Κέικ

Κέικ Καρότο Παντζάρι

Αγγελική Καλαμπόκα
3 λεπτά να διαβαστεί
keik-karoto-patzari
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο, στον αέρα, στους 180 βαθμούς.
  2. Ετοιμάζουμε την φόρμα, καλύπτοντας τον πάτο με λαδόκολλα και βουτυρώνοντας τα πλαϊνά της.
  3. Στύβουμε ελαφρά τα τριμμένα παντζάρια, φορώντας γάντια, και κρατάμε στην άκρη τα υγρά τους.
  4. Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά μαζί. Αδειάζουμε το μείγμα στην φόρμα και ψήνουμε στην μεσαία θέση του φούρνου για 30 λεπτά ξεσκέπαστο και τα υπόλοιπα 30 λεπτά σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο. Ελέγχουμε τοποθετώντας μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κέικ. Εάν βγει καθαρή ή με ελάχιστα ψίχουλα, τότε είναι έτοιμο.
  5. Αφαιρούμε και αφήνουμε 10 λεπτά στην φόρμα. Το ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
Για την επικάλυψη:
  1. Χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα στο μίξερ το Flora με βούτυρο, την ζάχαρη άχνη, την βανίλια και το τυρί κρέμα.
  2. Όταν έχουμε μια λεία κρέμα προσθέτουμε σιγά σιγά το υγρό από τα παντζάρια. Εγώ χρησιμοποίησα περίπου μια κουταλιά του γλυκού. Εσείς μπορείτε να προσθέσετε περισσότερο ή λιγότερο, ανάλογα με το επιθυμητό αποτέλεσμα.
  3. Βάζουμε το γλάσο στο ψυγείο για να σφίξει, μέχρι να κρυώσει και το κέικ.
 Διακόσμηση:
  1. Καλύπτουμε την επιφάνεια του κέικ με το γλάσο. Τρίβουμε με τα χέρια μας τα μαρεγκάκια και τα τριανταφυλλάκια, καλύπτουμε όση από την επιφάνεια του γλυκού επιθυμούμε και την υπόλοιπη την καλύπτουμε με το τριμμένο καρύδι.
  2. Διατηρούμε στο ψυγείο για 3-4 μέρες (εάν τα καταφέρετε). Το κέικ όσο μένει γίνεται πιο νόστιμο οπότε, εάν θέλετε να το σερβίρετε σε κάποια εκδήλωση, μπορείτε να το φτιάξετε από την προηγούμενη και να το διατηρήσετε, αφού το τυλίξετε με μεμβράνη, εντός ψυγείου.
servings
20 κομμάτια
cook
ΥΛΙΚΑ
Για στρογγυλή φόρμα 24cm
 
  • 350 γρ. τριμμένα καρότα (ωμά)
  • 200 γρ τριμμένα παντζάρια (βρασμένα)
  • 300 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 4 αυγά
  • 240 ml ηλιέλαιο
  • 1/2 κούπα χοντροσπασμένα καρύδια
  • 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κουτ. γλυκού baking powder
  • 2 κουτ. γλυκού σόδα
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα
  • 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Για την επικάλυψη:
 
  • 60 γρ Flora με βούτυρο
  • 200 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 200 γρ. τυρί κρέμα
  • 1 βανίλια σε σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού από τα υγρά του παντζαριού
Διακόσμηση:
 
  • μαρεγκάκια
  • ξερά τριανταφυλλάκια
  • ψιλοτριμμένα καρύδια
Mια μερίδα περιέχει:
Θερμίδεςkcal
227
11,4%
Λιπαρά
70g
18.6%
Κορεσμένα λιπαρά
20g
13%
Σάκχαρα
26.4g
29.3%
Νάτριο
0.25g
10.41%
Φυτικές Ίνες
0.8g
3.3%
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ
Μαρία Αρέστη
Μαρία Αρέστη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Μπορεί να σας φανεί λίγο παράξενο μόνο στο άκουσμα κέικ καρότου και να βάλω μέσα παντζάρι;

Παρόλα αυτά το συγκεκριμένο κέικ είναι μια εναλλακτική και υγιεινή επιλογή και είμαι σίγουρη όταν το δοκιμάσετε θα σας πείσει με τη γλυκιά γεύση που μπορεί να έχει.

Τι οφέλη έχει το καρότο στη διατροφή μας;

Το καρότο είναι καλή πηγή βιταμίνης Α η οποία μπορεί να βοηθήσει σε προβλήματα όρασης, πλούσιο σε βιταμίνη C και σε αντιοξειδωτικά που εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό. Τα αντιοξειδωτικά που περιέχει βοηθούν επίσης στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, καθυστερούν τις επιπτώσεις της γήρανσης και τέλος βελτιώνουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Πολλές μελέτες αναφέρουν ότι η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων ασθενειών.

Ποια τα οφέλη από τη κατανάλωση παντζαριού;

Το παντζάρι είναι ένα αμυλούχο λαχανικό πλούσιο σε φυλλικό οξύ, φυτικές ίνες, κάλιο και αντιοξειδωτικά. Κάποιες από τις ιδιότητες του είναι ότι βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης. Μπορεί επίσης να βοηθήσει τα άτομα που έχουν χαμηλά επίπεδα σιδήρου, αφού είναι και καλή πηγή σιδήρου.

https://www.mednutrition.gr/portal/lifestyle/diatrofi/1081-pantzari-kai-rapani-ta-ksexorista-laxanika-tis-ellinikis-kouzinas

Το παντζάρι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αρκετά φαγητά και γλυκά και να αποδώσει τη γλυκιά γεύση, λόγω του ότι περιέχει αρκετά φυσικά σάκχαρα. Τέλος, λόγω του έντονου κόκκινου χρώματος που έχει, μπορεί να αποδώσει και φυσικό χρώμα σε κάθε συνταγή χωρίς να χρησιμοποιήσουμε τεχνητά χρώματα. Όπως και στη συνταγή αυτή που βλέπεται αυτό το ροζ χρώμα στην επικάλυψη οφείλεται καθαρά στο παντζάρι!

Συμπερασματικά

Το συγκεκριμένο κέικ αποτελεί μια διαφορετική πρόταση με την οποία μπορούν να καταναλωθούν τα λαχανικά στη διατροφή μας! Περίπου ένα κομμάτι κέικ καρότο – παντζάρι έχει 227 θερμίδες, έτσι για να κάψετε ένα κομμάτι κέικ μπορείτε να κάνετε περίπου 25 λεπτά τρέξιμο ή σχοινάκι ή ακόμη και 30 λεπτά ποδήλατο.

Περιμένουμε να μας πείτε την άποψη σας για το πως σας φάνηκε αυτή η συνταγή!!

Αγγελική Καλαμπόκα
Αγγελική Καλαμπόκα Food Blogger

Η Αγγελική Καλαμπόκα, για τους φίλους Κίκα, είναι το άτομο που πειραματίζεται, δοκιμάζει, μαγειρεύει και αποτυπώνει τις εμπειρίες του στο food blog CooKika.

Μαρία Αρέστη
Μαρία Αρέστη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.