να καταναλωθούν σε μέτριες ποσότητες και όχι σε καθημερινή βάση. Για μια πιο συστηματική κατανάλωση αυτού του πιάτου, επιλέγουμε να αντικαταστήσουμε το κατσικάκι με κάποιο λευκό κρέας εναλλάξ, αλλά και να καταναλώσουμε όσπρια αυτούσια, αντί για την πάστα τους.

  • Αλέξης Επιθυμιάδης
    Αλέξης Επιθυμιάδης Food blogger

    Ο Αλέξης Επιθυμίαδης είναι το πρόσωπο πίσω από το food blog Always Hungry. Η μεγάλη του αγάπη για το φαγητό και τις ξεχωριστές γεύσεις τον οδήγησαν στη δημιουργία ενός διαφορετικού blog μαγειρικής με ιδιαίτερο χαρακτήρα. Αν θέλετε να βρείτε συνταγές που θα σας κάνουν να ξεχωρίσετε ή παραδοσιακές συνταγές με δημιουργική εκτέλεση, αρκεί να επισκεφτείτε το alwayshungry.gr.

  • Μαρίνα Πλυτά
    Μαρίνα Πλυτά Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

    Η Μαρίνα Πλυτά είναι Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, απόφοιτος του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Μετά από την εκπαίδευσή της στο Queen Mary University of London, επέστρεψε στην Αθήνα όπου εργάζεται στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, ως εξωτερικός επιστημονικός συνεργάτης.