Κέικ

Αλμυρό κέικ με λιαστές τομάτες και βασιλικό

Αγγελική Καλαμπόκα
2 λεπτά να διαβαστεί
almyro-keik-me-liastes-tomates-kai-vasiliko
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια μικρή μακρόστενη φόρμα για ψωμί και αφήνουμε στην άκρη.
  2. Σε ένα βαθύ μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι ολικής, το spelt και το baking powder και το αλάτι.
  3. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το αυγό, το γιαούρτι, το γάλα, το ηλιέλαιο. Προσθέτουμε τα υγρά υλικά στο μπολ με τα άλευρα και ανακατεύουμε καλά.
  4. Ψιλοκόβουμε τις λιαστές ντομάτες και το φύλλα βασιλικού. Τα προσθέτουμε στο μείγμα μαζί με την γραβιέρα. 
  5. Αδειάζουμε το μείγμα στην φόρμα, προαιρετικά πασπαλίζουμε με λίγη έξτρα γραβιέρα και μερικά φύλλα βασιλικού, και ψήνουμε για 35-40 λεπτά.
  6. Αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά και ξεφορμάρουμε. Απολαμβάνουμε χλιαρό ή και κρύο.
servings
9
cook
ΥΛΙΚΑ
  • 1 κούπα αλεύρι ολικής άλεσης
  • 1 κούπα αλεύρι spelt
  • 2 κουτ. γλυκού baking powder
  • 10 λιαστές ντομάτες
  • 1 χούφτα φρέσκα φύλλα βασιλικού
  • 1 αυγό
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι
  • 1/2 κούπα γάλα
  • 1 κούπα ηλιέλαιο
  • 2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1/4 κούπα τριμμένη γραβιέρα
Mια μερίδα περιέχει:
Θερμίδεςkcal
222
11.1%
Λιπαρά
15g
21.4%
Κορεσμένα λιπαρά
2.4g
12%
Σάκχαρα
0.0g
0%
Νάτριο
0.7g
29.8%
Φυτικές Ίνες
2.6g
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ
Ξένια - Μαρία Παπαναστασίου
Ξένια - Μαρία Παπαναστασίου Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc.

Πώς ένα κέικ μπορεί να αποτελέσει μια υγιεινή επιλογή γεύματος και ταυτόχρονα πλήρες γεύμα;

Η παρακάτω συνταγή για αλμυρό κέικ σας δίνει τη λύση. Το αλεύρι (πηγή αμύλου), τα λαχανικά και η γραβιέρα (πηγή πρωτεΐνης) το καθιστούν ιδανικό πλήρες γεύμα για όσους δεν έχουν πολύ χρόνο για μαγείρεμα. Το θετικό στοιχείο της συνταγής είναι κυρίως η επιλογή του αλεύρου που χρησιμοποιείται. Το αλεύρι ολικής άλεσης περιέχει περισσότερες φυτικές ίνες σε σχέση με το λευκό.

Τι γνωρίζετε για το αλεύρι spelt;

Επίσης, το αλεύρι spelt (ή dinkel: αρχαίο δημητριακό που ανήκει στην ίδια οικογένεια με το σιτάρι) συνδέεται με το αδυνάτισμα. Περιέχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, περιέχει επίσης ένα συγκεκριμένο τύπο υδατανθράκων, τους μυκοπολυσακχαρίτες, που αποτελούν σημαντικό αντιπηκτικό παράγοντα και ενισχυτικό του ανοσοποιητικού συστήματος.

Επιπλέον, το αλεύρι spelt περιέχει 10-25% μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη σε σχέση με τις υπόλοιπες ποικιλίες σιταριού, περιέχει σίδηρο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο. Όμως μην το παρακάνετε στην ποσότητα καθώς το αλεύρι spelt περιέχει και αρκετές θερμίδες (1 φέτα ψωμί=80-90 θερμίδες). Τέλος, το αλεύρι spelt περιέχει υψηλά ποσοστά σε γλουτένη οπότε και χρήζει ιδιαίτερης προσοχής για όσους έχουν δυσανεξία στην γλουτένη και δεν πρέπει να το καταναλώσουν.

Ξεκινήστε με την σαλάτα και μετά καταναλώστε το αλμυρό κέικ που σας προτείναμε

Αλμυρό κέικ με λιαστές τομάτες και βασιλικό: ποια η θερμιδική αξία;

Για να κάψετε 1 κομμάτι αλμυρό κέικ με λιαστές ντομάτες και βασιλικό που περιέχει 222 θερμίδες μπορείτε να κάνετε 10 λεπτά ασκήσεις με βάρη ή 20 λεπτά κολύμπι ή τζόκινγκ ή 45-50 λεπτά περπάτημα ή 20-25 λεπτά ποδήλατο ή 15 λεπτά γρήγορο τρέξιμο.

Να θυμάστε ότι η ποικιλία, το μέτρο και η ισορροπία στην διατροφή σας αποτελούν τα συστατικά μιας επιτυχημένης διατροφικής συμπεριφοράς και κατ’επέκταση ενός υγιούς σωματικού βάρους. Περιμένουμε να μας πείτε την άποψή σας για το πώς σας φάνηκε η συνταγή.

Αγγελική Καλαμπόκα
Αγγελική Καλαμπόκα Food Blogger

Η Αγγελική Καλαμπόκα, για τους φίλους Κίκα, είναι το άτομο που πειραματίζεται, δοκιμάζει, μαγειρεύει και αποτυπώνει τις εμπειρίες του στο food blog CooKika.

Ξένια - Μαρία Παπαναστασίου
Ξένια - Μαρία Παπαναστασίου Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc.