Κοτόπουλο

Γαλοπούλα με πατάτες και λαχανικά στη γάστρα

Ευαγγελία Βλασσοπούλου
1 λεπτό να διαβαστεί
galopoula me laxanika sth gastra
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Πλένουμε τις μελιτζάνες. Τις κόβουμε σε φέτες, τις αλατίζουμε και αφήνουμε στο σουρωτήρι να ξεπικρίσουν.
  2. Πλένουμε πολύ καλά τη γαλοπούλα και την τοποθετούμε σε ένα πιάτο με μπόλικο ξύδι μέχρι να ετοιμάσουμε τα λαχανικά.
  3. Πλένουμε, καθαρίζουμε τις πατάτες και τις τοποθετούμε στη γάστρα.
  4. Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα τοποθετούμε διάσπαρτα πάνω από τις πατάτες.
  5. Ετοιμάζουμε τη σως μας. Χτυπάμε (με ένα μιξεράκι του καφέ για καλύτερα αποτελέσματα) τη μουστάρδα, το ελαιόλαδο, το πολτοποιημένο σκόρδο, αλάτι, πιπέρι, και ρίγανη.
  6. Περιχύνουμε τις πατάτες και ανακατεύουμε πολύ καλά να πάει παντού.
  7. Συνεχίζουμε με τα κολοκυθάκια και τις πιπεριές.
  8. Ξεπλένουμε τη γαλοπούλα, σκουπίζουμε καλά και τοποθετούμε πάνω από τα λαχανικά μας.
  9. Ετοιμάζουμε νερό στο βραστήρα και ρίχνουμε στη γάστρα τόσο ώστε να καλύψει στα 3/4 τα λαχανικά.
  10. Ξεπλένουμε τις μελιτζάνες και τις τοποθετούμε περιμετρικά.
  11. Ξαναρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και συμπληρώνουμε ελαιόλαδο.
  12. Ψήνουμε στους 220C στον αέρα για 30 λεπτά και στη συνέχεια ανοίγουμε το καπάκι και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να είναι έτοιμο (για περίπου 20 λεπτά ακόμη).
servings
Για 5 μερίδες
cook
ΥΛΙΚΑ
  • 1 μπούτι γαλοπούλας (χωρίς πέτσα)
  • 3- 4 πατάτες κομμένες σε μέτρια προς μικρά κομμάτια
  • 4 κρεμμύδια
  • 3 σκελίδες σκόρδου περασμένες από την πρέσα
  • 2 κολοκυθάκια μικρά και τρυφερά
  • 1 μελιτζάνα
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης
  • 2 γεμάτες κ.σ μουστάρδα
  • 1/2 κούπα ελαιόλαδο και λίγο ακόμη για το τέλος
  • χυμό και ξύσμα από 2 λεμόνια
  • αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
Mια μερίδα περιέχει:
Θερμίδεςkcal
441
22%
Λιπαρά
30g
43,1%
Κορεσμένα λιπαρά
5g
24%
Σάκχαρα
1g
1,6%
Νάτριο
1g
33,1%
Φυτικές Ίνες
8g
31,7%
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ
Θεοδώρα Κατσαρού
Θεοδώρα Κατσαρού Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Η γαλοπούλα με πατάτες στη γάστρα συνοδευόμενη με λαχανικά αποτελεί ένα πλήρες γεύμα με 440 θερμίδες ανά μερίδα. Αν θέλετε να μειώστε το θερμιδικό περιεχόμενο του γεύματος μπορείτε να αντικαταστήστε τις πατάτες με περισσότερα λαχανικά και να προσθέστε καρότο και ντομάτα.

Ποια η διατροφική αξία των υλικών της συνταγής;

Γαλοπούλα

Η γαλοπούλα έχει χαμηλό θερμιδικό περιεχόμενο, 100 γρ γαλοπούλας αποδίδουν σχεδόν 180 θερμίδες και αποτελεί καλή πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας. Περιέχει το αμινοξύ τρυπτοφάνη το οποίο βοηθάει στη σωστή ανάπτυξη και λειτουργία του οργανισμού.

