758
Κρέας

Μοσχαρίσιο καρπάτσιο με κάππαρη και ελιές

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Για το μοσχαρίσιο καρπάτσιο:Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε τα μυρωδικά με τη μουστάρδα.
  2. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το φιλέτο από όλες τις πλευρές μέχρι να πάρει σκούρο και χρυσαφένιο χρώμα.
  3. Αποσύρουμε το κρέας και, αφού κρυώσει πρώτα, το αλείφουμε με το μείγμα της μουστάρδας.
  4. Τυλίγουμε το φιλέτο σφιχτά με μεμβράνη και τοποθετούμε στην κατάψυξη μέχρι να σφίξει ‒αλλά όχι να παγώσει‒, ώστε να μπορέσουμε να το κόψουμε σε λεπτές φέτες .
  5. Για τη γαρνιτούρα και το τελείωμα του πιάτου: Κόβουμε το φιλέτο σε λεπτές φέτες με ένα κοφτερό μαχαίρι ή με ζαμπονομηχανή.
  6. Στρώνουμε το κρέας κυκλικά σε ένα κρύο πιάτο και γαρνίρουμε με την παρμεζάνα, τις ελιές και την κάππαρη.
  7. Αλατίζουμε και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και τον χυμό του λεμονιού
Για 6 μερίδες
ΥΛΙΚΑ

Για το μοσχαρίσιο καρπάτσιο:

500 γρ. φιλέτο μοσχαρίσιο, καθαρισμένο από το λίπος
20 γρ. ελαιόλαδο
40 γρ. μουστάρδα
10 γρ. δενδρολίβανο, ψιλοκομμένο
10 γρ. φασκόμηλο, ψιλοκομμένο
10 γρ. θυμάρι, ψιλοκομμένο
10 γρ. τσάιβς, ψιλοκομμένο

Για τη γαρνιτούρα και το τελείωμα του πιάτου:

80 γρ. παρμεζάνα, σε φλούδες
80 γρ. ελιές Καλαμών, χωρίς κουκούτσι, κομμένες ζουλιέν
20 γρ. κάππαρη
20 γρ. ελαιόλαδο
10 γρ. χυμό λεμόνι
αλάτι θαλασσινό

 

Mια μερίδα 135g περιέχει:
Θερμίδεςkcal
364.2
18%
Λιπαρά
24.7g
35%
Κορεσμένα λιπαρά
7.5g
38%
Σάκχαρα
0g
0%
Νάτριο
1.5g
64%
Φυτικές Ίνες
1.9g
8%
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Ένα πιάτο πλούσιο σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας από το μοσχάρι, που καλύπτει σε μεγάλο βαθμό τις ημερήσιες ανάγκες μας. Το ελαιόλαδο με το οποίο μαγειρεύεται αποτελεί μια ιδιαίτερα υγιεινή επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και προστατεύει την καρδιά.

Η παρμεζάνα που περιέχει είναι πολύ πλούσια σε ασβέστιο και βοηθά την υγεία των οστών. Βέβαια, τα άτομα που πάσχουν από έλλειψη σιδήρου θα μπορούσαν να την αποφύγουν ως γαρνιτούρα, καθώς θα είχαν απώλειες στην απορρόφηση του σιδήρου που περιέχει το μοσχάρι.

Θα μπορούσε εναλλακτικά το φιλέτο μας να συνοδεύεται από ρύζι, ζυμαρικά ολικής αλέσεως ή και πατάτα για να είναι πλήρες διατροφικά και να μας παρέχει ενέργεια.

Επίσης, μην ξεχνάτε ότι καλό είναι να αποφύγετε την προσθήκη αλατιού όσοι αντιμετωπίζετε προβλήματα με την καρδιά και υπέρταση, ενώ να θυμάστε ότι και η μουστάρδα περιέχει αλάτι. Ούτως ή άλλως τα μυρωδικά και το λεμόνι που προστίθενται προσδίδουν πολύ έντονη και πλούσια γεύση στο πιάτο.

Συνοδέψτε το φαγητό σας με πλούσια σαλάτα και μην ξεχνάτε να τρώτε αργά, μακριά από την τηλεόραση και να κινείστε μέσα στη μέρα!

  • Γιάννης Λουκάκος Σεφ

    O Γιάννης Λουκάκος είναι διάσημος, βραβευμένος chef, με πολυετή τηλεοπτική παρουσία ('Master Chef', 'Junior Master Chef', 'Dr Cook'), το δικό του εστιατόριο στο Χαλάνδρι («Ψωμί και αλάτι»), αλλά και τον δικό του χώρο σεμιναρίων μαγειρικής (TheSeminarProject). Από το καλοκαίρι του 2014 έχει την επιμέλεια λειτουργίας και του εστιατορίου «Ραμπαγάς» στη Σίφνο.

    Έχει γράψει δύο βιβλία μαγειρικής, το «Ψωμί & Αλάτι – Τhe Cookbook» (βραβείο Gourmet ως το καλύτερο βιβλίο μαγειρικής της χρονιάς), και το «Chef από την αρχή», που απευθύνεται σε αρχάριους μάγειρες όλων των ηλικιών.

  • Γεωργία Δανιά Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

    H Δανιά Γεωργία είναι Διαιτολόγος –Διατροφολόγος, πτυχιούχος του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου με επιπλέον εξειδίκευση στην αθηροσκλήρωση. Διατηρεί δικό της ιατρείο στη Δάφνη από το 2007 όπου και παρέχει τις διαιτολογικές της υπηρεσίες.

×

×