Η γαλοπούλα περιέχει βιταμίνες Β6 και B12, νιασίνη, χολίνη, σελήνιο και ψευδάργυρο. Το σκουρόχρωμο κρέας της γαλοπούλας τείνει να περιέχει περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα, αλλά έχει επίσης περισσότερο λίπος και θερμίδες.

Μελιτζάνα και κολοκυθάκια

Τα λαχανικά που περιέχονται στη συνταγή έχουν πολλά να προσφέρουν, καθώς η μελιτζάνα και τα κολοκυθάκια αποτελούν καλή πηγή φυτικών ινών και βιταμινών. Περιέχουν υψηλή ποσότητα αντιοξειδωτικών ουσιών και συγκεκριμένα η μελιτζάνα λόγω των ανθοκυανών που ευθύνεται και για το μωβ χρώμα της.

Πιπεριές Φλωρίνης

Οι πιπεριές Φλωρίνης που χρησιμοποιούνται προσδίδουν ιδιαίτερη γεύση στο φαγητό. Είναι πλούσιες σε βιταμίνη Α,Κ,Ε και C. Έχουν σημαντική αντιοξειδωτική δράση λόγω του λυκοπένιου που περιέχουν και της λουτεΐνης, η οποία έχει βρεθεί ότι έχει προστατευτική δράση από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Σκόρδο

Το σκόρδο το οποίο υπάρχει σε αρκετή ποσότητα στη συγκεκριμένη συνταγή, περιέχει μία θειώδη ουσία την αλλισίνη στην οποία αποδίδονται και τα περισσότερα οφέλη, τα οποία έχει για την υγεία. Αποτελεί καλή πηγή μαγγανίου, βιταμινών και ιχνοστοιχείων.

Ελαιόλαδο

Τέλος το σημαντικότερο συστατικό της συνταγής είναι το ελαιόλαδο το οποίο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, βιταμίνη E και περιέχει τα απαραίτητα λιπαρά οξέα λινολενικό και λινελαϊκό. Βοηθά στην απορρόφηση των βιταμινών από τον οργανισμό χάρη στις πολυφαινόλες που περιέχει και βοηθάει στη ρύθμιση της χοληστερόλης.

Ευαγγελία Βλασσοπούλου
Ευαγγελία Βλασσοπούλου Food blogger

Η Ευαγγελία Βλασσοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά. Είναι προγραμματίστρια και δουλεύει στον τραπεζικό τομέα. Είναι η μαμά δύο υπέροχων μικρών κοριτσιών. Ο ερχομός του πρώτου της παιδιού την έκανε να θέλει να προσφέρει στην οικογένειά της ό,τι το καλύτερο. Αυτό ανάμεσα σε άλλους τομείς, έχει να κάνει και με τη διατροφή καθώς πάντα ήταν οπαδός του υγιεινού τρόπου ζωής. Η μαγειρική υπήρχε στη ζωή της από πολύ νωρίς. Θυμάται πως όταν δοκίμαζε κάτι και της άρεσε πάντα ρωτούσε «πώς το έκανες;». Οι συνταγές που παρουσιάζει είναι δικές της και όχι παραλλαγές άλλων. Στόχος της εκτός από το εξαιρετικό γευστικό αποτέλεσμα, είναι η ορθή χρήση υλικών, ο εύκολος και γρήγορος τρόπος μαγειρέματος καθώς και ο σωστός συνδυασμός των τροφικών ομάδων. Τέλος, θεωρεί ότι το φαγητό είναι απόλαυση. Τα υγιεινά φαγητά μπορούν να είναι και πολύ νόστιμα!

Θεοδώρα Κατσαρού
Θεοδώρα Κατσαρού Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.